Πάει προς παράταση το market pass - Τι αλλάζει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάει προς παράταση το market pass - Τι αλλάζειΜε την ακρίβεια στα τρόφιμα να διατηρείται, ένα από τα πρώτα θέματα που θα βρεθεί στο τραπέζι της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η επέκταση του Market Pass και μετά τον Ιούλιο 2023.
Αν και ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί στο 2,8% τον Μάιο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε στο 11,6%, ενώ από τον Απρίλιο στον Μάιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα το ρύζι ακρίβυνε κατά 5,4%, το αλεύρι κατά 8%, το ελαιόλαδο κατά 4,4% οι πατάτες κατά 4,3%, τα αυγά κατά 4%, τα νωπά φρούτα κατά 7,6%, τα παγωτά κατά 5,4% και τα αναψυκτικά ακρίβυναν κατά 5,3%.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά και αυγά (18%), στα έλαια και λίπη (15,8%), στον καφέ-κακάο-τσάι (13,2%), στα κρέατα (11,9%), στο ψωμί και τα δημητριακά (11,1%).


Το Market Pass

Δεδομένου ότι οι καταβολές του Μarket Pass τελειώνουν τον Ιούλιο, το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξετάσει την παράταση του Market Pass με το μεγάλο ζητούμενο να είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές του Market Pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 2,84 εκατ. Όσοι είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. 

Τα νοικοκυριά που προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου ενώ οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Πιο αναλυτικά, εξετάζεται:
-Επέκταση Market Pass: Έως 31/12/2023
-Πεντάμηνη Διάρκεια επιδότησης (Αύγουστος - Δεκέμβριος 2023)
-Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων


Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.


Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

Τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης

-22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό
-32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
-32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
-72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Προς το παρόν, το μέτρο ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο.