Διευρύνεται το Dentist Pass και για εφήβους έως 17 ετών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διευρύνεται το Dentist Pass και για εφήβους έως 17 ετών
Προς επέκταση οδηγείται το πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου στα παιδιά. 
Το Dentist Pass έως σήμερα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση ύψους 40 ευρώ θα επεκταθεί και για τους εφήβους έως 17 ετών.
Πρόκειται για μια σημαντική παροχή, καθώς ουσιαστικά θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός – στόχος της σημαντικής προληπτικής οδοντιατρικής δράσης.

Με βάση όσα ισχύουν έως σήμερα, από το Dentist Pass ωφελούνται περισσότερα από 660.000 παιδιά. Βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων της χώρας μας, τα παιδιά 5-9 ετών υπολογίζονται σε 511.958, τα παιδιά 10-14 ετών σε 553.606 και οι έφηβοι από 15 έως 19 ετών ανέρχονται σε 549.705. Χωρίς να είναι εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των παιδιών από 12 έως 17 ετών που θα τους δοθεί η δυνατότητα για το Dentist Pass, υπολογίζεται ότι είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των δικαιούχων από 6-12 ετών. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι η παροχή του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου θα «αγγίξει» τελικά παραπάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά.

Το ενδιαφέρον από τους γονείς είναι ζωηρό. Έως και την Παρασκευή, 9/6, είχαν πραγματοποιηθεί 101.926 αιτήσεις. Το πρόγραμμα μετρά σχεδόν τρεις εβδομάδες και εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι ικανοποιητικός. Ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν γίνει ακόμη προωθητικές ενέργειες, ούτε έχει γίνει ενημέρωση στα σχολεία, κάτι που ετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Dentist Pass στοχεύει στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας πρόληψης και τακτικού ελέγχου της στοματικής υγιεινής με σκοπό να μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην Ελλάδα, καθώς παρατηρούνται συχνά παραμελημένα στόματα, τόσο του παιδιατρικού πληθυσμού όσο και των ενηλίκων.

Κάθε γονιός που αιτείται για την παροχή του Dentist Pass εγκρίνεται σχεδόν αμέσως και από τον Ιούλιο θα μπορεί να λάβει και την κάρτα με τα χρήματα. Η ισχύς του pass είναι έξι μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί το παιδί να πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας.

Οι προληπτικές πράξεις αφορούν σε:

• Έλεγχο στοματικής υγιεινής
• Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
• Φθορίωση
• Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Η διαδικασία

Ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου. Επίσης, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Από την Τρίτη, 6 Ιουνίου, είναι εφικτή και η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ. Ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Η χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο. Το χρηματικό ποσό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.