Ποιος βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι; Ο σκύλος ή ο άνθρωπος: - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιος βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι; Ο σκύλος ή ο άνθρωπος:


Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι σκύλοι μπορούν να δουν στο σκοτάδι, η απάντηση είναι ναι! Στην πραγματικότητα, οι σκύλοι έχουν πολύ καλύτερη νυχτερινή όραση από εσάς.


Είναι εύκολο να υποθέσετε ότι ο σκύλος σας βλέπει τα ίδια πράγματα και με τον ίδιο τρόπο με εσάς. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα απέχει πολύ από την αλήθεια. 

Η όραση των σκύλων είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων, λόγω του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν τα μάτια τους για να τα βοηθούν στο να κυνηγούν τα θηράματα τους.


Οι διαφορές μεταξύ της όρασης του σκύλου και του ανθρώπου

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της όρασης του ανθρώπου και του σκύλου, μερικές από τις οποίες μπορεί να σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μια έντονη ποικιλία χρωμάτων, οι σκύλοι δεν βλέπουν το ίδιο χρωματικό φάσμα.

Η οπτική οξύτητα του σκύλου είναι διαφορετική από εκείνη των περισσότερων ανθρώπων. Όλα ξεκινούν από τη δομή των ματιών τους. 

Οι αμφιβληστροειδείς των σκύλων μπορούν να διακρίνουν δύο χρώματα – έχουν διχρωματική όραση. Αυτά τα χρώματα είναι το μπλε-βιολετί και το κίτρινο. Μπορούν επίσης να διακρίνουν τις αποχρώσεις του γκρι.



Οι σκύλοι δεν βλέπουν τόσο καλά όσο οι άνθρωποι… την ημέρα

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι επίσης δεν βλέπουν τόσο καλά όσο οι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, ενώ η τέλεια όραση στους ανθρώπους είναι η όραση 20/20, οι σκύλοι έχουν συνήθως όραση 20/75. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι πιο κοντά σε ένα αντικείμενο (20 μέτρα μακριά από αυτό) για να δουν αυτό που θα έβλεπε ένας άνθρωπος που στέκεται 75 μέτρα μακριά από το ίδιο αντικείμενο. Φυσικά, μερικοί άνθρωποι έχουν κακή όραση και μερικοί σκύλοι έχουν καλύτερη όραση.

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ορισμένες φυλές, ιδίως τα σκυλιά λαμπραντόρ, έχουν καλύτερη όραση και έχουν όραση κοντά στο 20/20″.


Σκυλιά και νυχτερινή όραση

Ενώ τα σκυλιά μπορεί να μην βλέπουν τόσο καλά όσο οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα σκυλιά μπορούν στην πραγματικότητα να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι. 

Οι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη κόρη για να απορροφούν περισσότερο φως και μεγαλύτερη συγκέντρωση ραβδωτών κυττάρων στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς για να λειτουργούν βέλτιστα στο αμυδρό φως. 

Οι κόρες των ματιών των ανθρώπων είναι μικρότερες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να δουν τη νύχτα.

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν μεγάλη ευκολία προσαρμογής σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα μάτια τους ανταποκρίνονται καλύτερα στο ελάχιστο φως. 

Έτσι, εσείς μπορεί να δυσκολεύεστε να δείτε μόλις δύσει ο ήλιος, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να εντοπίσει οτιδήποτε περιπλανιέται στην περιοχή χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.


mypet