Λιβάδι: Τετραήμερο εργαστήρι καλλιτεχνών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λιβάδι: Τετραήμερο εργαστήρι καλλιτεχνών


//Ανακοίνωση Δήμου Θέρμης


Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε δύο χρόνια, στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης, ένα τετραήμερο εργαστήριο καλλιτεχνών, από την Πέμπτη 29/6 έως την Κυριακή 2/7/2023, στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας υλικά που συλλέγουν από τη γύρω περιοχή. 

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την κολεκτίβα αρτίστικα ‘Κούκος’ και με την υποστήριξη του δήμου Θέρμης, της Κοινότητας Λιβαδίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών


Συμμετέχουν:
Ελένη Τσιαξερλή, Άμπι Τσιγάρα, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιάννης Σταμενίτης, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ανδρέας Λάσκαρης, Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μονογιός, Στεφανία Πατρικίου, Ελεάννα Μπάρμπα, Ισμήνη Γούλα, Κώστας Κουμλής, Λέα Καββαδία, Ελένη Περαντζάκη, Βασιλική Αργυροπούλου, Ράνια Φραγκουλίδου, Ζέφη Αθανασοπούλου, Κριστιάνα Ηλιόπολος, Eva Maria Ocherbauer (DE), Στέλιος Ντεξής, Χάρης Κοντοσφύρης, Δημήτρης Δημητριάδης, Έκτορας Μαυρίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Έλσα Τσιτουρίδου, Ελένη Κλώνα, Χρυσάνθη Μάλαμα, Σταύρος Παναγιωτάκης, Μαρία Αδάμου, Γιώργος Πάλλης, Στέλλα Αποστολάκη.


Αναλυτικά το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει ως εξής:

Από την Πέμπτη 29/6 μέχρι και το Σάββατο 1/7 οι καλλιτέχνες μπορούν -μετά από συνεννόηση- να έρχονται στο χώρο και να δουλεύουν το έργο τους. 

Θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Θα υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και αναλώσιμα όπως σύρμα, σχοινί κ.λπ.

Την Παρασκευή 30/6 έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις για να μπορούν οι επισκέπτες να συμμετέχουν ή να τις παρακολουθήσουν όλες με μια επίσκεψη.


Α. 
Στο δάσος:

-3μμ θα γίνει ένα μεγάλου μεγέθους ομαδικό έργο στο διπλανό δάσος. Ιδέα/υλοποίηση: Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μονογιός, Θανάσης Ράπτης, Κώστας Κουμλής Ανδρέας Λάσκαρης.

-5μμ θα γίνει ανακομιδή των έργων που έγινε η απόκρυψή τους στο χωράφι με πρωτοβουλία της Λέας Καββαδία και της Μαρίας Αδάμου. Αυτά τα έργα προέρχονται από τη δράση του ‘MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών’ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού καλλιτέχνη Joseph Μπόις και συνδέεται συμβολικά με τη φύτευση 7000 βελανιδιών από τον Μπόις στο Κάσσελ.

-6μμ performance “Γραμματική_Πτώση”. Εύη Χατζημητάκου – Γιώργος Ασκούνης


Β. Από τις 8.00μμ και μετά στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού:

-ο Βασίλης Καρκατσέλης θα μιλήσει για τα έργα του που θα εκτίθενται στο χώρο. Τίτλος: ‘Από το ΕΦΗΜΕΡΟ στο ΜΕΤΑ’.

-ο Βασίλης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει το έργο του.

-θα προβληθεί παρουσία των δημιουργών το ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στη γη» της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, που έχει σαν πρωταγωνιστή τον κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.


Το Σάββατο 1/7, 5μμ, θα γίνουν εικαστικά παιχνίδια στη φύση με την συμμετοχή των παιδιών του χωριού. 

Συντονίζουν οι εικαστικοί/ παιδαγωγοί Ελεάννα Μπάρμπα και Στεφανία Πατρικίου

-Στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί μαζί με τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες το έθιμο του ‘Κλήδονα’ με τις αναμμένες φωτιές και παραδοσιακή μουσική.


Την Κυριακή 2/7 και ώρα 12 το μεσημέρι θα γίνει ξενάγηση στα έργα που δημιουργήθηκαν στο χωράφι, παρουσία των καλλιτεχνών.

Τα έργα θα παρουσιαστούν την εβδομάδα της Παναγίας (11-16/8) στο σχολείο του χωριού. Στο τέλος Αυγούστου θα μαζευτούμε όλοι μαζί, θα τα αναρτήσουμε στο χωράφι (μαζί με τα υπάρχοντα έργα) και θα τα αφήσουμε να απορροφηθούν από τη φύση.

Εξ αιτίας του χαρακτήρα του εφήμερου που χαρακτηρίζει τα έργα τέχνης των καλλιτεχνών του εφήμερου, πχ των Christo και Jeanne- Claude, Julian Beaver και Andy Goldsworthy, η φωτογραφία παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην απαθανάτιση της προσωρινής παρουσίας τους, της όποιας δυναμικής τους, της ομορφιάς ή των προβληματισμών που οι συνθέσεις/ εγκαταστάσεις αποπνέουν.