ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στην τελική ευθεία το καταφύγιο στο Λάκκωμα-Ζαβέρκος: ” Στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν οι εργασίες” - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στην τελική ευθεία το καταφύγιο στο Λάκκωμα-Ζαβέρκος: ” Στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν οι εργασίες”


Στην τελική ευθεία έχει μπει η δημιουργία του πρώτου οργανωμένου καταφυγίου για τα αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη.


Η πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα δομή θα δημιουργηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα με ευθύνη του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ο οποίος δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των δήμων Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Θέρμης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί, ώστε άμεσα να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής και μέχρι τα μέσα του 2024 να είναι έτοιμοι η δομής που θα εξυπηρετεί τους τρεις δήμους της πόλης. 

Αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα η δημοπρασία και τις επόμενες ημέρες βγαίνει ο ανάδοχος. Από τις πληροφορίες που έχουμε στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν οι εργασίες. Το καταφύγιο είναι σε ένα αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Είναι στελεχωμένο από 31 άτομα προσωπικό, ενώ θα εξυπηρετεί περίπου 250 ζώα σε καθημερινή βάση με στειρώσεις, αποθεραπείες και χειρουργεία. Ευελπιστούμε ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις που προβλέπουν ότι σε εννέα μήνες ο ιδιώτης είναι υποχρεωμένος να μας τα παραδώσει και έτσι να εξαλειφθεί ένα μεγάλο πρόβλημα και των αδέσποτων και των πολιτών
τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος.


Τη διαδικασία του διαγωνισμού «τρέχει» με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακός ΟΤΑ, η οποία ανέλαβε να υποστηρίξει την ορθή προετοιμασία του έργου, από τη μελετητική ωρίμανση και την ανάθεση, μέχρι την εποπτεία και την επίβλεψη. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,2 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ που βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχουν αναλάβει να καλύψουν οι τρεις δήμοι από ίδιους πόρους με ποσά που ανέρχονται σε 361.000 ευρώ.



Ευρωπαϊκών προδιαγραφών καταφύγιο

Στο ιδιόκτητο οικόπεδο θα διαμορφωθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας αδέσποτων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες που θα περιλαμβάνουν κτίσματα, περιφράξεις, χώρους κτηνιατρείων και σύγχρονα χειρουργεία. 

Το καταφύγιο που θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.850 τ.μ. θα μπορεί να φιλοξενεί 148 ζώα που δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω αναπηρίας, έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή χρειάζονται χρόνο αποθεραπείας. 

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν οι υποδομές για τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την τοποθέτηση τσιπ σε αδέσποτα, που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου καταφυγίου είναι το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις θα κατασκευαστεί και αποτεφρωτήρας, ενώ θα διαμορφωθεί και ειδικό χώρος, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν πολίτες και οικογένειες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.

voria.gr