Γιατί τα πουλιά είναι εξαιρετικά κατοικίδια συντροφιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα πουλιά είναι εξαιρετικά κατοικίδια συντροφιάς


Όταν έχετε περιορισμένο χώρο, περιορισμένη κινητικότητα ή περιορισμένα χρήματα, και αν βρίσκεστε μόνοι σας τις περισσότερες φορές, ένα κατοικίδιο πτηνό ή ένα ζευγάρι από αυτά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς. 


Τα πτηνά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς συντρόφους για ηλικιωμένους, μοναχοπαίδια ή νοικοκυριά χωρίς κατοικίδια ζώα και μπορούν να προσφέρουν συντροφιά και απόλαυση για πολλά χρόνια.


1. Είναι πανέξυπνα

Πολλά πουλιά διανύουν χιλιάδες μίλια δύο φορές το χρόνο για να μεταναστεύσουν, οπότε είναι καταπληκτικοί επιλύτες προβλημάτων. 

Σύμφωνα με την National Audubon Society, τα πουλιά έχουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και γνωστικές δεξιότητες που υποδηλώνουν υψηλό βαθμό νοημοσύνης. 

Μπορούν να χρησιμοποιούν αντικείμενα και ακόμη και να μετράνε από αριστερά προς τα δεξιά.

Εκτός του ότι είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα, τα κοτσύφια, οι παπαγάλοι και τα κακατού έχουν όλες τους λεπτές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και μίμησης. 

Και ενώ τα κοράκια μπορεί να μην είναι κατάλληλα πουλιά για να κρατηθούν ως κατοικίδια, οι ικανότητες συλλογισμού τους έχουν παρομοιαστεί με εκείνες ενός 7χρονου ανθρώπου.


2. Θέλουν ελάχιστη φροντίδα

Σε σύγκριση με τα τετράποδα κατοικίδια που συνήθως περιφέρονται ελεύθερα και αφύλακτα μέσα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους, τα πουλιά είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους. 

Μπορούν να τοποθετούνται μέσα στα κλουβιά τους για ασφάλεια όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στη δουλειά ή είναι απασχολημένοι. 

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν την ευκολία του καθαρισμού ενός κλουβιού πουλιών μία φορά την ημέρα από το να σκαλίζουν ένα κουτί απορριμμάτων ή να πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά βόλτες έξω κάθε λίγες ώρες με έναν σκύλο.


3. Απαιτούν ελάχιστη περιποίηση

Τα πουλιά είναι από τη φύση τους ζώα που φροντίζουν για την υγιεινή τους και καθαρίζουν καθημερινά τα φτερά τους για να τα διατηρούν λαμπερά και καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με σαμπουάν και ακριβά κουρέματα. 

Για τον καθαρισμό, ένα πουλί χρειάζεται μόνο ένα δοχείο με νερό για να κάνει το μπάνιο του ή ένα ψέκασμα με καθαρό νερό, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, κατά καιρούς θα χρειαστεί να κόψετε τα νύχια τους.



4. Είναι κοινωνικά με τους ανθρώπους και τα άλλα πουλιά

Δεδομένης της κατάλληλης εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης, τα πουλιά μπορεί να είναι εξίσου στοργικά όσο μια γάτα ή ένας σκύλος. 

Μερικά κατοικίδια πτηνά είναι αχώριστα από τους ιδιοκτήτες τους. Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν εύκολα για να κάνουν και κάποια κόλπα για εσάς, καθώς είναι εξαιρετικά στη μίμηση.

Τα πουλιά αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους, το κλουβί και τα παιχνίδια τους, και κάποια μπορεί ακόμα και να καθίσουν στον ώμο σας για να σας ενημερώσουν ότι είναι ώρα για δείπνο. 

Όσο περισσότερο διάστημα το πουλάκι είναι έξω από το κλουβί, τόσο πιο δημιουργικός θα είναι ο χρόνος όταν αλληλεπιδράτε.


5. Χαμηλό κόστος τροφής

Τα πουλιά τρώνε ελάχιστη τροφή σε σχέση με άλλα κατοικίδια. Επίσης, το κόστος της τροφής τους είναι λογικό. Είναι σημαντικό να παρέχετε στα κατοικίδια πουλιά συντροφιάς σας, μια διατροφή υψηλής ποιότητας, ένα συνδυασμό σπόρων και καλά πλυμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Κάθε φορά που πρόκειται να φάτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, κεράστε μια μικρή μερίδα και το πουλάκι σας.

Το πουλί θα λατρέψει τα ωμά κομμάτια που συνήθως κόβετε από λαχανικά και φρούτα που θα του δώσετε. θα εμπλουτίσουν την δίαιτα του με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και ποικιλία. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αυτά που μοιράζεστε, είναι ασφαλή και όχι τοξικά για τα πουλιά.


6. Δεν χρειάζονται μεγάλο χώρο

Τα μικρά είδη πτηνών, όπως τα παπαγαλάκια και τα καναρίνια κτλ, είναι καλή επιλογή για άτομα που ζουν σε διαμερίσματα. Ενώ τα μεγαλύτερα κατοικίδια χρειάζονται επιπλέον χώρο για να τρέξουν και να παίξουν, για τα πουλιά υπάρχει θέση ακόμα και στο πιο μικρό διαμέρισμα.

Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν στους ενοικιαστές να έχουν γάτες και σκύλους, αλλά πολλοί δεν θεωρούν τα πουλιά ως κατοικίδια. Έτσι το να έχετε ένα πουλάκι, είναι μια καλή ιδέα. Απλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τους ήχους που μπορεί να κάνει ένα πουλάκι, γιατί μπορεί να ενοχλεί κάποιους γείτονες.


7. Κρατούν συντροφιά για μεγάλο διάστημα

Εκείνοι που έχουν χάσει ένα κατοικίδιο ζώο, δεν θέλουν να ξαναζήσουν αυτήν την εμπειρία, ειδικά αν έχουν παιδιά που στεναχωρήθηκαν ιδιαίτερα.

Πολλά είδη πουλιών φτάνουν μέχρι και τα 100 χρόνια! Αυτό συχνά διευκολύνει τις ανησυχίες των ανθρώπων που θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο που μπορούν να αγαπήσουν και θα τους κάνει συντροφιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

mypet.gr