Επίδομα παιδιού Α21: Όλες οι επόμενες πληρωμές του 2023 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επίδομα παιδιού Α21: Όλες οι επόμενες πληρωμές του 2023


Επίδομα παιδιού Α21: Όλες οι επόμενες πληρωμές του 2023


Τρίτη δόση:
 
31 Ιουλίου η τρίτη δόση και θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση: 
29 Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Πέμπτη δόση: 
30 Νοεμβρίου η πέμπτη δόση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση: 
Τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου η έκτη και η τελευταία δόση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 
(Η συγκεκριμένη δόση κανονικά θα πληρωνόταν τελευταία εργάσιμη Ιανουάριου, αλλά πληρώνεται Δεκέμβριο για να κλίσουν οι πληρωμές του έτους)



Επίδομα παιδιού – Τι ισχύει για την αύξηση στα πόσα του επιδόματος

Η αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται κάθε έτος αρχές Μαρτίου και το επίδομα αρχίζει να πληρώνεται με τα φορολογικά στοιχεία της Δήλωσης, που έχει υποβληθεί το προηγούμενο έτος.

Τα πόσα στο επίδομα παιδιού διαμορφώνεται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και είναι 28, 42 και 70 ευρώ το μήνα για ένα παιδί. 

Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται αναλογία με το πλήθος των τέκνων και το εισόδημα του κάθε δικαιούχου στις 3 εισοδηματικές κλίμακες.


Το ποσό επιδόματος που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος ενδέχεται να αλλάξει προς τα πάνω η προς τα κάτω μετά από από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο.

Η πρώτη και η δεύτερη πληρωμή πραγματοποιούνται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγουμένου έτους και ο δικαιούχος λαμβάνει τα ιδια ποσά που λάμβανε και πέρυσι.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους το ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ενδέχεται να παρουσιάσει αλλαγή είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Έτσι σε περίπτωση, που μέσα στο έτος 2022 στην οικογένεια υπάρχει μείωση στα εισοδήματα της, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και εκκαθάρισης πληρωμής για το επίδομα παιδιού, το ποσό του επιδόματος ενδεχομένως θα παρουσιάσει αύξηση, επειδή ο δικαιούχος περνάει σε άλλη εισοδηματική κλίμακα λόγω μειωμένου εισοδήματος.


Αν το εισόδημα έχει μειωθεί και ο δικαιούχος μπαίνει στην ανώτερη κατηγορία με ανωτέρω ποσό από το προηγούμενο, θα λάβει αναδρομικά τα υπόλοιπα χρήματα που του αντιστοιχούν στις επόμενες πληρωμές.


Επίδομα παιδιού Α21: 

Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά – Ποιοι θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα

Σε περίπτωση που εισόδημα αλλάζει προς το πάνω και ο δικαιούχος μπαίνει στην κατώτερη κατηγορία με κατώτερο ποσό θα υπάρξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα εισπραχθούν από τον ΟΠΕΚΑ στις επόμενες πληρωμές.




Τι είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και πως προκύπτουν;

Όταν στην εκκαθάριση πληρωμής μετά την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση δεν θα γίνει πληρωμή του επιδόματος η θα έχουν πιστωθεί λιγότερα χρήματα. 

Αυτό σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.

Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. 

Οι προηγούμενες δόσεις έχουν πληρωθεί με βάση το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται.


Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την δόση ΙΟΥΛΙΟΥ είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή των φετινών Φορολογικών δηλώσεων.


ergasiakanea.eu