Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 202ης επετείου για τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών - φωτο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 202ης επετείου για τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών - φωτο


//Ανακοίνωση Δήμου Θέρμης

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου, η 202η επέτειος της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών, καθώς και η μνήμη των ηρώων οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους κατά την επανάσταση του 1821. 


Οι εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν στην πλατεία Χάνια των Βασιλικών, περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Μάχης και του Ολοκαυτώματος, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, χαιρετισμούς εκ μέρους των επισήμων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν

➭ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,

ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και

η Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Όλγα Γιαννιού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος – Ιστορικός Χρύσα Νασιούδη.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε την τεράστια σημασία που είχε η Μάχη των Βασιλικών στην έκβαση της Επανάστασης του 1821. 
Η σημασία που δίνουμε όλοι μας στη μεγάλη Μάχη των Βασιλικών νομίζω ότι είναι εμφανής από την παρουσία όλων των αρχών του τόπου κάθε χρόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις Μνήμης. 202 χρόνια μετά, είμαστε εδώ όλοι σήμερα, στα Βασιλικά, στην ελεύθερη Ελλάδα και μπορούμε να δημιουργούμε ελεύθερα και να προχωράμε μπροστά χτίζοντας την Ελλάδα του αύριο. Είμαστε εδώ σήμερα και τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους με αυτοθυσία για να είμαστε όλοι ελεύθεροι και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας πετυχαίνουμε πάντα αυτό που πιστεύουμε και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο.
Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του προέτρεψε όλους να θυμηθούν τη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την ανάδειξη της Επανάστασης του 1821 με δράσεις αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, που αξιοποίησε ο δήμος Θέρμης. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν ώστε να ενταχθεί και ο δήμος Θέρμης στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 1821. Την Οργανωτική Επιτροπή, τον π. Πρόεδρο της Κοινότητας Βασιλικών και όλο το τοπικό Συμβούλιο, καθώς και τους απλούς πολίτες, μέλη Συλλόγων που βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός με τις δράσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα. Απομένει η υλοποίηση του σχεδιασμού των υποδομών που ξεκινά άμεσα, με την ανάπλαση της πλατείας και την κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου αντάξιου της συμβολής των προγόνων μας και της Μάχης των Βασιλικών στην Επανάσταση του 1821. Αιωνία τους η μνήμη.
Η πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Όλγα Γιαννιού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και τόνισε πως 
στα Βασιλικά μας γράφτηκε μια από τις πιο μελανές σελίδες της Επανάστασης του 1821. Γνωρίζοντας την Ιστορία και αναλογιζόμενοι όσα έγιναν στη Μάχη των Βασιλικών, αναγνωρίζουμε όλοι τον ηρωισμό των προγόνων μας. Στεκόμαστε σήμερα ενώπιον αυτών των ηρώων μαρτύρων και σκεφτόμαστε το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Εμείς οι Έλληνες μόνον όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά
σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννιού.

Για μία ακόμη χρονιά οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα και τη Μάχη των Βασιλικών έγιναν από κοινού με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο “Ο Αριστοτέλης”. 

Στις εκδηλώσεις στα Βασιλικά συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ Βασιλικών και του ΛΑΧΟΣΥΒΑ.