Πόση ώρα χρειάζεται ο σκύλος για να χωνέψει; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόση ώρα χρειάζεται ο σκύλος για να χωνέψει;

 

Αν και σίγουρα προσέχετε την υγεία και την ευεξία του σκύλου σας, ίσως δεν έχει δώσει βαρύτητα στην πέψη του, στη λειτουργία δηλαδή του πεπτικού συστήματος του σκύλου σας και στο πόσο χρόνο χρειάζεται για να χωνέψει το φαγητό που τρώει. 


Κάτι που είναι υψηλής σημασίας για να είναι ο σκύλος σας υγιής για τα επόμενα χρόνια.

Εδώ, θα βρείτε πληροφορίες για το πόσο χρόνο χρειάζεται ένας σκύλος για να χωνέψει την τροφή, καθώς και συμβουλές για να βοηθήσετε την πέψη του σκύλου σας.


Πόσο διαρκεί η χώνεψη στα σκυλιά;

Σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται περίπου 7 έως 15 ώρες για να φύγει η τροφή από το στομάχι και περίπου 21 έως 57 ώρες για να την αφοδεύσει.

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας είναι πολύ περίπλοκο και ο χρόνος που χρειάζεται για να χωνευτεί η τροφή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων.

Διατροφή: 
Η διατροφή του σκύλου σας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζει την πέψη του, επειδή τα διαφορετικά συστατικά χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να τα χωνέψει ένας σκύλος.

Με απλά λόγια, τα ιδιαίτερα εύπεπτα συστατικά, όπως το άπαχο κοτόπουλο, κινούνται σχετικά γρήγορα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Ενώ άλλα συστατικά, όπως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει ο σκύλος σας. 

Η σύνθεση της τροφής θα διαμορφώσει επίσης την πέψη του σκύλου σας. Σε γενικές γραμμές, οι υγρές τροφές χωνεύονται γρηγορότερα από τις ξηρές τροφές.

Ράτσα και μέγεθος:
 
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η ράτσα και το μέγεθος του σκύλου επηρεάζουν το χρόνο που χρειάζεται για να χωνέψει την τροφή, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι λίγα. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 διαπίστωσε ότι τα κουτάβια που ανήκουν σε μεγάλες ράτσες χωνεύουν την τροφή τους πιο γρήγορα από ό,τι τα κουτάβια που ανήκουν σε μικρές ράτσες, αλλά οι διαφορές αυτές εξαφανίστηκαν στα ενήλικα σκυλιά.

Ηλικία: 
Η ηλικία του σκύλου σας μπορεί να παίξει ρόλο στην πέψη του. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι η τροφή φεύγει από το στομάχι των κουταβιών πιο γρήγορα απ’ ό,τι στους ενήλικες. 

Ωστόσο, ο χρόνος για να περάσει σε όλη τη διαδρομή της μέσα από τον γαστρεντερικό σωλήνα ήταν μικρότερος μόνο για τα κουτάβια που ανήκουν σε μεγάλες ράτσες, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Άσκηση:
 
Ο χρόνος που ασκείται ο σκύλος σας επηρεάζει επίσης τον χρόνο που χρειάζεται για να χωνέψει την τροφή. Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην αφόδευση. 

Με άλλα λόγια, αν ο σκύλος σας χρειάζεται να κάνει κακά, πηγαίνετέ τον μια βόλτα. Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η σχετικά έντονη σωματική δραστηριότητα επιβραδύνει ορισμένες πεπτικές διαδικασίες και την κίνηση της τροφής έξω από το στομάχι.Πώς μπορώ να βοηθήσω την πέψη του σκύλου μου;

Καταρχήν αν σας φαίνεται ότι ο σκύλος σας δεν αισθάνεται καλά, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, αλλά αν απλώς θέλετε να βοηθήσετε στην υγιή πέψη του, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες.

Αποφύγετε ορισμένες τροφές:
Όταν αναφερόμαστε στην υγιή πέψη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να ταΐζετε το σκύλο σας με ορισμένες τροφές. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.


Πιθανές τροφές που δεν είναι φιλικές προς την πέψη και που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο σκύλο σας:

  • Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ακατέργαστη ζύμη ψωμιού
  • Ξηροί καρποί
  • Οτιδήποτε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας
  • Κόκκαλα

Ορισμένα φυτά μπορεί επίσης να είναι τοξικά αν τα καταπιούν τα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού μπορεί να προκαλέσει εμετό και γαστρεντερικές διαταραχές στο σκύλο σας. 

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι αποφεύγετε να έχετε τοξικά φυτά μέσα και γύρω από το σπίτι σας και δώστε στο σκύλο σας πολλές υγιεινές επιλογές μάσησης.

Αλλάξτε την τροφή του σκύλου σας: 
Η κατανάλωση τροφής χαμηλής ποιότητας για σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αναζητήστε τροφές που είναι φτιαγμένες από θρεπτικά, εύπεπτα συστατικά. 

Επίσης υπάρχουν τροφές που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τάισμα του σκύλου σας με σκυλοτροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την πέψη του. 

Στην πραγματικότητα, οι τροφές για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθώς και η εξεύρεση άλλων τρόπων για να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή του σκύλου σας μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη διάρροια όσο και στη δυσκοιλιότητα.

Συμπληρώματα:
 
Για την πέψη του σκύλου σας βοηθητικά μπορεί να είναι και ορισμένα συμπληρώματα. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να αυξήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πέψης του σκύλου σας. 

Ωστόσο, καθώς υπάρχουν πιθανές παρενέργειες στη λήψη κάθε είδους συμπληρώματος, φροντίστε να ρωτήσετε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή του σκύλου σας: 
Όπως γράψαμε παραπάνω, η ήπια έως μέτρια άσκηση, όπως ένας γρήγορος περίπατος, μπορεί να βοηθήσει εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα με ήπια δυσκοιλιότητα. Αλλά μέχρι να χωνέψει το τελευταίο του γεύμα καλό είναι να καθυστερήσετε τις πιο έντονες δραστηριότητες και τα παιχνίδια.

Προσέξτε για σημάδια πεπτικής διαταραχής: 
Πολυάριθμες πεπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερίτιδας και της παγκρεατίτιδας. 

Στην πραγματικότητα, αν φάνε οποιοδήποτε φυτό ή ανθρώπινες τροφές που δεν μπορούν να φάνε οι σκύλοι μπορεί να προκληθούν εμετός και γαστρεντερικές διαταραχές. 

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε τυχόν σημάδια πεπτικής διαταραχής και να βρίσκετε τις θεραπείες για το αναστατωμένο στομάχι του σκύλου σας. 

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, δυσφορία, υπερβολικό αίσθημα αδιαθεσίας και λήθαργο. 

Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει κάποιο πεπτικό πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Εάν έχει πεπτικά προβλήματα και πρέπει να μοιράζετε πιο προσεκτικά την ποσότητα της τροφής του, ίσως να σας βοηθήσει ένας αυτόματος τροφοδότης για σκύλους.

Προσέξτε τα κόπρανά τους: 
Τέλος, τα κόπρανα του σκύλου σας μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για την υγεία του πεπτικού του συστήματος. 

 Τα σταθερά (αλλά όχι σκληρά) κόπρανα είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας τρώει τροφή που του ταιριάζει και ότι οι πεπτικές του διαδικασίες λειτουργούν κανονικά. 

Εάν τα κόπρανα του σκύλου σας είναι πολύ μαλακά, πολύ σκληρά ή μη φυσιολογικά μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.


mypet.gr