Σκυλιά: Τρόποι επικοινωνίας με τις πατούσες τους - Η γλώσσα του ποδιού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκυλιά: Τρόποι επικοινωνίας με τις πατούσες τους - Η γλώσσα του ποδιού


Τα σκυλιά επικοινωνούν με τους γύρω τους με διάφορους τρόπους, όπως με το γάβγισμα και το ουρλιαχτό, αλλά χρησιμοποιούν επίσης τη γλώσσα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας του ποδιού. 


Ορισμένες κινήσεις των ποδιών είναι ενστικτώδεις, ενώ άλλες κινήσεις μαθαίνονται, όπως το ξύσιμο της πόρτας για να βγουν έξω. 

Εδώ θα δούμε τι πιθανά θέλουν τα σκυλιά όταν χρησιμοποιούν τις πατούσες τους.


«Ας παίξουμε»


Ένας σκύλος που επιδεικνύει υψηλή ενέργεια, στάση συναγερμού και σας χτυπάει με τα πόδια προσπαθεί να υποκινήσει το παιχνίδι, σαν να θέλει να πει “κυνήγησέ με”. 

Παρόλο που το κίνητρο έχει καλό σκοπό, είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μην συνηθίσει να χτυπάει τους ανθρώπους για να παίξει, γιατί μπορεί να πληγώσει κατά λάθος κάποιον. 

Αυτό που είναι χαριτωμένο για εσάς μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα μικρό παιδί.«Δώσε μου προσοχή»

Αν διαβάζετε, βλέπετε τηλεόραση ή μιλάτε σε κάποιον και νιώσετε μια πατούσα στο πόδι σας, είναι επειδή ο σκύλος σας θέλει την προσοχή σας. 

Αν αντιδράσετε δίνοντας στο σκύλο σας την προσοχή που επιθυμεί, ενισχύετε αυτή τη συμπεριφορά και ενθαρρύνετε το σκύλο σας να την επαναλάβει. 

Για το λόγο αυτό, μην αντιδράτε ποτέ στο χτύπημα της πατούσας με το να ενδώσετε και να δώσετε άφθονη προσοχή στο σκύλο. Αντ’ αυτού, αγνοήστε αυτή την κίνησή του και υποκινήστε την αλληλεπίδραση με το σκύλο όταν αυτός πάψει να σας αγγίζει με την πατούσα του.


«Θέλω να βγω έξω»

Οι σκύλοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα ότι όταν ακουμπάνε την πόρτα με την πατούσα τους, η πόρτα ανοίγει. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι κηδεμόνες ερμηνεύουν το χτύπημα με το πόδι ως ένδειξη ότι τα σκυλιά θέλουν να βγουν έξω, οπότε ανοίγουν την πόρτα για το σκύλο.


«Το θέλω αυτό»

Αν έχετε πειράξει ποτέ έναν σκύλο κρύβοντας μια λιχουδιά στο χέρι σας, πιθανώς να είστε εξοικειωμένοι με αυτό το είδος επικοινωνίας. 

Ένας σκύλος που ακουμπάει με τις πατούσες του ένα αντικείμενο ή ένα χέρι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. 

Με την πάροδο του χρόνου, ο σκύλος σας θα μάθει ότι το να ακουμπάει σε κάτι που θέλει έχει ως αποτέλεσμα να το λαμβάνει.«Είσαι το αφεντικό»

Το χτύπημα με το χέρι είναι επίσης μια υποτακτική χειρονομία. Όταν συνδυάζεται με άλλη υποτακτική γλώσσα του σώματος, όπως η έκθεση της κοιλιάς και η αποφυγή της οπτικής επαφής, ο σκύλος σας λέει «Δεν είμαι απειλή. Εσύ είσαι το αφεντικό».


«Είμαι το αφεντικό»

Τα σκυλιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πατούσες του για να δείξουν στους ανθρώπους αλλά και στα άλλα σκυλιά, ότι εκείνα είναι τα αφεντικά. 

Βάζοντας τις πατούσες του στους ώμους ή στην πλάτη ενός άλλου σκύλου, λέει στον σκύλο ότι αυτός είναι επικεφαλής. 

Αν προσπαθήσει το ίδιο πράγμα με εσάς ή με κάποιο μέλος της οικογένειας, θα πρέπει να τον διορθώσετε με αποφασιστικότητα, σπρώχνοντάς τον προς τα κάτω και λέγοντας “όχι”.