Eurovision 2023: Τι αλλάζει στο σύστημα ψηφοφορίας φέτος – Όλες οι λεπτομέρειες! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Eurovision 2023: Τι αλλάζει στο σύστημα ψηφοφορίας φέτος – Όλες οι λεπτομέρειες!

 

Eurovision 2023: Λίγες ημέρες έμειναν για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον και φέτος θα δούμε αρκετές αλλαγές ιδίως στο σύστημα ψηφοφορίας.


Τι ακριβώς αλλάζει φέτος στην ψηφοφορία της Eurovision… 

Οι 20 χώρες που θα προκριθούν από του ημιτελικούς για τον μεγάλο τελικό θα το κάνουν μετά από ψηφοφορία των τηλεθεατών μέσω televoting. 

Θα ψηφίσουν οι χώρες που θα συμμετέχουν στον εκάστοτε ημιτελικό, δηλαδή 15 στον πρώτο και 16 στο δεύτερο μαζί με τις τρεις ακόμη χώρες που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση. 

Επομένως, στον πρώτο ημιτελικό θα ψηφίσουν οι εξής χώρες: 
  • Γαλλία, 
  • Γερμανία και 
  • Ιταλία 

ενώ στον δεύτερο ημιτελικό θα ψηφίσουν οι: 
  • Ισπανία, 
  • Ουκρανία και 
  • το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Για πρώτη φορά φέτος, οι τηλεθεατές χωρών οι οποίες δε συμμετέχουν στο διαγωνισμό (Rest of the World), θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στους ημιτελικούς αλλά και στον τελικό του διαγωνισμού. 

Όλοι οι τηλεθεατές στις χώρες που δεν συμμετέχουν μπορούν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας την επίσημη εφαρμογή της Eurovision ή να μεταβούν απευθείας στο www.esc.vote. 

Τόσο η εφαρμογή όσο και η ιστοσελίδα θα παρέχουν αυτόματα τη σωστή μέθοδο ψηφοφορίας για όλες τις χώρες. 

Οι τηλεθεατές των χωρών που θα συμμετέχουν θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής ή ακολουθώντας τις οδηγίες που θα προβάλλονται στην οθόνη κατά τη διάρκεια των ζωντανών ημιτελικών και του τελικού. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές iOS, Android ή Windows. Όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα στις συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίσουν μέσω τηλεφώνου ή/και SMS. 

Οι σχετικοί αριθμοί θα εμφανίζονται στην οθόνη από κάθε συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα και στο www.esc.vote. 

Η ψηφοφορία στους δύο ημιτελικούς θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των υποψηφίων τραγουδιών και για 15 λεπτά ενώ στον τελικό θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά. 

Κάθε χώρα στο τέλος, θα δώσει τη βαθμολογία της στα αγαπημένα της τραγούδια με το κλασικό σύστημα βαθμολογίας της Eurovision (1 – 8, 10 και 12). Τα 10 τραγούδια που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους από το “Rest of the World” θα λάβουν βαθμούς με την ίδια κλίμακα και θα έχουν τη βαρύτητα μιας επιπλέον χώρας (ψήφου).

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να καταγραφεί έγκυρη ψήφος του κοινού σε μια συμμετέχουσα χώρα, οι πόντοι που θα κατανεμηθούν από τη χώρα αυτή θα καθοριστούν με βάση ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που θα υπολογιστεί αυτόματα με βάση τα αποτελέσματα μιας προεπιλεγμένης ομάδας χωρών. 

Στην περίπτωση τώρα που δεν είναι διαθέσιμο ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, αυτό θα αντικατασταθεί από τα αποτελέσματα της εθνικής κριτικής επιτροπής της οικείας χώρας. 

Στους δύο ημιτελικούς, οι 10 χώρες με τους περισσότερους βαθμούς θα προκριθούν στον μεγάλο τελικό. Οι χώρες αυτές θα ανακοινωθούν με τυχαία σειρά που θα αποφασιστεί από τον Εκτελεστικό Επόπτη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο τέλος της ζωντανής μετάδοσης. 

Το σύνολο των βαθμών που έλαβε κάθε χώρα που προκρίθηκε από τον αντίστοιχο ημιτελικό θα δημοσιευθεί μετά τον τελικό στο eurovision.tv. 

Μια κριτική επιτροπή ορίζεται από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. 

Κάθε κριτική επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) με μουσικό/καλλιτεχνικό υπόβαθρο και σχετική επαγγελματική εμπειρία που δικαιολογεί τον διορισμό τους (όπως τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός, επαγγελματίας στον τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό τομέα ψυχαγωγίας, μουσικοκριτικός/εμπειρογνώμονας, χορευτής ή χορογράφος). 


Κάθε κριτής κατατάσσει όλα τα διαγωνιζόμενα τραγούδια σε κάθε show από το λιγότερο αγαπημένο προς το αγαπημένο του με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: 
  • Σύνθεση και πρωτοτυπία του τραγουδιού 
  • Ποιότητα της ερμηνείας επί σκηνής 
  • Φωνητική ικανότητα του/των ερμηνευτή/ών 
  • Συνολική εντύπωση από την εμφάνιση 

Οι βαθμοί που συγκεντρώνει κάθε τραγούδι από κάθε κριτή μετατρέπονται σε μια συγκεκριμένη τιμή βαθμολογίας (μέσω αλγορίθμου) από το 12 και κάτω και μειώνονται εκθετικά. 

Το άθροισμα όλων των τιμών βαθμολογίας σε μια εθνική κριτική επιτροπή καθορίζει την τελική κατάταξη της κριτικής επιτροπής. 

Στα 10 τραγούδια με τις υψηλότερες βαθμολογίες απονέμονται οι βαθμοί 1 – 8, 10 και 12. 

Οι κριτικές επιτροπές από τις συμμετέχουσες χώρες στους δύο ημιτελικούς θα δώσουν τις ψήφους τους, αλλά οι ψήφοι τους δεν θα προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα των ημιτελικών, εκτός εάν δεν έχει καταγραφεί έγκυρη ψήφος του κοινού ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκεντρωτικό αναπληρωματικό αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, οι ψήφοι των κριτικών επιτροπών και από τις 37 συμμετέχουσες χώρες θα προσμετρηθούν στον μεγάλο τελικό, σύμφωνα πάντα με τον ogaegreece. 

Το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα απονείμει συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). 37 χώρες x 58 βαθμοί = 2.146 βαθμοί από το εθνικό κοινό των συμμετεχουσών χωρών. 

Το κοινό που ψηφίζει διαδικτυακά από τις μη συμμετέχουσες χώρες (Rest of the World) θα απονείμει επίσης συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). 

Ο συνολικός αριθμός των βαθμών που θα διανεμηθούν από το κοινό θα είναι 2.204 (37 συμμετέχουσες χώρες + 1 “χώρα” του Rest of the World). 

Η κριτική επιτροπή σε κάθε μία από τις 37 συμμετέχουσες χώρες θα απονείμει επίσης συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). 

Κάθε Κριτική Επιτροπή θα παρακολουθήσει και θα ψηφίσει με βάση το “Jury Show” (2η Dress Rehearsal) που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαΐου. 

Ο συνολικός αριθμός των βαθμών που θα διανεμηθούν από τις 37 εθνικές κριτικές επιτροπές θα είναι 2.146. Εάν δεν καταγραφεί έγκυρο αποτέλεσμα κριτικής επιτροπής σε κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες, το αποτέλεσμα του αντίστοιχου televoting διπλασιάζεται. 

Στο τέλος της τηλεοπτικής ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα κάθε εθνικής κριτικής επιτροπής θα παρουσιάζονται ζωντανά ένα προς ένα από έναν εκπρόσωπο από κάθε συμμετέχουσα χώρα και θα εμφανίζονται σε έναν πίνακα αποτελεσμάτων. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η EBU, ο εταίρος ψηφοφορίας και ο ανεξάρτητος παρατηρητής ψηφοφορίας θα μετρήσουν και θα επαληθεύσουν τα αποτελέσματα του κοινού. 

Αφού δοθούν όλοι οι βαθμοί της Κριτικής Επιτροπής, παρουσιάζονται οι συνολικοί βαθμοί από το κοινό των συμμετεχουσών χωρών και του Rest of the World. 

Το σύνολο των βαθμών για κάθε χώρα του μεγάλου τελικού προστίθεται στη συνέχεια στον πίνακα αποτελεσμάτων, ανά χώρα, ξεκινώντας από τη χώρα που κατατάχθηκε τελευταία από την κριτική επιτροπή και μέχρι τη χώρα που κατατάχθηκε πρώτη. 

Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι η νικήτρια του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. 

Extra Info * Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετά την κατανομή όλων των βαθμών από την ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής, νικητής θα είναι το τραγούδι που έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από το televoting συμπεριλαμβανομένου και το κοινό του Rest of the World. 

* Τo κοινό και οι εθνικές κριτικές επιτροπές δεν μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα που εκπροσωπούν. 

Τα τελικά αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του κοινού και της κριτικής επιτροπής για κάθε συμμετέχουσα χώρα και του αποτελέσματος για τo Rest of the World θα δημοσιευθούν στο eurovision.tv μετά τον Μεγάλο Τελικό.


myportal.gr