Μυστικά για επιτυχημένα σπιτικά τσουρέκια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μυστικά για επιτυχημένα σπιτικά τσουρέκια




Συμβουλές για να κάνετε τσουρέκια αέρινα, μαστιχωτά και μυρωδάτα

Ποιος μπορεί να φανταστεί το ελληνικό Πάσχα χωρίς το φρεσκοψημένο τσουρέκι στο τραπέζι; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο παραδοσιακό αυτό γλύκισμα που μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό ή σνακ;

Ποια είναι, όμως, τα μυστικά για επιτυχημένα σπιτικά τσουρέκια που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ώστε να στεφθεί η προσπάθειά του με επιτυχία; 

Παρακάτω κάποιες συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμά σας θα είναι αυτό που θέλετε!


Τι δίνει στο τσουρέκι τη μοναδική του γεύση;

Το τσουρέκι οφείλει τη γεμάτη και πλούσια γεύση του στα δύο αρωματικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή συνταγή του, τη μαστίχα και το μαχλέπι, τα οποία του δίνουν μια πραγματικά χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά. Μόλις μπει στο φούρνο, τα έντονα αρώματα των γλυκών μπαχαρικών διαπερνούν το σπίτι και ξυπνούν όλες εκείνες τις υπέροχες παιδικές αναμνήσεις!

Η φρεσκοαλεσμένη μαστίχα, το διάσημο αρωματικό μπαχαρικό από το νησί της Χίου, και το αρωματικό μαχλέπι, ένα μπαχαρικό από αλεσμένους σπόρους κερασιού, είναι απαραίτητα για την παρασκευή του τσουρεκιού. 

Του δίνουν αυτήν την έντονη και χαρακτηριστική του γεύση, γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη συνταγή σας, αν γίνεται, και τα δύο.



Πώς να πετύχετε τη σωστή συνοχή της ζύμης

Αυτό που χαρακτηρίζει το παραδοσιακό μας τσουρέκι είναι ότι είναι πάντα τόσο μαλακό και ταυτόχρονα «ελαστικό» όταν το σκίζεις με το χέρι. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε, λοιπόν, ένα πολύ δυνατό λευκό αλεύρι ψωμιού, το οποίο έχει άφθονη γλουτένη (πρωτεΐνη). 

Όταν αγοράζετε το αλεύρι σας, ελέγξτε ότι έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 13%. Αυτό θα βοηθήσει το τσουρέκι σας να κρατήσει το σχήμα του μόλις ψηθεί και θα του δώσει την εκπληκτικά ελαστική υφή του.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι στο τσουρέκι είναι ότι προσθέτουν περισσότερο αλεύρι από όσο χρειάζεται. Μόλις αναμειχθεί η ζύμη, η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης. 

Αν προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, το αποτέλεσμα θα είναι το πασχαλινό σας γλύκισμα να χάσει την αφράτη υφή του. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε περισσότερο αλεύρι από αυτό που απαιτεί η συνταγή για τσουρέκι και να το κάνετε μόνο αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης αφού τη ζυμώσετε για 15 λεπτά.


Πώς να κάνετε τη ζύμη σας να χαρακτηρίζεται από την τελειότητα

Η ζύμη του τσουρεκιού έχει να κάνει με το σωστό φούσκωμα, πράγμα που σημαίνει ότι η σωστή θερμοκρασία, η ενεργή μαγιά και ο επαρκής χρόνος είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Κατ’ αρχάς, πριν φτιάξετε τη ζύμη, βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα εγγυηθεί ότι η ζύμη σας θα φουσκώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο βήμα στην παρασκευή του τσουρεκιού είναι η ενεργοποίηση της μαγιάς σας και η δοκιμή της για να διαπιστώσετε αν είναι «ενεργή». Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά σας, διαλύστε την με ένα πιρούνι και καλύψτε την με μεμβράνη. Αν η μαγιά είναι ενεργή, θα πρέπει να τη δείτε να αναβλύζει σε περίπου 6-10 λεπτά. Αν δεν δείτε φυσαλίδες, μην τη χρησιμοποιήσετε γιατί το τσουρέκι σας δεν θα φουσκώσει!

Τέλος, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει. Κάτι που θα χρειαστεί να γίνει σε 2 δόσεις. Το πρώτο φούσκωμα γίνεται μετά το ζύμωμα της ζύμης. 

Αυτό θα διαρκέσει περίπου 3- 4 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το σπίτι σας. 

Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, βάλτε το σκεπασμένο μπολ του μίξερ με τη ζύμη σας στο φούρνο και ανάψτε το φως του φούρνου ή ζεστάνετε το φούρνο στους 30 βαθμούς. 

Αυτό θα ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου και θα επιταχύνει το φούσκωμα της ζύμης. 

Μην βιαστείτε σε αυτό το βήμα -είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, να είναι ελαφριά και αέρινη πριν πλάσετε το τσουρέκι σας, αλλιώς θα βγει πολύ «βαρύ».