Η εποχή του γερανιού έφτασε! Βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η εποχή του γερανιού έφτασε! Βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

 

Με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία. 


Mπορείτε να τα δείτε φυτεμένα σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, ή ακόμα και σε βάζα με νερό, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και δημιουργούν καλοκαιρινή διάθεση και χαρούμενη ατμόσφαιρα. 

Αν ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας, τα γεράνια θα ανταποδώσουν την περιποίηση που τους προσφέρετε με τα πιο όμορφα άνθη τους από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. 

Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) εξηγούν πως μπορείτε να επιτύχετε ένα εγγυημένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για τον κήπο σας.


Η ιδανική εποχή

Οι ειδικοί συνιστούν να φυτεύετε γεράνια σε εξωτερικούς χώρους γύρω στα μέσα Μαΐου, ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα γεράνια, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Σε περίπτωση που κάνει κρύο αφότου φυτέψετε τα γεράνια σας, υπάρχουν τρόποι να τα προστατέψετε και μέσα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο blog για τα γεράνια στη διεύθυνση https://pelargonium-for-europe.com/el/.



Το ιδανικό έδαφος

Το φρέσκο λίπασμα είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των γερανιών. Πάντα να αναζητάτε την καλύτερη ποιότητα λιπάσματος, ιδανικά ένα ειδικά για τα γεράνια ή για φυτά μπαλκονιού, ώστε που να προσαρμόζεται άριστα στις ανάγκες των φυτών. 

Ένα καλό λίπασμα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα αποστράγγισης και συγκράτησης νερού, παρέχει στήριξη στα φυτά, ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρόσβαση αρκετού αέρα στις ρίζες. 

Μπορείτε να καταλάβετε εάν το λίπασμα είναι καλό από την ευχάριστη οσμή του, τη μαλακή του σύσταση και από το αν περιέχει πρόσθετα, όπως ο άργιλος και ο περλίτης.


Η ιδανική αποστράγγιση

Στα γεράνια δεν αρέσει η υγρασία και γι’ αυτό το πλεονάζον νερό θα πρέπει να αποστραγγίζεται. 

Οπότε μαζί με το υψηλής ποιότητας λίπασμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας ένα στρώμα είτε από θραύσματα αργίλου, ή κόκκων διογκωμένου αργίλου ή και άλλου παρόμοιου υλικού, που εξασφαλίζει την αποστράγγιση και εμποδίζει το λίπασμα να φράξει τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. 

Συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε γλάστρες με ενσωματωμένο σύστημα αποστράγγισης, δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.
Η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών

Εκτός από την κατάλληλη γλάστρα και το υψηλής ποιότητας καλλιεργητικό υλικό, η σωστή απόσταση από τα υπόλοιπα φυτά είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των γερανιών. 

Έτσι, τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 20 εκατοστά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 60 εκ. μήκος επί 20 εκ. πλάτος μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ τρία γεράνια. 

Αντίστοιχα μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 100 εκ. μπορεί να χωρέσει τέσσερα με πέντε, ενώ για ένα μόνο γεράνι η γλάστρα πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 20 εκατοστών. 

Και μια συμβουλή: Η εναλλαγή γερανιών με οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη στις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας επιτρέπει στα φυτά να μεγαλώνουν σωστά.



Η ιδανική τοποθεσία

Τα γεράνια αγαπούν τον ήλιο και όσο περισσότερο φως παίρνουν, τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη τους, αν και μπορούν να αναπτυχθούν επίσης και σε ένα ημισκιερό μέρος. 

Οι ποικιλίες με μεγάλα ή διπλά άνθη είναι προτιμότερο να προστατεύονται από ισχυρούς ανέμους και βροχή, για παράδειγμα στον τοίχο ενός σπιτιού ή κάτω από μια στέγη.


Πότισμα γερανιών

Τα γεράνια χρειάζονται άφθονο νερό για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα άνθη. Τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζετε πρωί και βράδυ. 

Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό και να ποτίζετε απευθείας το χώμα και όχι το ίδιο το φυτό. 

Οι ζαρντινιέρες μπαλκονιού με δεξαμενές νερού ή το δικό σας αυτοσχέδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ποτίσματος. 

Συμβουλή: Ακόμη και τις βροχερές ημέρες μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε, καθώς στα θαμνώδη φυτά όπως είναι τα γεράνια, οι σταγόνες της βροχής συχνά δεν φτάνουν καν στο έδαφος.


Λίπανση γερανιών

Τα γεράνια είναι φυτά που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείτε προλιπασμένο χώμα, θα πρέπει να το εμπλουτίσετε μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε η ποσότητα λιπάσματος θα έχει εξαντληθεί. 

Για να εξασφαλίσετε ότι το γεράνι σας θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ρίξετε στο νερό ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που θα βρείτε στο εμπόριο μία φορά την εβδομάδα. 

Εναλλακτικά, τα λιπάσματα σε ράβδους μπορούν να θρέψουν τα φυτά για δύο έως τρεις μήνες. Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά στοιχεία ακόμη και εννέα μήνες μετά την αρχική του χρήση, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε στο χώμα ακόμα και μετά το φύτεμα.


Καθάρισμα των μαραμένων λουλουδιών

Για να επιτύχετε πιο όμορφα, περισσότερο ανθοφόρα και πιο υγιή γεράνια προτείνεται η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών και των ξεραμένων φύλλων. 

Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες γερανιού που αποβάλλουν μόνες τους τα ξεραμένα άνθη, ώστε να αφήνουν χώρο για νέα. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να αφαιρείτε τα μαραμένα φύλλα με το χέρι.


Γεράνια που αντέχουν τον χειμώνα

Για να επιβιώσουν τα γεράνια και τον χειμώνα, κόψτε τα σε ύψος περίπου 15 εκατοστών πριν από τα πρώτα κρύα και μετακινήστε τα σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος. 

Αυτό μπορεί να είναι σε ένα γκαράζ που δε θα έχει κρύο ή σε ένα δροσερό μέρος εσωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται πολύ λίγο νερό. 

Την άνοιξη, κόψτε τα ξανά, μεταφυτεύστε τα σε φρέσκο λίπασμα και τοποθετήστε τα σε ένα ζεστό μέρος.


thatslife.gr