Γιατί ο σκύλος μου έχει φαγούρα; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί ο σκύλος μου έχει φαγούρα;

 

Όταν ένας σκύλος έχει φαγούρα, αυτή η κατάσταση φαίνεται να τον κυριεύει και έτσι ασχολείται συνέχεια με το ξύσιμο των αυτιών ή της πλάτης του, το δάγκωμα των ποδιών του και το τρίψιμο σε οτιδήποτε βλέπει.


Η φαγούρα είναι δυσάρεστη για τα σκυλιά και ο προσδιορισμός της αιτίας δεν είναι πάντα εύκολος. 

Μπορεί να οφείλεται στην ξηροδερμία ή ακόμα και σε τροφικές αλλεργίες. 

Βασικό είναι να προσδιορίσετε την αιτία που προκαλεί στον σκύλο σας φαγούρα και ξύσιμο, έτσι ώστε να τον ανακουφίσετε.



Ας δούμε εδώ κάποιες κοινές αιτίες κνησμού στους σκύλους και τα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με αυτές.


Ξηρό δέρμα

Το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα άρα και φαγούρα. Συνιστάται να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας μόνο μία φορά το μήνα για να αποφύγετε την ξηροδερμία. 

Ο ξηρός χειμωνιάτικος αέρας μπορεί επίσης να αυξήσει την ξηρότητα στο δέρμα του σκύλου σας. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση ενός υγραντήρα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας. 

Επίσης καλό είναι να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος πίνει αρκετό νερό έτσι ώστε να παραμένει ενυδατωμένος.


Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά πλάσματα, συνήθως μήκους περίπου ενός χιλιοστού, που μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα του σκύλου και να προκαλέσουν ψώρα. 

Ορισμένοι τύποι ψώρας είναι επίσης εξαιρετικά μεταδοτικοί, μεταδίδονται σε άλλους σκύλους όταν έρχονται σε στενή επαφή. 

Τα συνήθη συμπτώματα της ψώρας περιλαμβάνουν απώλεια τριχώματος κατά τόπους ή σε όλο το τρίχωμα, πιτυρίδα, κόκκινο δέρμα, πρήξιμο, κρούστα στο δέρμα και υπερβολικό ξύσιμο και δάγκωμα. 

Η λοίμωξη από ακάρεα συχνά διαγιγνώσκεται με φυσική εξέταση και απόξεση δέρματος που μπορεί να γίνει από τον κτηνίατρό σας.


Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Ένας μόνο ψύλλος μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους σε ορισμένους σκύλους; 

Η αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του ψύλλου, αποτελεί κύρια αιτία δερματικών αλλεργιών στους σκύλους. Όταν οι ψύλλοι τρέφονται, εγχέουν μια μικρή ποσότητα σάλιου στο δέρμα του σκύλου και τα αντιγόνα ή οι πρωτεΐνες στο σάλιο προκαλούν μια κνησμώδη αντίδραση στα ευαίσθητα σκυλιά. 

Το κόκκινο ή φλεγμονώδες δέρμα, το τρίχωμα ή η γούνα που πέφτει και το επαναλαμβανόμενο ξύσιμο ή δάγκωμα του δέρματος είναι κοινά συμπτώματα της αλλεργίας στους ψύλλους. 

Καλό είναι να κάνετε συχνούς ελέγχους για ψύλλους για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα.



Τροφικές αλλεργίες

Οι σκύλοι είναι συχνά αλλεργικοί στο βόειο κρέας ή το κοτόπουλο που περιέχεται στις τροφές για σκύλους του εμπορίου. 

Εάν ο σκύλος σας έχει τροφική αλλεργία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να εντοπίσετε την αιτία και να βρείτε την κατάλληλη τροφή για σκύλους που μπορεί να τον βοηθήσει.


Περιβαλλοντικές αλλεργίες

Οι σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε πολλά καθημερινά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η σκόνη και το γρασίδι. Τα συνήθη συμπτώματα των περιβαλλοντικών αλλεργιών περιλαμβάνουν ξύσιμο, γλείψιμο των ποδιών και τρίψιμο του προσώπου. 

Ένα τεστ αλλεργίας μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να εντοπίσει την πηγή των αλλεργιών του σκύλου σας.


Αλλεργική Δερματίτιδα από επαφή (Hot spots)

Οι αλλεργικές δερματίτιδες είναι δευτερογενείς σε μια υποκείμενη αιτία, όπως περιβαλλοντικές, τροφικές ή αλλεργίες σε ψύλλους. 

Μικρές περιοχές με ερυθρότητα, ακατέργαστο δέρμα, φλεγμονή, οίδημα, συνοδευόμενες από τριχόπτωση, αποτελούν ενδείξεις. 

Με το συνεχές γλείψιμο, το προσβεβλημένο δέρμα γίνεται υγρό και εξαιρετικά επώδυνο και αρχίζει να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος του σκύλου.


Μύκητες ή βακτηριακές λοιμώξεις

Το υπερβολικό ξύσιμο και γλείψιμο, που προκαλείται από οποιοδήποτε από τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος στο σκύλο σας. 

Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να εντοπιστούν με τη λήψη κυτταρικής καλλιέργειας από τη μολυσμένη περιοχή και τη μικροσκοπική εξέτασή της στο εργαστήριο.



Διάγνωση των αιτιών και θεραπεία της φαγούρας στα σκυλιά

Για να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τα σκυλιά που υποφέρουν από φαγούρα στο δέρμα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία, για αυτό θα πρέπει να μιλήσετε και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Εκείνος, αφού πάρει να λεπτομερές ιστορικό σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα, τη διατροφή και τη συμπεριφορά του σκύλου, θα πραγματοποιήσει πρώτα μια φυσική εξέταση και μπορεί επίσης να συστήσει δερματικές απόξεσεις, καλλιέργειες μυκήτων, βακτηριακών καλλιεργειών, εξετάσεις αίματος, δοκιμή τροφής ή άλλες εξετάσεις για να βρει την αιτία της δερματικής κατάστασης που προκαλεί φαγούρα.

Η φαγούρα στο δέρμα και το αμείωτο ξύσιμο πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να ανακουφιστεί το κατοικίδιο ζώο. 

Μετά τον προσδιορισμό της βαθύτερης αιτίας, το πρώτο βήμα είναι η έναρξη της θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει είτε την αλλαγή της διατροφής, είτε τη χρήση φαρμακευτικών σαμπουάν, είτε τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα.



mypet.gr