Πάσχα – Εγκαύματα από βεγγαλικά ή κροτίδες: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάσχα – Εγκαύματα από βεγγαλικά ή κροτίδες: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας



Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης έφτασε και μαζί της όλα τα θεαματικά μα επικίνδυνα έθιμα που θα στοιχίσουν τη σωματική ακεραιότητα σε πολλούς τολμηρούς τηρητές τους.
Η αναγκαιότητα ενός προγράμματος υγείας για την κάλυψη ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών αναδεικνύεται ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα. Κάθε χρόνο, τη χαρά για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης θα επισκιάσουν εν μέρει οι ακρωτηριασμοί και τα εγκαύματα από κροτίδες, βεγγαλικά και επικίνδυνα έθιμα όπως οι «ρουκετοπόλεμοι».

Η «κακή στιγμή» μπορεί να αφορά οποιονδήποτε, τα δε παιδιά και εφήβους περισσότερο ίσως, δεδομένου πως αποτελούν τις ηλικίες που πρωταγωνιστούν συνήθως σε τέτοια ατυχήματα. 

«Τα περισσότερα εγκαύματα συνέβησαν την περίοδο των διακοπών και εορτών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη χώρα μας κατά την περίοδο του Πάσχα αναζωπυρώνεται το έθιμο έκρηξης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και βεγγαλικών και ως συνέπεια παρατηρούνται πολλά ατυχήματα, όπως βαριά θερμικά εγκαύματα, ακρωτηριασμοί δακτύλων ή και τύφλωση εάν εκραγούν κοντά στο πρόσωπο. 

Παρότι, τα περισσότερα εγκαύματα δεν είναι θανατηφόρα, ωστόσο παραμένουν δύσμορφες ουλές, παραμορφώσεις ή μόνιμες αναπηρίες με σοβαρές συνέπειες τόσο για τα ίδια όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

Η άγνοια των γονέων και όσων έχουν την επιμέλεια των παιδιών σε θέματα πρόληψης αποτελεί έναν επιπρόσθετο αιτιολογικό παράγοντα» 

αναφέρει μελέτη για τα «Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά εγκαυμάτων σε παιδιατρικό νοσοκομείο» που δημοσιεύτηκε προ λίγων ετών στην Περιεγχειρητική Νοσηλευτική, το επίσημο περιοδικό του Συλλόγου Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου.