Πασχαλινά αβγά πραγματικά έργα τέχνης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πασχαλινά αβγά πραγματικά έργα τέχνης

 

Σύμφωνα με την παράδοση, την Μ. Πέμπτη βάφουμε τα αβγά, που συνήθως γίνονται κόκκινα και κάποιες φορές διακοσμούνται με σχήματα φτιαγμένα από φύλλα ή λουλούδια και με πασχαλινά αυτοκόλλητα. Αβγά βάφουν το Πάσχα και σε άλλες χώρες όμως και, μάλιστα, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με περίπλοκα σχέδια που γίνονται στο χέρι, πολλή υπομονή και απίστευτη τέχνη, οι “ζωγράφοι αβγών” όπως θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε, φτιάχνουν μικρά κομψοτεχνήματα πάνω στα εύθραυστα τσόφλια των αβγών. 

Στην Ουκρανία λοιπόν, η τέχνη βαψίματος αβγών με αυτόν τον τρόπο ονομάζεται pysanky και παραδοσιακά γινόταν με γραφίδα και κερί, με τους ζωγράφους να αγαπούν τα φοκλόρ σχέδια. 

Παρόμοια τεχνική ακολουθείται και στη Ρουμανία, ενώ στην Ουγγαρία τα αβγά μοιάζουν με κεντήματα, μιας και η διακόσμηση τους μιμείται τα παραδοσιακά κεντητά.



Αλλά επειδή είναι πιο εντυπωσιακό να βλέπετε πώς δουλεύουν αυτοί οι πασχαλινοί καλλιτέχνες, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω βίντεο κι αν πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε κι έχετε πρόσβαση στα κατάλληλα υλικά, δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς έτσι τα αβγά σας φέτος. 
Αν το επιχειρήσετε, να μας στείλετε και φωτογραφίες με τις δημιουργίες σας στο facebook!

Το εντυπωσιακό pysanky της Ουκρανίας:


Τα πασχαλινά αβγά της Ρουμανίας: