«Φωτιά» οι τιμές ακινήτων! – Θέρμη και Τρίλοφος ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές για αγορά - Πλαγιάρι για ενοίκιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Φωτιά» οι τιμές ακινήτων! – Θέρμη και Τρίλοφος ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές για αγορά - Πλαγιάρι για ενοίκιο



Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές πώλησης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας το σερί ανόδου του 2022, όπως προκύπτει από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο δίκτυο Spitogatos. 


Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και με τον κεντρικό δήμο της πόλης να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση πανελλαδικά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση στον δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές όπως Ιστορικό Κέντρο, Αγίας Σοφίας, Χαριλάου, Νέα Παραλία, Φάληρο, Κάτω Τούμπα, άγγιξε τα 2.000 ευρώ/τ.μ., όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 1.673 ευρώ/τ.μ. 

Πρόκειται για αύξηση κατά 19,6% στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και την μεγαλύτερη σε πανελλαδικό επίπεδο. 


Μεγάλη άνοδος καταγράφηκε, παράλληλα, και στους περιφερειακούς δήμους της πόλης (Καλαμαριά, Πυλαία, Θέρμη, Τρίλοφος, Πανόραμα, Πολίχνη κα) κατά 14,5% και μέση τιμή πώλησης στα 1.438 ευρώ/τ.μ., ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν στα 1.255 ευρώ/τ.μ.

Παρόμοια είναι η εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η πλατφόρμα Spitogatos, και στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα, Λαγυνά, Κουφάλια, Νέα Βρασνά, Άγιος Αθανάσιος) με 2,5% αύξηση και με την τιμή πώλησης ακινήτων να διαμορφώνεται στα 826 ευρώ/τ.μ. έναντι 806 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο διάστημα.

Ορισμένοι λόγοι που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση των τιμών πώλησης αφορούν μεταξύ άλλων το ακριβό κόστος κατασκευής, λόγω της ακρίβειας των υλικών και επομένως, το τελικό κόστος του ακινήτου, το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια κτηματαγορά και τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία από το 2019 και μετά κατέγραψαν μια αυξητική τάση. 

Η άνοδος, ωστόσο, των επιτοκίων το τελευταίο διάστημα ίσως «φρενάρει» τη ζήτηση για αγορά κατοικίας με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.


Οι τιμές ενοικίων

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, το α’ τρίμηνο του 2023 σημείωσε ανοδική πορεία και στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση. 

Ειδικότερα, στον κεντρικό δήμο (Μπότσαρη, Αγία Τριάδα, Ιστορικό Κέντρο, Βούλγαρη, Μαρτίου, Άνω Τούμπα) η μέση τιμή ενοικίου ανήλθε στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μια αύξηση δηλαδή κατά 6,7%, όταν το προηγούμενο έτος η τιμή ήταν στα 7,50 ευρώ. 

Η μεγαλύτερη άνοδος στα ενοίκια καταγράφηκε κυρίως στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι, Νέα Κρήνη, Άγιος Ιωάννης, Συκιές, Αμπελόκηποι, Πλαγιάρι) με το ποσοστό να φτάνει το 7% και τη μέση τιμή ενοικίασης ακινήτων στα 6,11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 5,71 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι την χαμηλότερη τιμή στα ενοίκια πανελλαδικά σημείωσαν οι περιοχές στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (+3% αύξηση βέβαια για τα δεδομένα της πόλης σε Λαγκαδά, Σοχό, Κουφάλια) με την μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να κυμαίνεται στα 3,75 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου
.

Τhesstoday.gr