Ασκήσεις προσομείωσης για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και σεισμού στη Θέρμη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ασκήσεις προσομείωσης για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και σεισμού στη Θέρμη


//Ανακοίνωση Δήμου Θέρμης

Την Πέμπτη 27.04.2023 και ώρα 19:30 θα γίνει παρουσίαση-επίδειξη εικονικής άσκησης (δυο σεναρίων) με την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα προσομοίωσης XVR Simulation for Safety & Security σε χώρο του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα στην ειδική αίθουσα Πολιτικής Προστασίας εκπαίδευσης των εθελοντών, που βρίσκεται στο κτίριο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης (2ο χλμ Θέρμης-Τριαδίου). 

Η εκπαίδευση, που σχεδιάστηκε και προτάθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης και υποστηρίζεται και από το «Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών (ΔΥΟΠΠ)», ξεκίνησε ήδη από τις 5 Απριλίου 2023 και έχει στόχο την ειδική κατάρτιση εξήντα (60) στελεχών Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντών Ομάδων Διάσωσης

Η κατάρτιση περιλαμβάνει προβλεπόμενους επιχειρησιακούς κανόνες με γνώμονα την ει δυνατόν καλύτερη αφομοίωση βέλτιστων πρακτικών επί του πεδίου, με θέμα τη διαχείριση δυο αιφνίδιων γεγονότων κατάστασης ανάγκης, περιστατικών εικονικών σεναρίων άσκησης, εκ των οποίων: 

➛το ένα αφορά περιαστική δασική πυρκαγιά με σκοπό μαθησιακό, γνωσιακό και διδακτικό στόχο την ασφαλέστερη προσέγγιση επέμβαση και κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς 

και το δεύτερο, ενδεδειγμένες ορθές ενέργειες σε σεισμό (κατάρρευση κτιρίου) σε αστικό περιβάλλον, με χρήση της εξειδικευμένης με ειδικό λογισμικό εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, XVR simulation for Safety & Security, σε συνεργασία με την Εταιρεία (IVRSC) International Virtual Reality Simulation Centre – XVR HELLAS TEAM (ιδρύθηκε 12/2021), η οποία είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στα Βαλκάνια και Κύπρο της ειδικής εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας της Ολλανδικής εταιρείας *XVR Simulation B.V. 

(*Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2000 και είναι ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της εκπαίδευσης με την ψηφιακή μέθοδο κατάρτισης δια της εικονικής πραγματικότητας και χρησιμοποιείται ήδη από 50 κράτη και 300 Οργανισμούς σε όλο τον κόσμο μέχρι τώρα).

Θα γίνει, παράλληλα, ειδική προβολή – παρουσίαση και επίδειξη στη χρήση της εκπαιδευτικής ειδικής μάσκας VR (virtual reality) εικονικής πραγματικότητας για την προσέγγιση και κατάσβεση πυρκαγιάς σε διάφορους χώρους ανοικτούς ή κλειστούς που λαμβάνει χώρα η πυρόσβεση, ως εκπαιδευτικό εργαλείο εκμάθησης της ειδικής κατάρτισης των Εθελοντών Διασωστών και Δασοπυροσβεστών των Ομάδων Διάσωσης.


Οι επιδιώξεις και οι ειδικότεροι στόχοι της ψηφιακής κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι: 

➭Η κατανόηση των βασικών εννοιών που περιλαμβάνονται στην αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός περιστατικού έκτακτης ανάγκης.

Η απόκτηση γνώσεων και η αναγνώριση δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε θέματα διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών και λήψης απόφασης.

Η αναγνώριση εκτάκτων φυσικών περιστατικών, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.


Τηλ. επικοινωνίας– πληροφορίες:

➛Κώστας Κουγιουμτζίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης, τηλ. 6972312198 – 2310463030.

Τριαντάφυλλος Μπουχούνας (Msc Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου), Τεχνικός – Επιστημονικά αρμόδιος/ Εμπειρογνώμονας στο «Δίκτυο» ΔΥΟΠΠ, τηλ. 6937212999.

Δρ. Γιώργος Χατζηβασιλειάδης, Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.,XVR Instructor / Co – Founder IVRSCentre –XVR HELLAS TEAM (Εκπρόσωπος Εταιρείας), τηλ. 6944510053 – 6949738991.

Σπύρος Βαρσάμης, Αντιστράτηγος ε.α. Πυροσβεστικού Σώματος, Msc Δασολογίας Α.Π.Θ. / XVR Instructor, τηλ. 6936775988