Σκύλος: Γιατί μας κλείνει το μάτι; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκύλος: Γιατί μας κλείνει το μάτι;

 

Με τα μεγάλα τους μάτια και τα εκφραστικά τους αυτιά, οι σκύλοι είναι ικανοί να κάνουν κοντά στις 100 μοναδικές εκφράσεις προσώπου.
 


Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να έχουν παρατηρήσει ένα περιστασιακό κλείσιμο του ματιού από το κουτάβι τους και να αναρωτιούνται αν αυτός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. 

Μήπως ο σκύλος σας προσπαθεί να σας πει κάτι όταν σας κλείνει το μάτι;


Οι σκύλοι και η γλώσσα του σώματος

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν κάθε μέρος του σώματός τους για να επικοινωνήσουν – από τη μύτη μέχρι την ουρά. Κάποιες φορές μάλιστα η γλώσσα του σώματος των σκύλων είναι περισσότερο ευδιάκριτη.

Τα μάτια ενός σκύλου αποτελούν σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο επικοινωνεί με άλλα ζώα. 

Στην πραγματικότητα, η κλασική έκφραση των ματιών του κουταβιού είναι αποτέλεσμα της εξημέρωσης από τον άνθρωπο.

Οι σκύλοι επικοινωνούν επίσης το φόβο και το άγχος με τα μάτια τους. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επίσης, ο σκύλος επικοινωνεί ότι αισθάνεται άβολα ή φοβισμένος. 

Αυτό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλες νευρικές συμπεριφορές, όπως το χασμουρητό.


Ανοιγοκλείνουν οι σκύλοι τα μάτια για να επικοινωνήσουν;

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τακτικά. 

Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι επικοινωνούν χρησιμοποιώντας την οπτική επαφή, συμπεριλαμβανομένου το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών. 

Ένας σκύλος ανοιγοκλείνει τα μάτια του για να επικοινωνήσει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές καταστάσεις. 

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ολόκληρη τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, προκειμένου να ερμηνεύσετε σωστά αυτή τη συμπεριφορά.



Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών χρησιμοποιείται συχνά από τους σκύλους ως σήμα ηρεμίας ή κατευνασμού προς τον άνθρωπο ή και άλλους σκύλους. 

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας έχει ένα σκληρό βλέμμα όταν συναντά έναν νέο σκύλο στο πάρκο.

 Ένα έντονο βλέμμα μπορεί να υποδηλώνει εγρήγορση και ενδιαφέρον, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση για δημιουργία χώρου. 

Ένας σκύλος μπορεί να κοιτάξει σταθερά με έντονο βλέμμα έναν άλλο σκύλο για να δει πώς θα αντιδράσει. Εάν και ο άλλος σκύλος ανταποδώσει το σκληρό βλέμμα, οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν. 

Ωστόσο, αν θέλει να δείξει ότι δεν είναι απειλητικός μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια, να διακόψει την οπτική επαφή και να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι. 

Ο δεύτερος σκύλος μπορεί επίσης να επιδείξει άλλη κατευναστική γλώσσα του σώματος, όπως να χαμηλώσει το κεφάλι του, να βάλει την ουρά του και να γλείψει τα χείλη του για να δείξει ότι δεν θέλει να κάνει κακό.


Γιατί τα σκυλιά μας κλείνουν το μάτι;

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με αυτή τη συγκεκριμένη αξιολάτρευτη έκφραση του προσώπου των σκύλων. 

Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το κλείσιμο του ματιού μπορεί να χρησιμεύσει ως σήμα ηρεμίας ή κατευνασμού – όπως ακριβώς συμβαίνει και με το άνοιγμα και το κλείσιμο του ματιού.


Στον κόσμο των σκύλων, η άμεση οπτική επαφή θεωρείται αγενής.

Ο σκύλος σας μπορεί να νιώθει άνετα να κάνει οπτική επαφή μαζί σας όταν ζητά προσοχή ή φαγητό, αλλά συνήθως δεν είναι παρατεταμένη. 

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κλείνει το μάτι αφού έχει έρθει σε οπτική επαφή μαζί του, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να σπάσει το άμεσο βλέμμα. 

Ένας σκύλος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το κλείσιμο του ματιού για να δείξει υποταγή, ιδίως όταν δέχεται επίπληξη από έναν άνθρωπο ή όταν γνωρίζει έναν νέο σκύλο.

Ένα περιστασιακό κλείσιμο του ματιού μπορεί επίσης να εξηγείται από ένα κομμάτι θραύσματος ή έναν ερεθισμό στο μάτι του σκύλου σας. 

Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως το τσιουάουα, είναι γνωστό ότι ανοιγοκλείνουν περισσότερο το μάτι (και κλείνουν το μάτι) από άλλες.

Αν παρατηρήσετε υπερβολικό κλείσιμο του ματιού (ειδικά αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα), αυτό μπορεί να υποδηλώνει τραυματισμό ή μόλυνση. 

Αν ο σκύλος σας κλείνει το μάτι ή αλληθωρίζει, ελέγξτε αν υπάρχει γρατζουνιά ή σημάδια ερεθισμού – όπως ερυθρότητα, πρήξιμο ή έκκριση. 

Εάν δείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι καλύτερο να τον αφήσετε τον κτηνίατρο σας να το αξιολογήσει.

mypet.gr