Απολογισμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας Δ.Θέρμης για το διάστημα από 1 έως 12 Απριλίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απολογισμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας Δ.Θέρμης για το διάστημα από 1 έως 12 Απριλίου


«Δράσεις Ομάδας - Από 1 μέχρι 12 Απριλίου»

Ο μήνας Απρίλιος αποτελεί ένα μήνα εξειδικευμένης εκπαίδευσης για την ομάδα μας και συγκεκριμένα για τους εθελοντές του τμήματος Φυσικών Καταστροφών “Κολιμπρί”, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά πάνω σε θέματα:

➣δασοπυρόσβεσης
➣δασοπροστασίας
➣σεισμών
➣ατομικής ασφάλειας στις επιχειρήσεις και λήψης αποφάσεων στο πεδίο. 

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν με πολύωρες εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας στο Φράγμα Θέρμης, αλλά και με εκπαίδευση- προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία εκπαίδευσης της μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας XVR.

➛Παράλληλα η ομάδα μας πραγματοποίησες περιπολίες, λόγω εκδήλωσης έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων, σε ιρλανδικές διαβάσεις και σημεία επικίνδυνα για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. 
➛Εκπαίδευσε τους γονείς μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου Θέρμης πάνω στις πρώτες βοήθειες. 
➛Παρευρέθηκε σε εκδήλωση βράβευσής της από υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δράση και τη συνεισφορά της, στην έρευνα και διάσωση αγνοουμένων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. 
➛Πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη σε αγώνες καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου του Θερμαϊκού Θέρμης, καθώς και στην εκδήλωση μνήμης “Ανατόλια, Η φωτεινή μνήμη του Πόντου” που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.


Τέλος, οι δράσεις της ομάδας μας κλείνουν για τις γιορτές 
➛του Πάσχα, 
➛με την υγειονομική κάλυψη του ποδοσφαιρικού αγώνα στο γήπεδο του Θερμαϊκού Θέρμης αύριο στις 16:00.

Πιο αναλυτικά:
➭Κυριακή 2/4 από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, εκπαίδευσε τους εθελοντές του τμήματος Φυσικών Καταστροφών “Κολιμπρί” με το μάθημα δασοπυρόσβεσης που πραγματοποιήθηκε στο φυλάκιο του Φράγματος Θέρμης. Αρχικά πραγματοποιήθηκε θεωρητικό μάθημα με θέματα “Βασική θεωρία πυρκαγιών” και “Θεωρία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων” και στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση ανάπτυξης πυροσβεστικών εγκαταστάσεων. 

Στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε και ρεαλιστικό σενάριο ύπαρξης πυρκαγιάς και δράσης για την κατάσβεση της από τους εθελοντές. 

Τέλος, οι εθελοντές παρέλαβαν δύο οδηγούς για τη διατήρηση της ατομικής τους ασφάλειας και τη διαχείριση πυρκαγιών υπαίθρου.

➭Δευτέρα 3/4 από τις 19:00 μέχρι τις 00:00, δύο εθελοντές με το πυροσβεστικό όχημα Θέρμη-1 διενήργησαν περιπολίες σε σημεία όπου θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω εκδήλωσης έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Παράλληλα σε ετοιμότητα βρισκόταν και δύο εθελοντές στο φυλάκιο της Νέας Ραιδεστού με ιδιωτικό όχημα για παροχή βοήθειας σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη.

➭Δευτέρα 3/4 στις 19:30, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στην εκδήλωση μνήμης με τίτλο “Ανατόλια, Η φωτεινή μνήμη του Πόντου”, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων και συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

➭Τετάρτη 5/4 στις 16:30, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Α.Π.Ο. Θερμαϊκού Θέρμης στο γήπεδο της Θέρμης.

➭Τετάρτη 5/4 στις 18:00, εκπαίδευσε τους γονείς μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου Θέρμης πάνω στις πρώτες βοήθειες.

➭Τετάρτη 5/4 και Πέμπτη 6/4 από τις 18:00 μέχρι τις 22:00, εκπαίδευσε τους εθελοντές της με τη χρήση της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας XVR πάνω στη διαχείριση δασικής πυρκαγιάς και σεισμού , μέσω των προσομοιωμένων σεναρίων δασικής πυρκαγιάς και σεισμού σε αστικό περιβάλλον, που υποβλήθηκαν.



Οι επιδιώξεις της εκπαίδευσης ήταν:

1) H κατανόηση των βασικών εννοιών που περιλαμβάνονται στην αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός περιστατικού έκτακτης ανάγκης.

2) Η απόκτηση γνώσεων και η αναγνώριση δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε θέματα διαχείρισης έκτακτων περιστατικών και λήψης απόφασης.

3) Η αναγνώριση έκτακτων φυσικών περιστατικών και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

Ενώ, ο στόχος της εκπαίδευσης ήταν, η εξάσκηση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων των εθελοντών και η βίωση καταστάσεων που σπάνια συμβαίνουν στην καθημερινότητα τους, ενώ βρίσκονται σε ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσου θερμά την XVR HELLAS TEAM για τη μοναδική εμπειρία που μας προσέφερε.

➭Παρασκευή 7/4 στις 21:45, κάλυψε υγειονομικά το ανδρικό παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

➭Σάββατο 8/4 στις 19:00, εθελοντές της ομάδας μας μαζί με εθελοντές της Εθελοντική Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Δρυμού και της Πολιτικής Προστασίας Φιλύρου, παρευρέθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο καφέ-εστιατόριο ΑΣΤΕΡΙΑ στο Πανόραμα και βραβεύτηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δράση και τη συνεισφορά τους, στην έρευνα και διάσωση αγνοουμένων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

➭Κυριακή 9/4 από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, εκπαίδευσε τους εθελοντές του τμήματος Φυσικών Καταστροφών “Κολιμπρί” με το μάθημα δασοπυρόσβεσης που πραγματοποιήθηκε στο φυλάκιο του Φράγματος Θέρμης. Αρχικά πραγματοποιήθηκε θεωρητικό μάθημα με θέματα “Βασική θεωρία πυρκαγιών” και “Θεωρία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων, χρήση φορητής αντλίας για κατάσβεση και άντληση υδάτων”. 

Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση ανάπτυξης πυροσβεστικών εγκαταστάσεων. 

Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν οι εγκαταστάσεις υψηλής και χαμηλής πίεσης του πεντάτονου πυροσβεστικού οχήματος που διαθέτει η ομάδα μας με την κωδική ονομασία “Θέρμη-3”.