Γιατί τα σκυλιά σηκώνουν το πόδι για να ουρήσουν; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα σκυλιά σηκώνουν το πόδι για να ουρήσουν;

 

Συνήθως θεωρείται ότι τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν και τα θηλυκά κάθονται. 


Έτσι κάθε αρσενικό που δεν σηκώνει το πόδι του ή κάθε θηλυκό που δεν κάθεται, κάνει τους κηδεμόνες τους να πιστεύουν ότι το κατοικίδιο τους έχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ή υγείας. 

Εδώ θα δούμε τι κρύβεται πίσω από την παρόρμηση των σκύλων να σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν.


Τι κάνει κάποιο σκυλί να σηκώσει το πόδι του;

Τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά σκυλιά, η ούρηση εξυπηρετεί δύο διαφορετικούς σκοπούς: την αποβολή των ούρων και το μαρκάρισμα της επικράτειας. 

Οι αρσενικοί σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να μαρκάρουν με τα ούρα, γεγονός που συμβάλλει στην περιστασιακή προτίμησή τους να σηκώνουν το πόδι τους. 

Το σήκωμα του ποδιού διευκολύνει την ούρηση σε υψηλότερες επιφάνειες, όπως δέντρα και μπορεί να καλύψει μεγαλύτερη έκταση οπότε αφήνεται ισχυρότερο μήνυμα από ούρα στο έδαφος.



Όλα τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν τα πόδια τους για να ουρήσουν;

Το σήκωμα του ποδιού δεν είναι μια έμφυτη συνήθεια στα περισσότερα σκυλιά. 

Σύμφωνα με μια μελέτη υπάρχουν δύο κυρίαρχες στάσεις που θα χρησιμοποιήσει ένας αρσενικός σκύλος για ούρηση: το κλασικό σήκωμα του ποδιού και μια θέση γνωστή ως νεανική κλίση ή στάση “αλόγου κούρσας”.

Οι περισσότεροι αρσενικοί σκύλοι ξεκινούν με τα δύο οπίσθια άκρα να παραμένουν στο έδαφος, το σώμα να γέρνει προς τα εμπρός και τα οπίσθια πόδια είναι τεντωμένα προς τα πίσω.

Καθώς ένας αρσενικός σκύλος αρχίζει να ωριμάζει, σηκώνει όλο και περισσότερο το πόδι του κατά την ούρηση. 

Η σεξουαλική ωρίμανση στα σκυλάκια αρχίζει συνήθως στα αρσενικά περίπου στους 6 μήνες αν ανήκουν στις μικρόσωμες ράτσες και μέχρι τους 9 μήνες στις μεσαίες και μεγάλες ράτσες, ενώ μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι και πάνω από ένα χρόνο σε ορισμένες γιγαντιαίες ράτσες.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένας αρσενικός σκύλος ουρεί. Συχνά, οι σκύλοι εργασίας (όπως οι σκύλοι όρασης ή οι σκύλοι που ανιχνεύουν βόμβες) εκπαιδεύονται για να μην μαρκάρουν την περιοχή τους, ώστε να αποφεύγεται η ούρηση σε επιφάνειες όπου δεν πρέπει να ουρούν.

Ακόμα όμως και αν δεν έχετε σκύλο εργασίας, και θέλετε να διατηρείτε τις κάθετες επιφάνειες γύρω από το σπίτι και την αυλή σας καθαρές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην σηκώνει τα πόδι του για να ουρήσει. 

Κρατώντας τα νεαρά αρσενικά κουτάβια μακριά από κάθετες επιφάνειες όταν ουρούν, μπορείτε να τα αποτρέψετε από το να ξεκινήσουν τη συμπεριφορά του να σηκώνουν τα πόδια τους.



Γιατί μερικά θηλυκά σκυλιά σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν;

Το μαρκάρισμα με την μυρωδιά είναι μια κοινή μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα θηλαστικά και στα δύο φύλα. Έτσι τα αρσενικά σκυλιά δεν είναι τα μόνα που σημαδεύουν την περιοχή τους με τα ούρα.

Ερευνητές σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι όσο πιο μακριά από το σπίτι βρίσκονταν τα θηλυκά σκυλιά, τόσο μπορεί να ουρούν συχνά και να στοχεύουν τα ούρα τους σε αντικείμενα. 

Στα θηλυκά σκυλιά υπάρχουν σύμφωνα με την ίδια μελέτη δύο στάσεις ούρησης, – το κάθισμα και ο συνδυασμός καθίσματος και σηκώματος του ποδιού.

Έτσι, ενώ τα αρσενικά σκυλιά είναι πιο πιθανό να ουρούν για να μαρκάρουν την περιοχή τους, δεν είναι ασυνήθιστο και τα θηλυκά σκυλιά να σηκώνουν το πόδι τους για να αφήσουν το μήνυμά τους.


Πρέπει να ανησυχείτε αν ο αρσενικός σκύλος σας δεν σηκώνει το πόδι του για να ουρήσει;

Το σήκωμα του ποδιού είναι μόνο μία από τις πολλές φυσιολογικές στάσεις ούρησης για τα αρσενικά σκυλιά. 

Η στάση που χρησιμοποιούν εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασής τους, ακόμη και της ράτσας τους.

Είναι πιθανό οι σκύλοι να αλλάξουν τη στάση ούρησης ως αντίδραση στο στρες. Δηλαδή μετά από κάτι που τους άγχωσε, ακόμα και αν ένας σκύλος υιοθετήθηκε από μια καινούρια οικογένεια, μπορεί να αρχίσει να ουρεί καθιστός όπως έκανε όταν ήταν μικρός. Επίσης πολλοί σκύλοι μπορεί να σηκώνουν εναλλάξ το αριστερό ή το δεξί τους πόδι.

Εάν ο αρσενικός (ή θηλυκός) σκύλος σας αλλάζει στάση ούρησης, μπορεί να είναι σημάδι ιατρικού προβλήματος, όπως πόνος στις αρθρώσεις ή πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα, για αυτό καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό για να αποκλείσει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.



Είναι αλήθεια ότι τα μικρά σκυλιά σηκώνουν τα πόδια τους ψηλότερα;

Σύμφωνα με μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερος ήταν ο σκύλος, τόσο πιο πιθανό ήταν να σηκώσει το πόδι του σε μεγαλύτερη γωνία και επομένως να ουρήσει ψηλότερα σε μια κάθετη επιφάνεια. 

Τα μικρά σκυλιά ουρούν και μαρκάρουν ψηλότερα σε επιφάνειες για να παρουσιαστούν ως μεγαλύτερα σκυλιά και σκληρότεροι ανταγωνιστές.

Όπως και αν έχει επιλέξει ο σκύλος σας να ουρεί, να ενημερώνετε τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή.


mypet.gr