Επίσκεψη Ν. Ανδρουλάκη στη Θέρμη – Θ. Παπαδόπουλος: Διεκδικούμε την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επίσκεψη Ν. Ανδρουλάκη στη Θέρμη – Θ. Παπαδόπουλος: Διεκδικούμε την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού




Επίσκεψη στην περιοχή του δήμου Θέρμης πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 13 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
 



Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε την 2η ΕΜΑΚ η οποία εδρεύει στην Μονάδα 350ΠΚΒ στη Θέρμη, καθώς και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Στο χώρο της 2ης ΕΜΑΚ τους υποδέχτηκαν ο διοικητής της, Αρχιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης και ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Καρασαβίδης οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο και τη συμμετοχή της Μονάδας σε όλες τις έκτακτες καταστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενος στο προσωπικό της 2ης ΕΜΑΚ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μας έχετε κάνει υπερήφανους με την παρουσία σας στην Τουρκία και στα Τέμπη. 

Είστε οι εκπρόσωποι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη εποχή. 

Πάνω απ’ όλα ως πρότυπο και για όλους εμάς αλλά και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό θέλησα να σας ευχαριστήσω όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τον αγώνα που κάνετε, για την προσπάθεια που κάνετε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλα τα μέτωπα. Να είστε καλά και καλή δύναμη».


Προσέθεσε δε, ότι “δυστυχώς, ζήσαμε ένα τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που δείχνει ότι το κράτος δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια στις μεταφορές. 

Που δείχνει ότι υπήρχαν έργα που δεν υλοποιήθηκαν στην ώρα τους αλλά και αναξιοκρατία, που οδήγησε ένα ανθρώπινο λάθος μαζί με όλη αυτή την αβελτηρία του κράτους στο να χαθούν πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. 

Το μήνυμα είναι ότι πρέπει το κράτος να αλλάξει και να γίνει εγγυητής μιας καλύτερης διαβίωσης και μιας καλύτερης προοπτικής για τον ελληνικό λαό. 

Με λιγότερες ανισότητες, με περισσότερες ευκαιρίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με καλύτερη παιδεία. Και όχι ένα κράτος το οποίο θα είναι λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων. Ένα κράτος – εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος. 

Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό είναι η αγωνία μου και η προσπάθειά μου και μπροστά τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Αυτό να είναι η ανάγκη που πρέπει να υλοποιήσουμε, ώστε να ζήσει ο ελληνικός λαός σε καλύτερες συνθήκες στο μέλλον».



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε στον κ. Ανδρουλάκη ότι η 2η ΕΜΑΚ βοηθάει και στο έργο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης και σημείωσε πως διαθέτει και Τομέα Πυρόσβεσης, δηλαδή αναπληρώνει όταν απαιτείται επείγουσα ανάγκη την Πυροσβεστική όταν πρόκειται για περιστατικό στην ανατολική Θεσσαλονίκη. “Όμως αυτό δεν είναι το ορθό. 

Εμείς ως δήμος διεκδικούμε τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή ώστε να απαλλάξουμε την ΕΜΑΚ από επιπλέον αρμοδιότητες. 

Ήδη έχουμε ενημερώσει ότι ο δήμος παραχωρεί το χώρο για να στεγαστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ώστε σύντομα ο Πυροσβεστικός Σταθμός στην περιοχή μας να αποτελεί γεγονός”.



Στους Εθελοντές Θέρμης


Ακολούθησε η επίσκεψη στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Θέρμης η οποία στεγάζεται στο κτίριο της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου. 

Ο δήμαρχος Θέρμης υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ενημέρωσε το κ. Ανδρουλάκη ότι στο δήμο Θέρμης λειτουργούν τρεις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ώστε να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται στα έκτακτα περιστατικά που καθημερινά αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος «είναι η επιχειρησιακή έδρα του διαδημοτικού κέντρου εκπαίδευσης και λειτουργίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή έξι δήμων. 

Από εδώ ξεκινάει η όλη προσπάθεια για διεκδίκηση και ένταξη σε προγράμματα τα οποία κατατείνουν και στην καλύτερη οργάνωση των Εθελοντών αλλά και στον εξοπλισμό των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας όλων των δήμων που συμμετέχουν”. 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “με προσωπική μου παρέμβαση, σε συνάντηση που είχα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί εδώ μία Σχολή για τη Βόρεια Ελλάδα που θα αφορά την εκπαίδευση και πιστοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. 

Οι Εθελοντές του δήμου Θέρμης διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της Σχολής”.



Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη το δήμαρχο για το χειροπιαστό έργο που έχει γίνει στο δήμο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η στήριξη των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας δεν αποτελεί ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας αλλά εθνικής ανάγκης και προτεραιότητας. Γιατί η Ελλάδα, βρισκόμενη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι μία χώρα η οποία έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση των φυσικών καταστροφών, κυρίως πυρκαγιών αλλά και πλημμυρών λόγω της κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως πρέπει να έχει μία ανθεκτική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης καθώς είμαστε και μια σεισμογενής περιοχή. 

Από τη θέση του ευρωβουλευτή τυχαίνει να έχω την εμπειρία της διαμόρφωσης του σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, ως συνομοθέτης και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού των 3,1 δισ. ευρώ. Τότε ο κ. Γιούνκερ είχε μία άποψη μετά την πυρκαγιά της Πορτογαλίας, ότι δεν μπορούμε να λέμε μόνο συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ότι πέρα από τις εθνικές ευθύνες πρέπει η Ευρώπη να διαθέτει ένα κοινό μηχανισμό αλληλεγγύης. 

Όπως φαντάζεστε στο μυαλό όλων ήταν οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί όπου πρέπει να διαμορφωθούν περαιτέρω κριτήρια ασφάλειας για όλους τους λαούς. 

Σε κάθε περίπτωση η εποχή μας ζητά να φτιάξουμε ανθεκτικά κράτη που έχουν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και σχέδια αποτροπής των παρενεργειών που ενέχουν αυτοί οι κίνδυνοι. 

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η Πολιτική Προστασία να διαχέεται και να διαθέτει ένα σημαντικό σύστημα εκπαίδευσης ως μέλη μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αυτό το χώρο. Μέλημά μας είναι να ενισχυθούν υλικοτεχνικά όλες οι Εθελοντικές Ομάδες και η Ευρώπη δίνει τέτοιες δυνατότητες αρκεί και η Αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια. 

Ευκαιρίες υπάρχουν αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει γνώση και διάθεση”. 

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “όταν σχεδιάζεις ένα κράτος με πέντε άτομα στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν επιλέγεις εκείνα τα πρόσωπα που μπορούν να δημιουργήσουν αποτέλεσμα, τότε αυτή η φιλοσοφία υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και δημιουργεί έναν αθηνοκεντρικό συγκεντρωτισμό. 

Αυτοί που λένε ότι θέλουμε ένα επιτελικό κράτος και έχουν ως προτεραιότητα τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας πάνε πίσω τη χώρα, υπονομεύουν την Αυτοδιοίκηση. 

Χρειαζόμαστε και άλλο μοντέλο διακυβέρνησης και άλλο μοντέλο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων”. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ευχαρίστησε τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης για την πολύτιμη προσφορά τους και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό τους στα δίκαια αιτήματα που του έθεσαν, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή.



Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης ανέφερε ότι “οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο κοινωνικό μας σύνολο. 

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία που δίνεται σήμερα, να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία όλα τα μέλη της Ομάδας και για την ενεργό τους συμπαράσταση στην κοινωνία και τους συνδημότες μας. 

Το σημαντικό παράδειγμα όλων των Εθελοντικών Ομάδων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο Θέρμης αλλά και ευρύτερα, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή, ολοένα και περισσότερων δημοτών στην εθελοντική δράση και προσφορά. 

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης, έχουν αποδείξει πολλές φορές τη σημαντική συμβολή τους στην τοπική κοινωνία. 

Τους ευχαριστούμε λοιπόν για αυτή την ενεργό δράση τους στην αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων προβλημάτων και κρίσεων και τους διαβεβαιώνω ότι για την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας αποτελούν έναν “πολύτιμο συνεργάτη”. 

Παρόντες ήταν επίσης η Βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης και Λάκης Μωραΐτης, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.