Ζηλεύει ο σκύλος σας; Πώς να τον σταματήσετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ζηλεύει ο σκύλος σας; Πώς να τον σταματήσετε


Τη ζήλεια στα σκυλιά μπορεί να την πυροδοτήσουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις. 


Ένας σκύλος μπορεί να ζηλεύει όταν στο σπίτι υπάρχουν πολλά σκυλιά ή όταν έρθει στο σπίτι ένας άλλος σκύλος για επίσκεψη.

Άλλες φορές μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια ζήλειας που απευθύνονται προς τους ανθρώπους όταν κάποιος άλλος βρίσκεται στο σπίτι, ή ακόμη και μετά την άφιξη ενός μωρού. 

Παρακάτω θα δούμε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά, αν ο σκύλος σας ζηλεύει.

Καταρχήν να πούμε ότι αυτό που εμείς ονομάζουμε ζήλια, για τα σκυλιά είναι στην πραγματικότητα κάποιο άγχος για τη “φύλαξη χώρου και αντικειμένων”. Αυτή η φύλαξη πόρων μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα μεταξύ σκύλων ή σε επιθετικότητα και άγχος όταν στρέφεται προς ανθρώπους.

Οι τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος εκφράζει τη ζήλια ποικίλλουν πολύ, αλλά οι περισσότεροι κηδεμόνες μπορούν να το αναγνωρίσουν.



Γιατί οι σκύλοι ζηλεύουν;

Οι συμπεριφορές που παρατηρούμε είναι συνήθως η αντίδραση ενός σκύλου που αισθάνεται άγχος για έναν “σπάνιο” πόρο ή αντιδρά σε μια νέα κατάσταση που μπορεί να του φαίνεται τρομακτική. 

Αυτό συνήθως εμφανίζεται ως επιθετικότητα κατά τη διάρκεια του γεύματος ή ως μάχη για παιχνίδια που θεωρούνται περιορισμένα από τα κουτάβια. 

Όταν αγχώνονται για την πιθανή απώλεια του πόρου, δείχνουν σημάδια επιθετικότητας, όπως γρύλισμα, γαύγισμα και κοίταγμα.

Παρόμοια αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί όταν ο κύριος φροντιστής θεωρείται ως ο “σπάνιος πόρος” και ο σκύλος αισθάνεται ότι ο χρόνος και η προσοχή του με το αγαπημένο του άτομο απειλείται από την παρουσία ενός άλλου σκύλου ή ατόμου. 

Επίσης ένας νέος σκύλος ή ένα νέο άτομο που έρχεται στο σπίτι μπορεί επίσης να φέρει νέες εμπειρίες, ήχους ή μυρωδιές και αλλαγές στη ρουτίνα του σκύλου σας που για τον σκύλο σας μοιάζουν τρομακτικές και απρόβλεπτες, προκαλώντας του αυξημένο άγχος.


Σημάδια ζήλειας στα σκυλιά

Θεωρώντας όπως είπαμε και πιο πάνω ότι η ζήλεια είναι το άγχος τους για κάτι, θα δούμε ποια είναι τα κοινά σημάδια στους σκύλους; 

Τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν ως διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με τις συνθήκες και το αν κατευθύνουν τις συμπεριφορές τους προς έναν άλλο σκύλο ή προς κάποιον άνθρωπο.

➣Κοιτάζουν τον άλλο σκύλο ή τον άνθρωπο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
➣Γρυλίσματα, επίδειξη δοντιών ή δάγκωμα του άλλου σκύλου/ατόμου
➣Στέκονται σωματικά ανάμεσα στον κηδεμόνα ή το ειδικό αντικείμενο και τον άλλο σκύλο ή άνθρωπο
➣Σπρώχνουν, αγγίζουν, πηδάνε πάνω στον κηδεμόνα πιο συχνά όταν υπάρχει άλλος σκύλος ή άλλος άνθρωπος
➣Ουρούν πάνω σε αντικείμενα ή σε μέρη που θέλουν να “διεκδικήσουν”



Πώς να βοηθήσετε στη μείωση της αγχώδους συμπεριφοράς

Καλό είναι να συμβουλευτείτε και να συνεργαστείτε με έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή σκύλων και τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα εξειδικευμένο σχέδιο για τον σκύλο σας, καθώς οι περιπτώσεις επιθετικότητας μεταξύ σκύλων απαιτούν ένα διαφορετικό σύνολο εργαλείων από ό,τι όταν αυτές οι συμπεριφορές απευθύνονται σε ένα άτομο.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν μια δομημένη ρουτίνα και τη διδασκαλία συγκεκριμένων εντολών στο κουτάβι σας. 

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση συμπληρωμάτων ή φαρμάκων κατά του άγχους, γιατί αυτές οι συμπεριφορές έχουν τις περισσότερες φορές τις ρίζες τους στο άγχος γύρω από τους πόρους.


Απομακρύνετε το σκύλο σας από αυτό που του προκαλεί άγχος

Εάν το πρόβλημα είναι επιθετικότητα μεταξύ σκύλων, τα σκυλιά θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους για το φαγητό και θα πρέπει να επιβλέπονται προσεκτικά όταν παίζουν. 

Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα παιχνίδια για να εξαλειφθεί η ανάγκη ανταγωνισμού, αλλά αν εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια επιθετικότητας, όπως παρατεταμένο κοίταγμα, γρύλισμα ή αρχίζουν να μπλέκουν σε καυγάδες, θα πρέπει να διαχωρίζονται και όταν παίζουν με παιχνίδια.


Προσφέρετε στο σκύλο σας έναν ασφαλή χώρο

Είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας το δικό του ασφαλή χώρο, όπως ένα κλουβί ή ένα σπιτάκι. Αυτό δίνει σε κάθε σκύλο μια αίσθηση ασφάλειας και ένα μέρος όπου μπορεί να απολαμβάνει παιχνίδια και λιχουδιές με ηρεμία. 

Το κλουβί θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται ως θετική ανταμοιβή, δηλαδή τα σκυλιά δεν θα πρέπει να κλειδώνονται εκεί ως τιμωρία, αλλά να ενθαρρύνονται να πηγαίνουν εκεί με λιχουδιές και παιχνίδια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευχάριστη συσχέτιση με το χώρο. 

Στην πραγματικότητα, συχνά συνιστάται να ταΐζετε τα σκυλιά στο δικό τους κλουβί για να αποφύγετε τα συναισθήματα άγχους και φόβου που μπορεί να προκύψουν από το φαγητό κοντά σε έναν πιθανό “ανταγωνιστή”. 

Αυτή είναι μια από τις πιο βασικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν η τροφή φαίνεται να είναι ο πόρος που φυλάει ένας σκύλος.



Μάθετέ του να υπακούει σε εντολές

Καλό είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να ανταποκρίνεται σε κάποιες εντολές που θα καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται με άλλα σκυλιά, καθώς και με εσάς και τους άλλους ανθρώπους. 

Αυτό περιλαμβάνει εντολές όπως κάτσε, μείνε και πήγαινε στη θέση σου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν κάτι τον αγχώνει ή όπως πιστεύουμε εμείς τον κάνει να ζηλεύει.

Πολλές από αυτές τις ίδιες τεχνικές θα λειτουργήσουν επίσης όταν ένας σκύλος προσαρμόζεται σε ένα νέο άτομο. 

Η συνεπής ρουτίνα, η άσκηση και οι εντολές εκπαίδευσης θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να γνωρίζει τι αναμένεται και θα του δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας στην ημέρα του. 

Ενώ ορισμένες καταστάσεις, όπως ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια, θα απαιτήσουν πρόσθετες εξειδικευμένες τεχνικές.
Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις ή όταν τα σημάδια επιθετικότητας επιμένουν, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας και έναν εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί τεχνικές θετικής ενίσχυσης για να αποτρέψετε πιθανούς τραυματισμούς ή επικίνδυνες καταστάσεις. 

Ορισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παροχή πρόσθετης ασφάλειας περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των σκύλων φορώντας φίμωτρο και χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση με τη βόλτα των σκύλων να γίνεται ξεχωριστά ή με δυο άτομα να βγάζουν βόλτα όταν υπάρχουν δύο σκυλιά.

Ολοκληρώνοντας, θα καταλήξουμε στο ότι είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνετε την κλιμάκωση της επιθετικότητας που οφείλεται σε άγχος φύλαξης πόρων ή ζήλεια σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουμε εμείς, κρατώντας τα σκυλιά χωριστά όποτε είναι χωρίς επίβλεψη. 

Οι σκύλοι δεν πρέπει ποτέ να μένουν μόνοι τους με μικρά παιδιά ή με άτομα απέναντι στα οποία έχουν αντιδράσει στο παρελθόν. 

Χρειάζεται συνέπεια και θετική ενίσχυση, για να μπορέσουν τα σκυλιά να μάθουν να συμβιώνουν τόσο μεταξύ τους όσο και με νέα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας.

mypet.gr