Κάνει τα σκυλιά να τρώνε ζάχαρη; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κάνει τα σκυλιά να τρώνε ζάχαρη;

 

Όπως στους περισσότερους από εμάς αρέσουν τα γλυκά, έτσι και τα σκυλιά τα λατρεύουν. 


Όμως, πόσο ασφαλής είναι η ζάχαρη για τους τετράποδους φίλους μας;

Πόσο ασφαλής είναι η ζάχαρη για τα σκυλιά;



Όπως και για τους ανθρώπους έτσι για τα σκυλιά η ζάχαρη δεν είναι η καλύτερη τροφή, καθώς υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις, από την αύξηση του σωματικού βάρους έως τα οδοντικά προβλήματα.

Εντωμεταξύ η ζάχαρη συχνά κρύβεται σχεδόν σε κάθε επεξεργασμένο προϊόν που μπορεί να βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Έτσι, παρόλο που μπορεί να λέτε ότι δεν θα δώσετε σοκολάτα στο σκύλο σας, μπορεί ζάχαρη να κρύβεται σε πατατάκια, ψωμί ή κράκερ που μπορεί να αφήνετε το σκύλο σας να δοκιμάζει κατά καιρούς. 

Παρόλο που λίγη ζάχαρη αραιά και που πιθανότατα δεν θα επηρεάσει αρνητικά το σκύλο σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο σκύλος τους σε τακτική βάση.

Η μόνη ζάχαρη που χρειάζονται για να επιβιώσουν είναι οι υδατάνθρακες και κάθε ισορροπημένη κροκέτα περιέχει ήδη τους υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. 

Οι υδατάνθρακες διασπώνται από το σώμα σε γλυκόζη, και αυτή είναι η μορφή ζάχαρης που βοηθά το σκύλο σας να ζήσει τη ζωή και το σώμα του να λειτουργήσει κανονικά. 

Έτσι, να θυμάστε ότι τα ζαχαρούχα γλυκά καθώς και οι επεξεργασμένες τροφές δεν θα προσφέρουν στο σκύλο σας καμία θρεπτική αξία.


Κίνδυνοι κατανάλωσης ζάχαρης για τα σκυλιά

Αρχικά, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που θέτει τον σκύλο σας σε κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες, όπως 
  • ο διαβήτης, 
  • οι καρδιακές παθήσεις, 
  • τα αναπνευστικά προβλήματα, 
  • τα προβλήματα στις αρθρώσεις και 
  • ο λήθαργος. 
Γενικά οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα, τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους.

Βραχυπρόθεσμα, αφήνοντας τον σκύλο σας να τσιμπολογάει ντόνατς ή άλλες λιχουδιές με ζάχαρη μπορεί να του προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές όπως εμετό ή διάρροια. 

Τα ζώα και οι άνθρωποι βασίζονται στα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς στο έντερό μας για να βοηθήσουν στη σωστή πέψη της τροφής που τρώμε, και η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία – οπότε μπορεί να εμφανιστεί διάρροια.

Επίσης η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια του σκύλου με αποτέλεσμα να χρειάζονται οδοντικοί καθαρισμοί ή άλλες θεραπείες.


Φυσικές μορφές ζάχαρης



Τα σάκχαρα των φρούτων, γνωστά ως φρουκτόζη, παρέχουν στους τετράποδους φίλους μας την ενέργεια που χρειάζονται για να κυνηγήσουν, να παίξουν, ή να κάνουν μια μεγάλη βόλτα. 

Τα φρούτα είναι η ιδανική πηγή αυτής της ζάχαρης, επειδή περιέχουν τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό τόσο στους σκύλους όσο και στους ανθρώπους, γι’ αυτό και πολλά φρούτα αποτελούν εξαιρετικές λιχουδιές για σκύλους.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδους φρούτου μπορεί να καταναλωθεί, και όπως και με κάθε ανθρώπινη τροφή, ακόμη και τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει πάντα να προσφέρονται με μέτρο και αφού έχει συμφωνήσει και ο κτηνίατρος. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Φρούτα όπως τα σταφύλια είναι στην πραγματικότητα τοξικά και δεν πρέπει ποτέ να προσφέρονται στο σκύλο σας.


Άλλες επικίνδυνες πηγές ζάχαρης για τον σκύλο σας



Το γεγονός ότι το σκυλάκι σας δεν πρέπει να τρώει ζάχαρη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξετε να του βρείτε υποκατάστατα χωρίς ζάχαρη. 

Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά, και ορισμένα από αυτά τα γλυκαντικά (όπως η ξυλιτόλη) μπορεί να είναι επικίνδυνα και ακόμη και απειλητικά για τη ζωή των σκύλων. 

Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα του σκύλου σας ή να οδηγήσει είτε σε υπογλυκαιμία είτε σε ταχεία ηπατική ανεπάρκεια, γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος τύπος τεχνητής ζάχαρης είναι πολύ επικίνδυνος.

Επίσης η σοκολάτα απαγορεύεται για το σκύλο σας, καθώς περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που είναι εξαιρετικά τοξική για τους σκύλους, και ορισμένοι τύποι σοκολάτας (ιδιαίτερα η μαύρη, η ημίγλυκη και η σοκολάτα αρτοποιίας) μπορεί να αποβούν θανατηφόροι αν καταναλωθούν από τον σκύλο σας. 

Υπερβολικές ποσότητες θεοβρωμίνης μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, καθώς και συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα ή υπερβολική ούρηση, λαχάνιασμα ή ανησυχία, ταχυκαρδία, μυϊκούς σπασμούς, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις, οπότε θα χρειαστεί επείγουσα παρέμβαση από τον κτηνίατρό σας.


mypet.gr