Αυτό είναι το μικρότερο και το μεγαλύτερο κόκαλο στο ανθρώπινο σώμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτό είναι το μικρότερο και το μεγαλύτερο κόκαλο στο ανθρώπινο σώμα



Αν δεν έχετε μελετήσει ρητά τα μέρη του ανθρώπινου αυτιού -ένα από τα όργανα του σώματος που δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ– ίσως είστε πιο εξοικειωμένοι με τους πιο βασικούς όρους που αφορούν στο όργανο ακοής του ανθρώπινου σώματος όπως ο λοβός, το τύμπανο, ίσως ο κοχλίας κ.λπ. Ίσως γνωρίζετε ακόμη ότι το εσωτερικό αυτιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ισορροπία, καθώς και γιατί η συχνή χρήση μπατονέτας είναι κακή για τον ακουστικό πόρο σας.




Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το αυτί σας φιλοξενεί, επίσης, τα τρία μικρότερα οστά (οστάρια) του σώματός σας. 

Τα ατομικά τους ονόματα προέρχονται από τα λατινικά και δεν είναι άλλα από τη σφύρα, τον άκμονα, και τον αναβολέα, που συνδέονται όλα σε μια αλυσίδα και έχουν αόριστα σχήματα. 

Όλα μαζί τα οστάρια, σύμφωνα με το Verywell Health, έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου πορτοκαλιού, με τον αναβολέα να είναι το μικρότερο όλων.




Τα οστάρια βρίσκονται στο μέσο αυτί σας, ανάμεσα στο τύμπανο και το έσω αυτί σας και η δουλειά τους είναι να μεταδίδουν τις ηχητικές δονήσεις από το ένα μέρος στο άλλο. 

Αφού οι δονήσεις περάσουν από το μέσο αυτί, χτυπούν τον κοχλία, ο οποίος τους μετατρέπει σε νευρικά σήματα για να τα λάβει ο εγκέφαλός σας ως ήχους.



Το μεγαλύτερο οστό στο σώμα είναι εκείνο του μηρού

Στην αντίθετη, ωστόσο, πλευρά βρίσκεται το οστό του μηρού, ή το μηριαίο οστό, το οποίο θεωρείται και είναι το μακρύτερο και ισχυρότερο οστό στο σώμα σας. 

Αν και οι ακριβείς μετρήσεις του διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το μέσο μήκος ενός ενήλικα αρσενικού μηριαίου οστού είναι περίπου 48 εκατοστά, ενώ τα ενήλικα θηλυκά μηριαία οστά είναι συνήθως κάπου μεταξύ 43 και 45 εκατοστών. 

Σύμφωνα με την Britannica, ορισμένα μηριαία οστά μπορούν να αντέξουν μεταξύ 850 και 1.130 κιλών δύναμης συμπίεσης πριν υποστούν βλάβη.