Γιατί τα σκυλιά αγαπούν να ξαπλώνουν στον ήλιο; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα σκυλιά αγαπούν να ξαπλώνουν στον ήλιο;


Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν να ξαπλώνουν στον ήλιο και φαίνεται να έλκονται από ένα ηλιόλουστο σημείο στο σπίτι ή στον κήπο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά αγαπούν να ξαπλώνουν στον ήλιο; 

Ή αν είναι εντάξει για τον σκύλο σας να περνάει χρόνο κάνοντας ηλιοθεραπεία;

Παρόλο που δεν μπορούμε να διαβάσουμε τη σκέψη τους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι σκύλοι κάνουν ηλιοθεραπεία για τον ίδιο λόγο που κάνουμε κι εμείς: το να ξαπλώνουν στον ήλιο είναι ωραίο συναίσθημα

Τα σκυλιά φαίνεται να απολαμβάνουν τη ζεστή, χαλαρωτική αίσθηση του ηλιακού φωτός στο σώμα τους. Η ζεστασιά του ήλιου βοηθά έναν σκύλο να ζεσταθεί, να παραμείνει ζεστός σε μια κρύα μέρα και να στεγνώσει όταν βρέχεται.


Τα οφέλη του ήλιου στα σκυλιά

Η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σκύλου. Τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται καθώς σκοτεινιάζει, σηματοδοτώντας ότι είναι ώρα για ύπνο, και καταστέλλεται όταν είναι ώρα να ξυπνήσει ο σκύλος.

Ο κιρκάδιος ρυθμός δεν είναι όμως μόνο ο κύκλος ύπνου και ξύπνιου. Ο κιρκάδιος ρυθμός ενός σκύλου ελέγχει και άλλες φυσιολογικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός της ενέργειας. Ένας υγιής κιρκάδιος ρυθμός είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία.

Σε περιοχές του κόσμου με σκοτεινούς χειμώνες, ορισμένες ράτσες σκύλων αναπτύσσουν μια κατάσταση γνωστή ως αλωπεκία. 
Οι προσβεβλημένοι σκύλοι αρχίζουν να χάνουν τρίχες το φθινόπωρο, ενώ η αναγέννηση της τρίχας συμβαίνει την άνοιξη. 

Η πάθηση πιστεύεται ότι προκαλείται από την έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της κατάστασης.

Η έκθεση στον ήλιο έχει ένα άλλο όφελος: πιστεύεται ότι αυξάνει την απελευθέρωση στον εγκέφαλο της ορμόνης σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευεξίας.



Χρειάζονται τα σκυλιά το φως του ήλιου για να συνθέσουν βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D έχει ονομαστεί «η βιταμίνη του ήλιου», αλλά οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους και πολλά άλλα ζώα, δεν είναι σε θέση να συνθέσουν βιταμίνη D με την έκθεση τους στον ήλιο. 

Για το λόγο αυτό, οι σκύλοι εξαρτώνται από τη διατροφή τους για την κάλυψη των αναγκών τους σε βιταμίνη D και δεν χρειάζεται να κάνουν ηλιοθεραπεία για να την παράγουν. Παρόλο που συμβαίνει αυτό, το ηλιακό φως έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία των σκύλων.


Κίνδυνοι από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Ενώ η ηλιοθεραπεία έχει αρκετά οφέλη για την υγεία του σκύλου σας, η υπερβολική έκθεση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. 

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν ηλιακό έγκαυμα, ειδικά σε περιοχές όπου το τρίχωμα του σκύλου είναι αραιό, όπως οι περιοχές γύρω από τη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια. 

Οι σκύλοι με λευκό τρίχωμα και μη χρωματισμένο δέρμα διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σε έναν σκύλο καρκίνο του δέρματος. 

Ορισμένοι τύποι δερματικών όγκων, όπως τα αιμαγγειώματα, τα αιμαγγειοσαρκώματα και τα καρκινώματα πλακωδών κυττάρων, σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τις ζεστές ημέρες, οι σκύλοι μπορεί επίσης να υπερθερμανθούν αν αφεθούν να κάνουν ηλιοθεραπεία για πολύ ώρα, αν και οι περισσότεροι σκύλοι θα απομακρυνθούν ενστικτωδώς από τον ήλιο όταν ζεσταθούν πολύ.

Οι βραχυκέφαλες (φυλές σκύλων με επίπεδο πρόσωπο) κινδυνεύουν ιδιαίτερα από θερμοπληξία

Αυτές οι φυλές πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο βραχυκεφάλων αεραγωγών, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και δεν είναι σε θέση να δροσιστούν αποτελεσματικά.

Τα βραχυκεφάλια σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται έξω σε μια ζεστή μέρα, ακόμη και με πρόσβαση σε σκιερά σημεία. 

Τα υπέρβαρα σκυλιά, τα σκυλιά με πυκνό τρίχωμα και οι μεγάλες φυλές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία.


mypet.gr