Κατοικίδια: 5 συμβουλές που επιμηκύνουν τη ζωή του - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κατοικίδια: 5 συμβουλές που επιμηκύνουν τη ζωή του

 

Όποιος έχει αποκτήσει ποτέ σκύλο ή γάτα, εύχεται μόνο ένα πράγμα – να έχει μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. 


Ακολουθούν πέντε συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το κατοικίδιό σας να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


1. Επιλέξτε καλής ποιότητας ζωοτροφή

Τα κατοικίδια που τρέφονται με διατροφή υψηλής ποιότητας έχουν λαμπερό τρίχωμα, υγιές δέρμα και λαμπερά μάτια. 

Μια καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του κατοικίδιου ζώου σας, στη διατήρηση της υγείας του εντέρου του, στην αύξηση της διανοητικής του οξύτητας, στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και των μυών και πολλά άλλα.


2. Διατηρήστε το κατοικίδιο ζώο σας αδύνατο

Τα κατοικίδια που είναι υπέρβαρα κινδυνεύουν από ποικίλα προβλήματα υγείας. 

Η παχυσαρκία είναι η νούμερο ένα διατροφική ασθένεια που παρατηρείται σήμερα στα κατοικίδια ζώα και μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου ή μιας γάτας μέχρι και δύο χρόνια.

Γιατί
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία θέτει το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο για ασθένειες των αρθρώσεων, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, μεταξύ άλλων.


3. Να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρό σας

Όλα τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των γατών, χρειάζονται τακτική κτηνιατρική περίθαλψη. 

Ωστόσο, η κτηνιατρική περίθαλψη υπερβαίνει κατά πολύ τους εμβολιασμούς ρουτίνας, αν και αυτοί είναι σημαντικοί. 

Μια εξέταση ρουτίνας από τον κτηνίατρό σας μπορεί να αποκαλύψει θέματα υγείας τα οποία δεν γνωρίζετε. 

Σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι επίσης πιθανό να είναι λιγότερο δαπανηρή για εσάς από το να περιμένετε έως ότου η ασθένεια του κατοικίδιου ζώου σας γίνει προχωρημένη και σοβαρή πριν επιχειρήσετε θεραπεία.



4. Φροντίστε να διατηρείτε το στόμα του κατοικίδιου σας καθαρό

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ σκύλων και γατών, οι οδοντικές παθήσεις και τα προβλήματα στοματικής υγείας που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο κατοικίδιό σας, δυσκολεύοντάς το να φάει. 

Αν δεν αντιμετωπιστούν, τα προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιακές και νεφρικές παθήσεις. 

Εκτός από τις τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη φροντίδα του στόματος του κατοικίδιου ζώου σας στο σπίτι είναι το βούρτσισμα των δοντιών του στο σπίτι. 

Εάν το κατοικίδιό σας δεν είναι μεγάλος οπαδός των οδοντόβουρτσων, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως οδοντιατρικές δίαιτες, λιχουδιές και παιχνίδια. 
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για κάποιες συμβουλές.


5. Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να κυκλοφορεί χωρίς επίβλεψη

Το να επιτρέπετε στο σκύλο ή τη γάτα σας να περιφέρεται ελεύθερα μπορεί να φαίνεται σαν να κάνετε χάρη στο κατοικίδιό σας. 

Ωστόσο, τα κατοικίδια που περιφέρονται είναι ευάλωτα σε διάφορους κινδύνους, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, θήρευση, έκθεση σε μεταδοτικές ασθένειες, έκθεση σε δηλητήρια και πολλά άλλα. 

Επιπλέον, το να αφήνετε το κατοικίδιό σας να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις με τους γείτονές σας σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας “ανακουφιστεί” στην αυλή τους ή σκάψει τον κήπο τους.


mypet.gr