Στο Βέλγιο μαθητές/τριες του 3ου γυμνασίου Θέρμης στο πλαίσιο του προγράμματος Eurodyssée - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στο Βέλγιο μαθητές/τριες του 3ου γυμνασίου Θέρμης στο πλαίσιο του προγράμματος Eurodyssée

 

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 αναχώρησε η αποστολή 14 μαθητών/τριών του 3ου Γυμνασίου Θέρμης με τις συνοδούς καθηγήτριες κ. Διδασκάλου Καλλιόπη και κ. Φλώρου Βιργινία μαζί με 19 μαθητές/τριες του Γυμνασίου Επανομής και τους συνοδούς καθηγητές κ. Τσιόπτσια Δημήτριο και κ. Εμπεριάδου Ευθαλία υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Επανομής, για την πόλη Ciney του Βελγίου, με σκοπό τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών/τριών “Eurodyssée”.

Το πρόγραμμα, το οποίο εμπνεύστηκαν πριν από 35 χρόνια οι καθηγητές του σχολείου Saint Joseph του Ciney, αποσκοπεί:
➛στην γνωριμία των πολιτισμών, 
στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης με σεβασμό ταυτόχρονα, 
στην ταυτότητα των λαών. 

Στη μικρή πόλη του Ciney, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, αποστολές από 6-10 χώρες της Ευρώπης και γνωρίζουν βιωματικά την καθημερινότητα μιας τυπικής οικογένειας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας, η οποία ανταποδίδεται από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. 

Ορίζεται ένα θέμα και μέσα από δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον, επισκέψεις σε μουσεία, εξορμήσεις σε κοντινές πόλεις, εργαστήρια στο χώρο του σχολείου και καινοτόμες δράσεις, ζυμώνονται ιδέες, αναπτύσσονται και ενισχύονται σχέσεις

Στη φετινή 35η EURODYSSÉE συμμετείχαν αποστολές από έξι χώρες (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία και η Ελλάδα με το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και το Γυμνάσιο Επανομής).

Το θέμα για το 2023 ήταν «Το καρναβάλι». 
Όλα τα σχολεία είχαν ως εργασία να παρουσιάσουν (video και ppt) με τα έθιμα του καρναβαλιού στη χώρα τους, καθώς επίσης και κάποιο παραδοσιακό ή τοπικό χορό. 

Την παρουσίαση των εθίμων για το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, ανέλαβε η αναπληρώτρια υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Σεβαστίδου και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών η καθηγήτρια μουσικής κ. Ξανθή Ράλλη. 

Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει, επίσης, την προετοιμασία παραδοσιακού φαγητού ή γλυκού, το οποίο θα παρουσίαζε κάθε σχολείο κατά την παράθεση γεύματος από τους γονείς των Βέλγων μαθητών. 

Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες μέσα κι έξω από το σχολείο: 
➛εργαστήριο κατασκευής μάσκας καρναβαλιού, 
➛παρουσίαση μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας των καρναβαλικών εθίμων, 
➛παρουσίαση και διδασκαλία στο γυμναστήριο του σχολείου των παραδοσιακών χορών, όπου οι μαθητές της ελληνικής αποστολής χόρεψαν συρτάκι και χασαποσέρβικο, το Ζορμπά, του Μίκη Θεοδωράκη, 
➛ξενάγηση στην πόλη του Ciney με συνδυασμό δραστηριοτήτων σε διάφορα σημεία της πόλης, 
➛ημερήσια εκδρομή στις Βρυξέλλες με επίσκεψη στο ιστορικό της κέντρο και σε δύο μουσεία, 
➛ημερήσια εκδρομή στην προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή Les Fagnes για πεζοπορία εννέα χιλιομέτρων και στην περιοχή Stavelot για επίσκεψη σε μεσαιωνικό αββαείο-μουσείο που φιλοξενεί μία εκπληκτική έκθεση αυτοκινήτων formula 1. 

Την Πέμπτη, προτελευταία ημέρα της παραμονής μας στο Βέλγιο, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θέρμης παρουσίασαν με χορευτικό δρώμενο το ¨γαϊτανάκι¨ και συμμετείχαν στην παρέλαση όλων των σχολείων σε περιοχή της πόλης. 

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, μετά από μια «γεμάτη» από εντυπώσεις και εμπειρίες εβδομάδα οι ομάδες αποχαιρέτησαν τους καινούριους φίλους και πήραν το δρόμο της επιστροφής. 

Και οι συμμετέχοντες –μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες- περιμένουν με ανυπομονησία το καλοκαίρι, καθώς αναμένεται η αντίστοιχη βελγική αποστολή που θα φιλοξενηθεί στις οικογένειες των μαθητών μας από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου.