Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: «Ράδιο αγάπη μου σε ευχαριστώ για όλα» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: «Ράδιο αγάπη μου σε ευχαριστώ για όλα»

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής σε ένα από τα παλαιότερα, αξιόπιστα και διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας στον κόσμο. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη παραμένει το μοναδικό «παράθυρο στον κόσμο»


«Μικρό μου κουτί, που με βοηθούσες να δραπετεύω και σε μετέφερα από σπίτι σε σπίτι στο πλοίο και στο τρένο, στο προσκέφαλό μου, στον πόνο μου, το τελευταίο πράγμα το βράδυ, το πρώτο το πρωί...Υποσχέσου μου ότι δεν θα σωπάσεις ξαφνικά». 

Στο ποίημα του η «Μπαλάντα του ραδιοφώνου» ο μεγάλος Γερμανός δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ αποθέωνε το αγαπημένο του μέσο-παρηγοριά σε μία σκληρή εποχή, λίγα χρόνια μετά την απόδρασή του από τη ναζιστική Γερμανία.

«Φωνή» των καταπιεσμένων του πλανήτη, αγαπημένη συνήθεια, συντροφιά σε δύσκολες προσωπικές ώρες αλλά και ταραγμένους καιρούς, το ραδιόφωνο μπορεί να εκτοπίστηκε σημαντικά από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραμένει όμως ένα από τα πλέον προσφιλή μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. 

Τα πάντα, από τις ναυτικές μελέτες μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος ήταν δυνατά χάρη στο ραδιόφωνο. 

Ταυτόχρονα, έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την ενοποίηση του κόσμου.


Το «ράδιο Ειρήνη» στην ΑφρικήΑ.Ρ

H 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια «γιορτή» του Ραδιοφώνου από τα κράτη μέλη της UNESCO, μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. 

Η αρχική πρόταση ήταν να τιμάται η παγκόσμια ημέρα στις 30 Οκτώβρη σε ανάμνηση της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής με τίτλο «Ο πόλεμος των κόσμων» με παρουσιαστή τον Όρσον Γουελς (1938). Τελικά «νίκησε» η 13η Φλεβάρη, η ημερομηνία που λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ το 1946.

World Radio Day 2022


Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά φέτος το σημαντικό ρόλο του ραδιοφώνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. 

«Διασφάλισε τη συνέχεια της μάθησης και βοήθησε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η πανδημία της COVID-19 μείωσε την εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικά, λόγω της κυκλοφορίας ψευδούς περιεχομένου που εξαπλώθηκε γρήγορα - ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ραδιόφωνο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο. 

O Jens Raeder μετέδιδε την ώρα που έπεφτε το Τείχος του ΒερολίνουΑ.Ρ

Μια πανευρωπαϊκή μελέτη το 2021 βρήκε ότι είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, την ώρα που μία διαφορετική μελέτη έδειξε ότι τα ισχυρά -δημόσια- μέσα ενημέρωσης συνδέονται με τη δημοκρατική υγεία μιας χώρας. 

Το ραδιόφωνο καταλαμβάνει αυτή τη θέση εμπιστοσύνης, επειδή μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύ φάσμα κοινού και να παρέχει αξιόπιστες ειδήσεις.


Σύντομη ιστορία του ραδιοφώνου


Η ιστορία του ραδιοφώνου ξεκινά ουσιαστικά το 1895. Ειναι η χρονιά που ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο πατέρας του σύγχρονου ραδιοφώνου κατάφερε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων. 

Μέχρι τότε η ασύρματη επικοινωνία χρησιμοποιούνταν μόνο στις ένοπλες δυνάμεις και όχι ως τρόπος μετάδοσης ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας.

Σταδιακά η βιομηχανία και το κοινό αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητα και την δύναμη του μέσου. 

Στην Ελλάδα το ραδιόφωνο εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1920 με πειραματικές προσπάθειες μικρής κλίμακας από ιδιώτες και δημόσιους φορείς. 

Ο επίσημος φορέας συστήθηκε το 1938 και χρησιμοποιήθηκε για την προπαγάνδα του καθεστώτος Μεταξά. Γρήγορα έγινε δημοφιλές μέσο, ειδικά κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου. 

Μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου παραμένει το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι (1975-1981).

O Όρσον Γουέλς μιλάει στους δημοσιογράφους (1938)Α.Ρ

Έκτοτε εντός και εκτός συνόρων, το ραδιόφωνο προσαρμόστηκε στους «κοινωνικούς μετασχηματισμούς και τις νέες ανάγκες των ακροατών» εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Και παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευρέως χρησιμοποιούμενα μέσα.

Γέφυρα μεταξύ παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνολογιών, το ραδιόφωνο προσφέρει πλέον ποικιλία περιεχομένου μέσω διαφορετικών συσκευών και μορφών, όπως είναι τα podcast και οι ιστότοποι πολυμέσων. 

Η ακρόαση μέσω Διαδικτύου και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων του οπτικοποιημένου ραδιοφώνου είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι ραδιοφωνικοί φορείς ενισχύουν τις σχέσεις τους με τους ακροατές στη νέα εποχή.

Δεν ειναι τυχαίο οτι η 13η Φεβρουαρίου παραμένει μία απο τις πλέον δημοφιλείς Παγκόσμιες Ημέρες του ΟΗΕ. 

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην εκδήλωση. 

Ο επίσημος ιστότοπος για την Ημέρα δέχεται κατά μέσο όρο πάνω από 100.000 επισκέψεις ετησίως.