Γιατί οι γάτες μαζεύουν τα πόδια τους; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί οι γάτες μαζεύουν τα πόδια τους;

 

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να μαζεύει τα πόδια της και να τα βάζει κάτω από το σώμα της, ώστε να εξαφανίζονται εντελώς: Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει όταν η γατούλα σας παίρνει αυτή τη χαριτωμένη στάση.


Τις περισσότερες φορές που μια γάτα κρύβει τα πόδια της κάτω από το σώμα της, τυλίγει επίσης την ουρά της σφιχτά γύρω ή κάτω από το σώμα της, κρύβοντάς την και αυτήν από το οπτικό πεδίο. 

Μπορεί μάλιστα να έχετε σκεφτεί και εσείς ότι η στάση αυτή κάνει τη γάτα να μοιάζει λίγο με μια κότα που κάθεται πάνω στα αβγά της.Γιατί οι γάτες μαζεύουν και κρύβουν τα πόδια τους κάτω από το σώμα τους;

Μερικές φορές οι γάτες κρύβουν τα πόδια και τις πατούσες τους όταν ξεκουράζονται και αισθάνονται εξαιρετικά άνετα και χαλαρά.

Τις περισσότερες φορές, οι γάτες βρίσκονται σε εγρήγορση, είναι πάντα άγρυπνες και προσεκτικές για τυχόν απειλές ή κινδύνους που βρίσκονται κοντά τους. Ακούνε τα πάντα με τα εξαιρετικά ευαίσθητα αυτιά τους, τα οποία κινούν προς τα εδώ και προς τα εκεί, σαν μικρά δορυφορικά πιάτα. 

Οι γάτες επίσης έχουν πολύ καλή όραση και παρακολουθούν επίσης το περιβάλλον τους με τα μάτια τους, τα οποία μπορούν να αντιληφθούν την παραμικρή κίνηση. 

Ακόμα χρησιμοποιούν και την όσφρησή τους για να καταλάβουν αν κάποιος γνωστός έχει μπει στο δωμάτιο, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για ζώο.

Αν μια γάτα δεν είναι εντελώς ήρεμη, θέλει να μπορεί να αναλάβει αμέσως δράση αν ακούσει ή δει κάτι ύποπτο. Ακόμη και αν ξεκουράζεται, συνήθως κρατάει τα πόδια της σε μια θέση που της επιτρέπει να πηδήξει ξαφνικά και να φύγει ή να κάνει μια επιθετική κίνηση όταν νιώσει απειλή.Αισθάνεται ασφαλής και χαλαρώνει ευτυχισμένη

Επίσης οι γάτες χρησιμοποιούν τις πατούσες τους -με τα νύχια τους- ως όπλα. Εάν μια γάτα καταχωνιάσει τα όπλα της κάτω από το σώμα της, δεν μπορεί να επιτεθεί. 

Έτσι, μια γάτα που δεν είναι απόλυτα σίγουρη για την ασφάλεια και την ευημερία της δεν θα έβαζε ποτέ τις πόδια της κάτω από το σώμα της.

Μια γάτα που είναι ξαπλωμένη με τις πατούσες της κρυμμένες κάτω από το σώμα της βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση. Έτσι αν δείτε τη γάτα σας σε αυτή τη στάση, να ξέρετε ότι αισθάνεται ασφαλής και ότι χαλαρώνει ευτυχισμένη.

Οι γάτες επίσης μπορεί να κρύψουν τα ποδαράκια τους κάτω από το σώμα τους για ζεστασιά. Όπως μια κότα κρατάει τα αυγά της ζεστά κάτω από το ζεστό της σώμα, έτσι και μια γάτα μπορεί να ζεστάνει τις πατούσες της κάτω από τη ζεστή, γούνινη κοιλίτσα της.

Οπότε αν βλέπετε τη γάτα σας να βάζει τα ποδαράκια της κάτω από το σώμα της περισσότερο το χειμώνα, τότε η γάτα σας μπορεί να κρυώνει. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να προσφέρετε μια ζεστή, χνουδωτή κουβέρτα ή ένα άνετο κρεβάτι για κατοικίδια ή να ανεβάσετε τον θερμοστάτη έναν ή δύο βαθμούς για να ζεσταθούν οι πατούσες της.


mypet.gr