Σκυλιά: Πώς να τους μιλάμε για να μας «ακούνε» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκυλιά: Πώς να τους μιλάμε για να μας «ακούνε»

 

Αν έχετε σκύλο σίγουρα θα συνηθίζετε να του μιλάτε λέγοντας του ας πούμε “Δεν θα αργήσω”, ή “Πόσο καλός σκύλος είσαι”. Όμως άραγε καταλαβαίνει τι του λέτε; 


Εδώ θα μάθουμε πώς να μιλάμε στα σκυλιά με τρόπο που να μπορούν να μας καταλάβουν και τις ενδείξεις που πρέπει να προσέξουμε σε έναν σκύλο που δείχνουν ότι όντως ακούει.


Αρέσει στα σκυλιά να τους μιλάμε;



Ναι, τους αρέσει και μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα, τόσο τα κουτάβια όσο και τα ενήλικα σκυλιά προσέχουν την υψηλή φωνή που χρησιμοποιούμε με τα μωρά και την πιο ομοιόμορφη γλώσσα που χρησιμοποιείται με τους ενήλικες. 

Γενικά όμως τα σκυλιά φαίνεται να προτιμούν όταν τους μιλάτε σαν να απευθύνεστε σε παιδιά.

Τα σκυλιά λατρεύουν να σας ακούνε να τους μιλάτε και αν ακούσετε και παρατηρήσετε προσεκτικά τον σκύλο σας, μπορείτε να διαπιστώσετε τι σκέφτεται για αυτά που του λέτε.



Πώς να μιλήσετε στον σκύλο σας

Συνήθως στα σκυλιά αρέσουν οι προτάσεις που περιέχουν ''λέξεις που σχετίζονται με τον σκύλο'' δηλαδή 
  • λιχουδιά, 
  • βόλτα, 
  • πήγαινε έξω  
και με αυτές μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή τους και να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιό σας.

Συζητήστε λοιπόν με τον σκύλο σας!
 
Δείτε πόσα κουνήματα ουράς μπορείτε να αποσπάσετε μιλώντας για τις αγαπημένες σας ασχολίες, είτε πρόκειται για βόλτες με το αυτοκίνητο, είτε για βόλτα με τα πόδια. 
Το κατοικίδιο ζώο σας ακούει!

Για να κάνετε τον σκύλο σας να σας ακούσει, δοκιμάστε να συνδυάσετε έναν παιδικό τόνο με λέξεις που του αρέσει να ακούει και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να κάνετε χειρονομίες για αυτό που λέτε. 

Επίσης χρησιμοποιείστε έπαινο ή μια λιχουδιά για να τραβήξετε την προσοχή του, να αποσπάσετε μια απάντηση και, τέλος, να τον επαινέσετε.

➣ Θέλεις να βγούμε έξω; Δείξε την πόρτα. 
Αυτό θα τραβήξει την προσοχή του σκύλου σας και θα προκαλέσει μια χαρούμενη απάντηση επειδή του αρέσει η λέξη “έξω”.

➣  Μπράβο! Ο σκύλος σας άκουσε και έκανε αυτό που ζητήσατε. Δώστε στον σκύλο σας λεκτικό έπαινο που του αρέσει και χαϊδέψτε του την πλάτη.

➣  Πήγαινε τουαλέτα. 
Ζητάτε από τον σκύλο σας να κάνει την ανάγκη του ενώ έχετε την προσοχή του. Θα πρέπει να ακούσει και να αρχίσει να μυρίζει.



Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας ακούει

Τα σκυλιά επικοινωνούν κυρίως μη λεκτικά, οπότε μαθαίνοντας πώς να διαβάζουμε κάποια σημάδια, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις τους στα λόγια μας.

➢Φοβισμένος: 
Εάν ο σκύλος σας φοβάται, μπορεί να παρατηρήσετε ότι γλείφει τα χείλη του, κλείνει σφιχτά το στόμα του, σκύβει, χαμηλώνει την ουρά του, καρφώνει τα αυτιά του πίσω στο κεφάλι του, τρέμει ή αποφεύγει την επαφή με τα μάτια.

 Ενεργητικός: 
Εάν ο σκύλος σας είναι σε εγρήγορση και σας προσέχει, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζει σημάδια ενθουσιασμού και ευτυχίας, όπως να κουνάει την ουρά του, να πηδά επάνω σας, να σκύβει ή να γαβγίζει χαμηλόφωνα.

 Ανήσυχος: 
Εάν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι λαχανιάζει υπερβολικά, βηματίζει, περπατά σε κύκλους ή δεν εστιάζεται κάπου.

 Επιθετικός: 
Εάν ο σκύλος σας είναι επιθετικός, μπορεί να τον παρατηρήσετε να γαβγίζει δυνατά, να γρυλίζει, να σκληραίνει το σώμα του, να ανοίγει τα μάτια του ή να δείχνει τα δόντια του με κουλουριασμένα χείλη.

 Χαλαρός: 
Εάν ο σκύλος σας είναι χαλαρός, μπορεί να τον παρατηρήσετε να χαμογελά, να χαλαρώνει τη στάση του σώματός του, να ανοίγει ελαφρά το στόμα του, να κουνάει απαλά την ουρά του ή να ξαπλώνει σε χαλαρή θέση.

Εάν ο σκύλος σας δεν σας κοιτάει, δεν δείχνει κάτι με το σώμα του ή απομακρύνεται, δείχνει ότι δεν ακούει. 

Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να κάνει έναν έλεγχο ακοής για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.



mypet.gr