Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

 

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζονται για τους μισθωτούς εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.


Πότε θεωρείται αργία η Καθαρά Δευτέρα;

➢Στην περίπτωση που έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οι μισθωτοί δεν προσέρχονται για εργασία μεν, αλλά δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.

➢Στην περίπτωση που περιλαμβάνεται σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή σε Διαιτητική Απόφαση όρος καταβολής προσαύξησης 75% για την εργασία κατά την Καθαρά Δευτέρα, οι μισθωτοί που υπάγονται σε αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας».

Κατά κανόνα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και η απασχόληση των μισθωτών κατά την ημέρα αυτή είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

➢Στους ημερομίσθιους μισθωτούς που θα απασχοληθούν την Καθαρά Δευτέρα οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%).

➢Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται καμία άλλη αμοιβή πλέον του κανονικού μηνιαίου μισθού, αφού η Καθαρά Δευτέρα συμπεριλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, στις οποίες αντιστοιχούν οι αποδοχές τους.


cnn.gr