Νηστίσιμη χορτόπιτα με δικό σας φύλλο! Υγεία, νοστιμιά και ευκολία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νηστίσιμη χορτόπιτα με δικό σας φύλλο! Υγεία, νοστιμιά και ευκολία



Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο για τις ημέρες νηστείας από μία σπιτική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο! 

Η παρασκευή της μάλιστα, μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική εάν βάλετε στο… παιχνίδι και τα παιδιά! 

Συγκεντρωθείτε στην κουζίνα, μαζέψτε όλα τα υλικά που σας γράφουμε παρακάτω και ετοιμάστε την καλύτερη χορτόπιτα που έχετε φάει ποτέ!

Τι θα χρειαστούμε


Για το φύλλο

➤ 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
➤ 180 ml ελαιόλαδο
➤ 240 ml νερό
➤ 1 πρέζα αλάτι
➤ 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ



Για τη γέμιση

➤ 3 πολύ τρυφερά πράσα
➤ 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
➤ 700 γραμμάρια διάφορα χόρτα άγρια και ήμερα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα)
➤ 1 ματσάκι φρέσκα τρυφερά κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
➤ 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (και τα κοτσανάκια του)
➤ 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
➤ 1 /2 ματσάκι καυκαλήθρες
➤ 1/2 ματσάκι μυρώνια
➤ 1/3 ματσάκι αγριομάραθο
➤ Αλάτι
➤ Πιπέρι
➤ 3/4 φλυτζάνια ελαιόλαδο



Τι πρέπει να κάνουμε

Για το φύλλο

Βήμα 1ο
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το νερό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ζυμάρι που να μπορεί να πλαστεί χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2ο
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.

Βήμα 3ο
Το πλάθουμε σε σχήμα λουκάνικου και το χωρίζουμε σε δύο μέρη ένα μεγαλύτερο (60% του συνολικού μήκους του) και ένα μικρότερο ( το υπόλοιπο 40%).

Βήμα 4ο
Καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη το μικρότερο κομμάτι ενώ το μεγαλύτερο το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με τον πλάστη, πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Η διάμετρος του πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του ταψιού.

Βήμα 5ο
Πλάθουμε και το μικρότερο κομμάτι σε διάμετρο ίση με το ταψί.





Για την γέμιση

Βήμα 1ο
Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε και τ’ αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.

Βήμα 2ο
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3ο
Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια και τ’ αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν.

Βήμα 4ο
Τα μαζεύουμε με τις χούφτες χωρίς τα υγρά τους, τα βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το 1/4 του ελαιόλαδου, το πιπέρι, τα βότανα ψιλοκομμένα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους. Τα ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το λάδι και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.


Για το ψήσιμο

Βήμα 1ο
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το μεγάλο φύλο. Το ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Βήμα 2ο
Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση κι έπειτα την καλύπτουμε με το μικρότερο φύλλο.

Βήμα 3ο
Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της χορτόπιτας, ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 4ο
Ψήνουμε την πίτα μας σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Καλή επιτυχία!