Βασιλικά: Σημαντική έκθεση για τη Μικρασία - Βασιλικιώτες στρατιώτες προβάλλονται μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βασιλικά: Σημαντική έκθεση για τη Μικρασία - Βασιλικιώτες στρατιώτες προβάλλονται μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό



Μία ξεχωριστή έκθεση εγγράφων και κειμηλίων με τίτλο «Από τα Βασιλικά στη Μικρά Ασία και από τη Μικρασία στα Βασιλικά» λειτουργεί με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Η έκθεση γίνεται με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας για την Ιστορία και την ποιότητα ζωής Βασιλικών, θα διαρκέσει ως 29 Ιανουαρίου 2023 και φιλοξενείται στην αίθουσα του ενοριακού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βασιλικών. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δει μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κειμήλια και έγγραφα, το χρονολόγιο των ετών 1919-1922 όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της περιόδου.

Δύο χάρτες τοποθετούν τον επισκέπτη στο χώρο δράσης των γεγονότων. Ο πρώτος χάρτης δείχνει τα όρια της «ζώνης της Σμύρνης» σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών και ο δεύτερος εστιάζει στην πορεία των Ελλήνων και των Τούρκων της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τα γεγονότα του Αυγούστου του 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. 

Ακολουθούν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922. Βασιλικιώτες στρατιώτες στη Μικρασιατική εκστρατεία προβάλλονται μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό εκστρατειών και μαχών, ενώ προβάλλονται επίσης και πρόσφυγες μεμονωμένα ή και με τις οικογένειές τους.

  

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μακρύ ονομαστικό κατάλογο Βασιλικιωτών που έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και κλείνει με μία σπάνια παράθεση κειμηλίων, πολύτιμα ημερολόγια της εποχής από το μέτωπο, μετάλλια ανδρείας, εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, φωτογραφίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και πολύτιμα έγγραφα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 17.00 έως τις 21.00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.