Ανοιχτή επιστολή για τα σοβαρά ζητήματα επιβίωσης απέστειλαν Συνεταιρισμοί και Σωματεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανοιχτή επιστολή για τα σοβαρά ζητήματα επιβίωσης απέστειλαν Συνεταιρισμοί και Σωματεία


Μετά από σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συντάχθηκε η παρακάτω επιστολή. 

Την συνυπογράφουν 
➧  ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 
➧  το Σωματείο Ακτημόνων Βασιλικών, 
➧  ο Συνεταιρισμός Βασιλικών, 
➧  ο Συνεταιρισμός Επανομής και 
➧  ο Συνεταιρισμός Σχολαρίου. 

Έχει αποσταλεί στο ΥπΑΑΤ, καθώς και σε όλους τους Βουλευτές Β περιφέρειας Θεσσαλονίκης τους οποίους καλούμε σε συνάντηση για τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού χώρου.


Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να αναδείξουμε το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην γεωργία. Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο, οι παραγωγοί της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καλούμαστε σε καθημερινή βάση να προσπεράσουμε μια σειρά πολύ σοβαρών εμποδίων που επηρεάζουν τόσο τη δουλειά μας, όσο και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με κηπευτικά, αμπέλια και σιτηρά. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τομάτα, σαλάτα, αγγουράκια, κολοκυθάκια κλπ. 
Συστηματικές καλλιέργειες με σπανάκι, μαϊντανό, άνηθο και νωπό κρεμμυδάκι. Διάφορες υπαίθριες καλοκαιρινές καλλιέργειες με τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι. Ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές σαλάτες. 

Χειμωνιάτικες παραγωγές με λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσο, και σέλινο. Εκτάσεις με οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιών όπως σουλτανί, ροζακί, μοσχάτο και βικτόρια. Καθώς υπάρχουν και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ξεκινώντας από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, που ακολούθησε η ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εκτόξευση του πληθωρισμού, των τιμών, φτάσαμε να ζούμε επί σειρά ετών σε μια συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

Η κατάσταση αυτή επηρέασε σε τεράστιο βαθμό την αγορά των νωπών κηπευτικών και των επιτραπέζιων σταφυλιών. Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης χιλιάδες τόνοι κηπευτικών μένουν αδιάθετοι και πετιούνται. Ενώ ένα μέρος τους που τελικά διατίθεται, οι τιμές τους δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Ιδιαίτερα οι ερυθρές ποικιλίες από τα οινοποιήσιμα σταφύλια που όταν ένα μέρος τους απορροφάτε από τα μεγάλα οινοποιία αυτό γίνετε με τιμές εξευτελιστικές.

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε στην διάθεση των επιτραπέζιων σταφυλιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας Βικτόρια εξ αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και του εμπάργκο στην Ρωσία μιας και η συγκεκριμένη ποικιλία διοχετευόταν σε αυτές τις αγορές ως εξαγώγιμο προϊόν.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα είδη στην Κεντρική Αγορά. 

Οι τεράστιες ποσότητες που εισάγονται έχουν ως αποτέλεσμα την κάτω του κόστους μείωση της τιμής των κηπευτικών και των σταφυλιών. Προϊόντα εισαγωγής μάλιστα που δεν ελέγχονται επαρκώς ούτε για την σήμανση της προέλευσής τους, ούτε για υπολείμματα φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ακόμη, αξεπέραστα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές οι συνεχείς βροχοπτώσεις να καταστρέφουν σχεδόν ολοσχερώς τις καλλιέργειές μας. Ενώ, οι συνέπειες αυτού του καιρικού φαινομένου δεν αναγνωρίζονται ως καταστροφή και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης, με την αλλαγή που έγινε το 2019 στα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας για τη διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δίνοντας νέες άδειες μόνο σε όσους έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 50 στρεμμάτων, απέκλεισε το σύνολο σχεδόν των αμπελουργών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την προσπάθεια αύξησης της παραγωγής τους και επέδρασσε αρνητικά ιδιαίτερα στους νεότερους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί κηπευτικών και οι αμπελουργοί αποκλείστηκαν, όπως και όλοι οι αγρότες από τα επιδόματα ειδικού σκοπού, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν, μετά τις κινητοποιήσεις μας το Φεβρουάριο του 2022, για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για την κάλυψη της αύξησης τη τιμής των λιπασμάτων δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στους περισσότερους από εμάς.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών οι ενισχύσεις που δόθηκαν στον αγροτικό κλάδο, όπως σε θερμοκηπιακές μονάδες, σε παραγωγούς οπωρωκηπευτικών και αμπελοκαλλιεργητές. Όπως και με βάση το πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου (19/01/2023) για αποζημιώσεις καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων, με τις προϋποθέσεις και τους όρους που δίνονται αποκλείουν όλους τους παραγωγούς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και στις λαϊκές αγορές που παραδοσιακά αποτελούν ένα στήριγμα για τους παραγωγούς κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών, ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους, η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. 

Η συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια μειούμενη αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν τους καταναλωτές των λαϊκών αγορών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών. Ενώ μετά την ψήφιση του 5003/2022 για τη Σύσταση Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, υπάρχει η ανησυχία για τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των φορέων αποκλειστικά σε όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές άρα επιπλέον μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός μας.

Επιπρόσθετα σε όλη την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βιώνουμε και φαινόμενα μη καταβολής οφειλόμενων για παραγωγές που έχουν παραδοθεί στον εκάστοτε έμπορο. Ο οποίος χρησιμοποιώντας το υπάρχων νομικό πλαίσιο και την προνομιακή αντιμετώπισή του από τις τράπεζες δηλώνει πτώχευση και εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή εμείς όμως πέραν των εξόδων για την καλλιέργεια, έχουμε αποδώσει και το ανάλογο ΦΠΑ.

Σε αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες παραγωγοί βλέπουμε το εισόδημά μας να εκμηδενίζεται, αφού την ίδια στιγμή τα έξοδα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε εκτινάσσονται.

Παράλληλα με τα παραπάνω ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας που συνεχώς διευρύνεται, ζει με τον εφιάλτη της συσσώρευσης χρεών προς τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, τους δήμους που οι επιπτώσεις τους προκαλούν εκρηκτικά προβλήματα εκτός της συνέχισης της καλλιεργητικής διαδικασίας και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε άμεση συνέπεια όλων αυτών είναι, οι αγρότες, μέλη στο σύνολό τους των συνεταιρισμών της περιοχής, αλλά και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, να αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα επιβίωσης κάτω από το βάρος των παραπάνω προβλημάτων, που δυσχεραίνουν αβάσταχτα την συνέχιση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Η Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά μια αγροτική περιοχή με τεράστια προσφορά στην ελληνική γεωργία. Η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους παραγωγούς αγρότες, αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Αναζητώντας λύσεις, στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, όπως έχουν αναφερθεί παραπάνω, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο πέραν της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και την ίδια μας την επιβίωση καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται προκειμένου να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα για τους παραγωγούς όλων των καλλιεργειών της περιοχής καθώς και μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ώστε να εξομαλυνθεί η άσχημη κατάσταση την οποία καθημερινά βιώνουμε.

Ακόμη, καλούμε τον Υπουργό σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος καθώς και όλους τους βουλευτές της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση για τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και να ορίσουν συνάντηση με τους εκπροσώπους τους.

Διεκδικούμε

Α. Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
* Διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες απευθείας από τα πρατήρια.
* Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια
* Μείωση τη τιμής του αγροτικού ρεύματος και πλαφόν στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Β. Θέσπιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών με ευθύνη του κράτους για τα προϊόντα μας, ώστε να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας με αξιοπρεπές εισόδημα, παίρνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος.

Γ. Για όλους τους συναδέλφους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
* Διαγραφή τόκων και ανατοκισμών για τα χρέη προς τράπεζες, εφορία, ΕΝΦΙΑ, δήμους κτλ
* Διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες 30% για δάνεια έως 300.000 ευρώ.
* Σταμάτημα των πλειστηριασμών.
* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Δ. Μέτρα προστασίας των προϊόντων μας από τις εισαγωγές,
* Άμεση αναθεώρηση των προνομιακών συμφωνιών με άλλες χώρες για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
* Τακτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα για υπολείμματα φαρμακευτικών σκευασμάτων και μη ύπαρξη σήμανσης προέλευσης προϊόντος.

Ε. Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.

Ζ. Θέσπιση τραπεζικού άτοκου δανεισμού για τους μικρούς καλλιεργητές, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες για την κάλυψη του ετήσιου κόστους παραγωγής.

Η. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Θ. Άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος με το εργατικό δυναμικό στις καλλιέργειές μας.

Ι. Μέτρα για την στήριξη των συναδέλφων που έπεσαν θύματα από την περίπτωση εμπόρου στο Ζαγκλιβέρι.
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την συγκεκριμένη σοδειά.
* Επιστροφή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ που αποδόθηκε χωρίς να έχει εισπραχθεί.

Κ. Μέτρα που να διασφαλίζουν στους αγροτοκτηνοτρόφους την είσπραξη των οφειλομένων τους από τους εμπόρους.

Λ. Να βρεθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων.

Μ. Άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους παραγωγής, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.