Μύλοι Αλλατίνη: «Άλλαξε χέρια» και το υπόλοιπο 50% του βιομηχανικού ακινήτου - Σε ΙΚΕ βουλγαρικών συμφερόντων πλέον - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μύλοι Αλλατίνη: «Άλλαξε χέρια» και το υπόλοιπο 50% του βιομηχανικού ακινήτου - Σε ΙΚΕ βουλγαρικών συμφερόντων πλέον


Ωστόσο υπήρξε "έκπληξη" στον πλειστηριασμό, καθώς ο όμιλος Φάις δεν ήταν αυτός που πήρε το ακίνητο


«Άλλαξε χέρια» και το υπόλοιπο 50% του βιομηχανικού ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό σήμερα με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.204.500 ευρώ και κατακυρώθηκε περίπου 830.000 παραπάνω.

Ωστόσο, σύμφωνα με το newmoney.gr, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο Όμιλος Φάις, ο οποίος έχει αποκτήσει το άλλο μισό, δεν ήταν αυτός που πήρε το ακίνητο, αλλά κάποιος άλλος επενδυτής.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε ότι το 50% πέρασε σε ΙΚΕ η οποία ανήκει σε εταιρεία που εδρεύει στη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το mononews.gr, πηγές προσκείμενες στον επιχειρηματία Σάμι Φάις, εκτιμούν ότι ο νέος ιδιοκτήτης του μισού ακινήτου θα επιχειρήσει είτε να εξαγοράσει και το ποσοστό της All Investments Akiniton, είτε να πουλήσει στην εταιρεία συμφερόντων του Φάις το ποσοστό που διακρατά από σήμερα. Και τα δύο ενδεχόμενα εξετάζονται από τον όμιλο Φάις, ο οποίος είτε θα προχωρήσει μόνος στην αξιοποίηση του βιομηχανικού συγκροτήματος, αφού γίνει πράξη η ανάπλαση, είτε θα ρευστοποιήσει το ποσοστό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αρκετά "χτυπήματα" στον πλειστηριασμό για το ακίνητο, η αξιοποίηση του οποίου δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Το ιστορικό ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, ανήκει πλέον ισομερώς σε δύο ιδιοκτήτες, γεγονός που -όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς- περιπλέκει την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση του εξαιρετικού -αλλά παραδομένου στη φθορά επί δεκαετίες- βιομηχανικού κτηριακού συνόλου με τη μεγάλη ιστορία και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρώτος ατμοκίνητος αλευρόμυλος του συγκροτήματος ανεγέρθη το 1854, ενώ περίπου 30 χρόνια μετά, το 1882, ο χώρος πέρασε στα «χέρια» της οικογένειας Αλλατίνη, το όνομα της οποίας διατήρησε έκτοτε, παρότι στην πορεία άλλαξε ιδιοκτήτες. Ο πρώτος ατμόμυλος κάηκε το 1889 και στη θέση του ανεγέρθη νέος και μεγαλύτερος, τα σχέδια του οποίου έφεραν την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. 

Το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα θεωρείτο στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η χαρακτηριστική καμινάδα, ύψους 35 μέτρων, που δεσπόζει στην «καρδιά» του συγκροτήματος και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής εποχής του ατμού στη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε λίγο πριν την ανατολή του 20ού αιώνα. Γύρω στο 1900 χτίστηκαν επίσης σιλό σιταριού, εργαστήρια και βιομηχανικοί φούρνοι και το συγκρότημα απέκτησε σταδιακά την πλήρη μορφή του ώς το τέλος της δεκαετίας του 1920.



To 1950 πυρκαγιά προκάλεσε πολύ εκτεταμένες φθορές στα σημαντικότερα από τα κτήρια του συγκροτήματος. Οι Μύλοι διέκοψαν τη λειτουργία τους προ δεκαετιών και έκτοτε τα κτήριά τους παραδόθηκαν στη φθορά. Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του το 1991.

* Με πληροφορίες από Newmoney.gr, mononews.gr, typosthes.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ