Τριών Ιεραρχών 2023: Η οριστική απόφαση σχετικά με την αργία στα σχολεία - Τι ισχύει για τα φροντιστήρια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τριών Ιεραρχών 2023: Η οριστική απόφαση σχετικά με την αργία στα σχολεία - Τι ισχύει για τα φροντιστήριαΗ εγκύκλιος του υπ. Παιδείας για αργία στα σχολεία την ημέρα των Τριών Ιεραρχών 2023.Μία λιγότερη αργία έχουν και για το 2023 οι μαθητές των σχολείων, καθώς τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, τα μαθήματα στα σχολεία θα γίνουν κανονικά, αφού η αργία των Τριών Ιεραρχών έχει καταργηθεί.

Λίγο πριν την έλευση της 30ης Ιανουαρίου, το υπ. Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία γνωστοποιεί το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων.

Τα μαθήματα ανήμερα των Τριών Ιεραρχών θα γίνουν κανονικά, τηρουμένου του καθημερινού προγράμματος, ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός.

Στη φετινή απόφαση, ωστόσο, δεν ορίζεται το χρονικό πλαίσιο πραγματοποίησης αυτών των εκδηλώσεων.

Πέρυσι, η εγκύκλιος ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις θα διαρκούσαν 2 ώρες, φέτος δεν περιλαμβάνεται η χρονική διάρκεια.


Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας:

Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις και ο εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α.(Β΄4695).

Τι ισχύει για τα φροντιστήρια των Τριών Ιεραρχών 2023

Θολό είναι το πεδίο για τα φροντιστήρια την ημέρα των Τριών Ιεραρχών 2023, τουλάχιστον διά του νόμου.

Το άρθρο 56 του Νόμου 4653/2020 τροποποίησε το άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 και έτσι καταργήθηκε η αργία στα σχολεία. Όμως δεν αναφερόταν στα φροντιστήρια και, έτσι, συνεχίζει να ισχύει η αργία στα φροντιστήρια.

Ωστόσο, στις 16 Ιανουαρίου 2023 η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την κατάργηση της αργίας και για τα Φροντιστήρια, ώστε να μπορούν αυτά να λειτουργήσουν κανονικά την 30η Ιανουαρίου 2023.


Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), κατήγγειλε στις 18 Ιανουαρίου 2023 πως «εργοδοτικοί φορείς του χώρου έχουν αποστείλει επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας την κατάργηση της αργίας».

«Βάσει της ΥΑ 219434/Α5 “Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών” (ΦΕΚ β’ 4212/27-12-2016), η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τα Φροντιστήρια και για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.»

Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει επίσης πως «είμαστε υποχρεωμένοι, ωστόσο, να σχολιάσουμε την ένταση με την οποία ζητούν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών του χώρου από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την κατάργηση της αργίας με αφορμή ότι την ημέρα αυτή πλέον διεξάγονται μαθήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Και καταλήγει: «Έχουν το θράσος να ωρύονται για μία ημέρα αργίας που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν εκπαιδευτικούς, τους οποίους καθ’ όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους εκμεταλλεύονται άγρια.»