Γιατί έχουν πέσει 17 αεροπλάνα στο Νεπάλ από το 2000 μέχρι σήμερα; (video) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί έχουν πέσει 17 αεροπλάνα στο Νεπάλ από το 2000 μέχρι σήμερα; (video)

 

Tο Νεπάλ έζησε τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της πρόσφατης ιστορίας του την Κυριακή, όταν ένα αεροπλάνο με 72 επιβάτες έπεσε κοντά στην πόλη Ποκάρα.

Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πτώση του ATR72 των αεροπορικών γραμμών Yeti είναι 68. Οι αρχές του ορεινού ασιατικού κράτους κάνουν λόγο για 37 άντρες, 25 γυναίκες και 3 νήπια ανάμεσα στους επιβαίνοντες ενώ εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν, αφού πρώτα διακόπηκαν λόγω του πυκνού σκοταδιού που έπεσε στην περιοχή. Το γεγονός ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα φαράγγι δε βοηθά καθόλου.

Το Νεπάλ, που μόνο άγνωστο δεν είναι στις αεροπορικές τραγωδίες, βρίσκεται μπροστά σε μία μακάβρια κατάσταση: πρόκειται για το 17ο δυστύχημα από το 2000 μέχρι σήμερα (με τα 11 από αυτά να έχουν συμβεί από το 2010 και μετά). Πιο συγκεκριμένα είναι το πλέον πολύνεκρο ατύχημα εδώ και δύο δεκαετίες. O απολογισμός σε νεκρούς όλα αυτά τα χρόνια είναι τραγικός: 278 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.


Το αεροπορικό δυστύχημα, λοιπόν, της 15ης Ιανουαρίου δεν είναι απλά ένα συμβάν. Είναι η κορυφή σε μία επαναλαμβανόμενη τραγωδία.

Μέχρι στιγμής, τα αίτια πίσω από την πτώση του αεροσκάφους δεν έχουν γίνει γνωστά.

Γιατί όμως το Νεπάλ βρίσκεται τόσο συχνά στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας ως αρνητικός πρωταγωνιστής αεροπορικών τραγωδιών;



Είναι χαρακτηριστικό ότι αεροδρόμιο Λούκλα (LUA) της χώρας, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο Έβερεστ, φιγουράρει σχεδόν πάντα ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του πλανήτη. Μάλιστα, πολύ συχνά, βρίσκεται στην κορυφή. Και δεν είναι μόνο αυτό: τα αεροδρόμια της Σίμικοτ καθώς και της Γιούμλα είναι εξίσου επικίνδυνα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Βουνά από τη μία πλευρά και γκρεμός από την άλλη. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς όταν ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Lukla στο ανατολικό Νεπάλ. O διάδρομος βρίσκεται σε υψόμετρο 2.900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ορειβάτες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στο Έβερεστ.

Η ορεινή ασιατική χώρα αποτελεί παραδοσιακά μία από τις δυσκολότερες περιοχές στον πλανήτη για τους πιλότους. Οι ορεινοί όγκοι του Νεπάλ σε συνδυασμό με την τοπογραφία δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο αεροπορικό γρίφο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο συνεχώς μεταλλασσόμενος και απρόβλεπτος καιρός δε βοηθάει καθόλου για τις ομαλές πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας – το ακριβώς αντίθετο.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν αρχίζει και τελειώνει στα καιρικά φαινόμενα και τη γεωγραφία. Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό και αρνητικό ρόλο. Οι αεροπορικές γραμμές του Νεπάλ είναι διαβόητες για την έλλειψη εκπαίδευσης των πιλότων τους, τη μη τήρηση των στάνταρ ασφαλείας καθώς και την ελλειπή συντήρηση των αεροσκαφών.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε η ΕΕ απαγόρευσε τις πτήσεις προς το έδαφός της από νεπαλέζικες αερογραμμές, σε μία απαγόρευση που ισχύει μέχρι σήμερα. Ο μόνος τρόπος για φτάσει ένας ταξιδιώτης από την Ευρώπη από και προς το Νεπάλ είναι μέσω άλλων διεθνών αερογραμμών. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με βάση το εξής σκεπτικό: ανάμεσα στο 2008 και το 2012 είχε παρατηρηθεί ότι υπήρχαν τουλάχιστον 2 ατυχήματα τον χρόνο στην περιοχή.

Σε μία χώρα τόσο δύσβατη, ώστε πολλές φορές οι αεροπορικές πτήσεις είναι ο μόνος τρόπος να ενωθούν δύο σημεία της, το πρόβλημα της ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο επικίνδυνο και πολλές φορές τραγικό. Δυστυχώς, όπως συνήθως, συμβαίνει οι πενιχρές οικονομικές δυνατότητες του Νεπάλ δε βοηθούν καθόλου ώστε να μπουν οι βάσεις για περισσότερη ασφάλεια.

Έτσι, ο εναέριος χώρος του αποτελεί -και θα αποτελεί, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα- το θέατρο για συχνές αεροπορικές τραγωδίες.


medlabnews.gr