Πως να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από την κροτοφοβία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από την κροτοφοβία το βράδυ της ΠρωτοχρονιάςΠως να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από την κροτοφοβία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. 

Χρήσιμες συμβουλές του κ. Στέλιου Γκιζάρη
 
Όλοι μας τις μέρες των εορτών μπορούμε να δώσουμε τροφή, φροντίδα και αγάπη σε ένα αδέσποτο, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να του κάνουμε. 

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής του με πολλούς τρόπους.


Δώστε από το περίσσευμα των φαγητών σας, επιλέγοντας προσεκτικά μαλακιά τροφή και όχι αιχμηρά και επικίνδυνα κόκαλα στα αδέσποτα που έχετε εντοπίσει κοντά στην περιοχή σας. 

Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αδέσποτων αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ο σωτήρας τους. Τις μέρες του παγετού μία γωνιά στην αυλή , στην πυλωτή, στη γειτονιά, προστατευμένη από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, όπου θα υπάρχει πάντα καθαρό νερό και τροφή, είναι κάτι μικρό και ταυτόχρονα πολύ μεγάλο που μπορούμε να κάνουμε για τα αδέσποτα. 

Μην πετάτε τα αποφάγια σας. Δώστε τα σε ένα αδέσποτο αυτές τις κρύες νύχτες που χρειάζεται περισσότερη τροφή.

Πρωτοχρονιά σημαίνει γιορτή και σε όλον σχεδόν τον κόσμο η αλλαγή του χρόνου έχει ταυτιστεί με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας, εκτός από πυροτεχνήματα ενίοτε ακούγονται και πανηγυρικοί πυροβολισμοί. 

 Ωστόσο, ο λαμπρός εορτασμός της Πρωτοχρονιάς είναι συνήθως μια πολύ τραυματική εμπειρία για τα κατοικίδια, καθώς σκύλοι και γάτες τρομοκρατούνται τις περισσότερες φορές από τους δυνατός και εκκωφαντικό ήχο των πυροτεχνημάτων. 

Σύμφωνα με κτηνιάτρους και επιστημονικές μελέτες, τα περισσότερα κατοικίδια πάσχουν από κροτοφοβία και ένα ποσοστό 20-50% των σκύλων φοβάται τα βεγγαλικά, τους πυροβολισμούς, τις βροντές και άλλα έντονα ηχητικά φαινόμενα.

Οι σκύλοι με κροτοφοβία γίνονται ανήσυχοι όταν ακούσουν δυνατούς θορύβους και μπορεί μεταξύ άλλων να εμφανίσουν συμπτώματα όπως να περιφέρονται άσκοπα, να πηδούν προς τις πόρτες και τα παράθυρα, να τρέμουν, να εκδηλώνουν σιελόρροια και γρήγορη και αβαθή αναπνοή, προσπαθώντας να παραμείνουν δίπλα στον κηδεμόνα τους.Πώς να ηρεμήσετε τον σκύλο σας στα πυροτεχνήματα

– Προτιμήστε να τον βγάλετε βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε τη νύχτα, οπότε είναι πιθανότερο να ακουστούν τα βεγγαλικά.

– Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις κουρτίνες για να περιορίσετε όσο γίνεται τον εκκωφαντικό ήχο – Βάλτε να παίζει ήρεμη μουσική ή κάτι στην τηλεόραση, το οποίο θα καλύψει σχετικά τον ήχο των πυροτεχνημάτων.

– Δημιουργείστε ένα ήσυχο σημείο, κάτι σαν μικρή «φωλιά» όπου ο σκύλος μπορεί να καταφύγει εκείνη την ώρα – Φτιάξτε διάφορες «κρυψώνες» μέσα στο σπίτι και αφήστε εκεί τα αγαπημένα τους παιχνίδια ώστε να τα βρουν.


Πώς να κρατήσετε ασφαλείς τις γάτες

– Φτιάξτε κρυψώνες στο σπίτι όπου μπορούν να νιώσουν ασφαλείς.

– Οι γάτες νιώθουν μεγαλύτερο στρες όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού στα πυροτεχνήματα οπότε φροντίστε έστω το βράδυ της Πρωτοχρονιάς να τις βάλετε μέσα.

– Βάλτε μικροτσίπ στη γάτα σας οπότε σε περίπτωση που από τον φόβο της «δραπετεύσει» να μπορέσετε να την εντοπίσετε ξανά.


Πώς να προστατεύσετε τα μικρότερα κατοικίδια ζώα

– Καλύψτε μερικώς το εξωτερικό των κλουβιών τους με κουβέρτες ώστε να δημιουργήσετε κάτι σαν ηχομόνωση και ταυτόχρονα μια μικρή κρυψώνα, αλλά θυμηθείτε να αφήσετε ένα μικρό τμήμα ακάλυπτο για να μπορούν να κοιτάζουν έξω.

– Βάλτε μικρά σκεπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαν φωλιά για να νιώθουν ασφαλή.

– Σε περίπτωση που βρίσκονται εκτός σπιτιού, θα μπορούσατε να τα φέρετε εντός μόνο για εκείνο το βράδυ.

Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο!