Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε τον καθρέπτη του αυτοκινήτου μας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε τον καθρέπτη του αυτοκινήτου μας

 

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν αναδιπλούμενους καθρέπτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους κλείνουμε πάντα όταν παρκάρουμε.Εκτός από τα ίδια τα αυτοκίνητα, ένα ακόμη στοιχείο που μεγάλωσε μαζί τους σημαντικά σε διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου είναι οι καθρέπτες τους.

Τα παλιά αυτοκίνητα, ειδικά αυτά που παράγονταν μέχρι περίπου και τα μέσα της 10ετίας του '80 έφεραν στις περισσότερες των περιπτώσεων σχετικά μικρούς σε μέγεθος καθρέπτες. 

Αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικά περιορισμένο πλάτος των αυτοκινήτων, δεν καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη για καθρέπτες που αναδιπλώνονται.Από τότε βέβαια, με το πλάτος των δρόμων και των χώρων στάθμευσης να παραμένει το ίδιο, και τις διαστάσεις των αυτοκινήτων σε κάθε κατηγορία να έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι καθρέπτες που αναδιπλώνονται ήρθαν για να προσφέρουν εξοικονόμηση χώρου και να μειώσουν την πιθανότητα να γίνει κάποια ζημιά σε αυτούς όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο.

Ωστόσο, αν και στην αρχή ακούγεται περίεργο, η αναδίπλωση των καθρεπτών δεν είναι πανάκεια για να μειωθεί το ρίσκο ενός ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο. 

Αν τους αφήσουμε ανοιχτούς μπορεί να αποτρέψει μεγαλύτερες ζημιές.

Όταν παρκάρετε παράλληλα σε δρόμο (το ένα αυτοκίνητο πίσω από το άλλο), τότε είναι καλό να αφήνετε τους καθρέπτες σας ανοιχτούς.

Με τον καθρέπτη ανοιχτό ο όγκος του αυτοκινήτου μεγαλώνει «οπτικά» και το ίδιο το αυτοκίνητο γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τους διερχόμενους οδηγούς. 

Έτσι όταν αυτοί οι οδηγοί προσεγγίζουν το παρκαρισμένο αυτοκίνητο συνήθως υπολογίζουν υποσυνείδητα και μεγαλύτερη απόσταση απόσταση από αυτό.Με τους καθρέπτες κλειστούς οι διερχόμενοι οδηγοί υπολογίζουν μικρότερη απόσταση από το παρκαρισμένο αυτοκίνητο και έτσι το ρίσκο να χτυπήσουν πάνω στο αυτοκίνητο -όχι μόνο στον καθρέπτη του- αυξάνεται.

Από την άλλη όταν παρκάρουμε κάθετα σε χώρο στάθμευσης (το ένα αυτοκίνητο δίπλα στο άλλο) είναι καλό να κλείνουμε τους καθρέπτες. 

Έτσι αυξάνουμε την απόσταση μεταξύ των δύο αυτοκινήτων, κάνουμε και πιο εύκολη τη διέλευση ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ενώ μειώνουμε το ρίσκο οι καθρέπτες να πάθουν κάποια ζημιά. 

Το κλείσιμο των καθρεπτών έχει ακόμη μεγαλύτερη χρηστικότητα όταν παρκάρουμε κάθετα σε κλειστά γκαράζ με περιορισμένο πλάτος όπου δίπλα σταθμεύει και άλλο αυτοκίνητο.carandmotor.gr