Η απλή τακτική σου Σωκράτη για να βγαίνεις κερδισμένος από κάθε διαφωνία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η απλή τακτική σου Σωκράτη για να βγαίνεις κερδισμένος από κάθε διαφωνία


Κάθε άνθρωπος έχει προκαταλήψεις. Και από τη στιγμή που αρχίζουμε να αξιολογούμε δεδομένα και να κατασκευάζουμε επιχειρήματα, οι προκαταλήψεις μας μας οδηγούν προς τον προορισμό στον οποίο… έχει ήδη φτάσει το ασυνείδητο μυαλό μας. 


Λίγη σημασία έχει πόσο χονδροειδώς χειριζόμαστε ή διαστρεβλώνουμε τα στοιχεία, για να φτάσουμε εκεί που θέλουν οι παρορμήσεις και οι προκαταλήψεις μας να φτάσουμε, όπως σημειώνει το Fast Company.

Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε… έμπιστους συμβούλους, πρόθυμους να μας πουν τις σκληρές αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούσουμε. 

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βλέμμα δυσπιστίας από έναν καλό φίλο, για να μας δείξει πόσο ανόητη είναι η δικής μας εσφαλμένη συλλογιστική.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις τι λέει η άλλη πλευρά. Και όχι απλά να υποστηρίζεις την άποψη σου… μέχρι τέλους. ‘Η να λες: «Έχω αποφασίσει ότι κάνεις λάθος, αλλά βαρέθηκα να μαλώνω». 

Συχνά, κουραζόμαστε να μαλώνουμε γιατί έχουμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε -ίσως υποσυνείδητα- ότι τα επιχειρήματά μας… δεν είναι πειστικά. 

Τότε, είναι πιο ασφαλές να προκηρύξουμε εκεχειρία παρά να διακινδυνεύσουμε να φανούν λάθος οι θέσεις μας.

Όπως εξηγεί το Fast Company, κανείς δεν το απολαμβάνει όταν τα επιχειρήματα και οι απόψεις του αποδεικνύονται ανόητα ή παράλογα. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, μέσα σε μια διαφωνία. Για να δημιουργηθεί το περιθώριο κάποιος να αλλάξει γνώμη χωρίς να αισθανθεί άσχημα.

Μελετήστε τους διαλόγους του Σωκράτη για να δείτε πώς, κάνοντας ευγενικές ερωτήσεις, οδηγούσε τους άλλους σε ένα σημείο όπου μπορούσαν τελικά να αναγνωρίσουν τις δικές τους ασυνέπειες.

Φυσικά, ο Σωκράτης… ενόχλησε τόσο κόσμο που τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο. 

Όμως, δεδομένης της σημερινής έντονης εποχής, το να κάνεις ερωτήσεις με ευγενικό και ευχάριστο τόνο, μπορεί να είναι τόσο αφοπλιστικό που να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση.

Μην κοροϊδεύετε λοιπόν τον άλλο και μην κρατάτε κακία. Αντίθετα, γιορτάστε ότι φτάσατε όλοι μαζί, λίγο πιο κοντά στην αλήθεια. 

Όταν το κάνουμε αυτό, αφήνουμε στην άκρη την επιφυλακτικότητα, και βλέπουμε μια εποικοδομητική διαφωνία να οδηγεί σε πιο ξεκάθαρη σκέψη, νέες ιδέες και τεκμηριωμένη συναίνεση. 

Ακόμα κι αν δεν συμφωνήσουμε σε όλα, αυτή η διαδικασία μας οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα και μας επιτρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον στην πορεία.





itspossible.gr