Χειμερινοί προορισμοί: 4 ορεινά χωριά στη Μακεδονία χάρμα οφθαλμών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χειμερινοί προορισμοί: 4 ορεινά χωριά στη Μακεδονία χάρμα οφθαλμών



Η χώρα μας κρύβει χωριά– πραγματικούς θησαυρούς στους ορεινούς της όγκους, τα οποία κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Ανάμεσα σε αυτά και τα διαμαντάκια της Μακεδονίας, παραμυθένιοι παραδοσιακοί οικισμοί, φωλιασμένοι σε καταπράσινες βουνοπλαγιές που προκαλούν μόνο θετικές εντυπώσεις.


Παλαιός Άγιος Αθανάσιος



Ο δημοφιλέστερος, ίσως, χειμερινός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα υπέροχο γραφικό χωριό, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το Καϊμακτσαλάν. 

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον ορεινό όγκο του Βόρα, αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, όσο και εκείνων που θέλουν να περάσουν όμορφες, χουχουλιάρικες στιγμές σε ένα πανέμορφο χωριό. 

Λιθόστρωσα σοκάκια και πέτρινα κτίρια χαρακτηριστικής, μακεδονίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα στοιχεία που του προσθέτουν απαράμιλλη γοητεία.


Νυμφαίο



Λίγα είναι τα χωριά που μοιάζουν εντελώς παραμυθένια στη χώρα μας και στην κορυφή όλων, αδιαμφισβήτητα, στέκεται το Νυμφαίο, στην Πέλλα. Ένα χωριό πραγματικό στολίδι σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας. 

Η βόλτα στα τέλεια καλντερίμια του Νυμφαίου ξεκινάει από το σοκάκι με το χαρακτηριστικό ξύλινο τοξωτό γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντόσπιτα και οδηγεί σε λαβυρινθώδη πέτρινα σοκάκια, με πανέμορφα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά περιβαλλόμενα από τα πανύψηλα δέντρα οξιάς γύρω από τον οικισμό να συμπληρώνουν την έτσι κι αλλιώς παραμυθένια εικόνα του χωριού. 

Σημείο αναφοράς για το Νυμφαίο το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολής, ένα επιβλητικό, μεγάλο κτίσμα σχεδόν στο κέντρο του Νυμφαίου. Αποτέλεσε δωρεά του καπνεμπόρου Ζαν Νίκο, χρονολογείται από το 1928 και σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Σαμαρίνα



Το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα και θεωρείται ένα από τα πιο ακριτικά, ορεινά χωριά της Ελλάδας, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους το πάρουν απόφαση και το προτιμήσουν για τις ορεινές τους εξορμήσεις. 

Το χωριό συναντάται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, ενώ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Γι’ αυτό, μάλιστα, θεωρείται και το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων. 

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. 

Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».


Πλαταμώνας



Φημίζεται για τη γραφικότητα και την βουνίσια ατμόσφαιρά του, καθώς και για την υπέροχη θέα στα νερά του Αιγαίου. Ο Πλαταμώνας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Πιερία, στο νότιο άκρο του νομού και σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Κατερίνη. 

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του. Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, στα σημαντικότερα αξιοθέατά του συγκαταλέγεται το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα, πολύ κοντά στο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, με τον κεντρικό πύργο του να δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. 

Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.