Windows 11 2022 Update: Τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Windows 11 2022 Update: Τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά



Με την διανομή του Windows 11 2022 Update να έχει ξεκινήσει, είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Λίγο πολύ, η εταιρεία έχει ασχοληθεί με όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος χρήσης, των δυνατοτήτων διαμόρφωσης, την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, αλλά και την προσθήκη νέων εφαρμογών.

Νέο Start Menu

Η πιο προφανής αλλαγή στο Windows 11 2022 Update είναι ότι πλέον το Start Menu σου επιτρέπει να τοποθετήσεις εφαρμογές μέσα σε φακέλους για καλύτερη οργάνωση με ένα απλό drag and drop και φυσικά να ονομάσεις τον κάθε φάκελο όπως επιθυμείς. Επίσης, μπορέις να επιλέξεις αν θα βλέπεις περισσότερες από τις καρφιτσωμένες εφαρμογές (Pins) ή περισσότερα προτεινόμενα αρχεία στο Start Menu. Βελτιώθηκε σημαντικά και η δυνατότητα αναζήτησης απευθείας από την Taskbar, με το άνοιγμα των εφαρμογών να γίνεται άμεσα μόλις γράψεις 2-3 χαρακτήρες σε αυτήν (όπως στο Spotlight του macOS).



Επανασχεδιασμένος File Explorer

Το περιμέναμε εδώ και μήνες, έφτασε η ώρα να το δούμε να υλοποιείται., αν και θα έρθει επίσημα τον Οκτώβριο. Προστέθηκαν οι καρτέλες στην αριστερή λίστα προκειμένου να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε διαφορετικούς φακέλους μέσα από το ίδιο παράθυρο και να καρφιτσώνεις σημαντικά αρχεία στο επάνω μέρος.

Εφαρμογή Photos

Αναβάθμιση της εφαρμογής Photos με νέα γκαλερί και απλοποιημένο σύστημα πλοήγησης, αναζήτησης, διαχείρισης και ταξινόμησης των φωτογραφιών του χρήστη. Επίσης, προστέθηκε λειτουργία Memories (όπως στο Google Photos) και δυνατότητα πανεύκολου backup στο OneDrive.



Clipchamp – Windows Studio Effects – Gaming

Η εξαγορά της εφαρμογής επεξεργασίας video Clipchamp ολοκληρώθηκε το 2021 και τώρα ήρθε η ώρα να ενσωματωθεί στο Windows 11 για όλους τους χρήστες.



Επίσης, προστέθηκαν νέα εργαλεία στην εφαρμογή Windows Studio Effects για να προσφέρουν νέες λύσεις στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Το Voice Focus αποκόπτει τον θόρυβο από τον χώρο σου για να ακούγεται πεντακάθαρα μόνο η φωνή σου, το Background Blur θολώνει το φόντο για να προστατεύεις την ιδιωτικότητα σου, ενώ το Eye Contact και το Automatic Framing σε κρατούν στο επίκεντρο όταν κινείσαι.



Σε ό,τι αφορά το gaming, η νέα Controller Bar φέρνει τα αγαπημένα σου παιχνίδια ένα κλικ μακριά πατώντας απλά το Xbox button στο τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείς. Επίσης, τα παιχνίδια που τρέχουν σε παράθυρο θα δουν βελτιώσεις με χαμηλότερη καθυστέρηση (latency), Auto HDR και VRR (variable refrest rate), τα οποία μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο σε full-screen games. Νέα προσθήκη και η εφαρμογή HDR Calibration για την διαχείριση της χρωματικής ακρίβειας στις οθόνες HDR.



Snap Layouts – Focus

Όσοι εργάζεστε σε υπολογιστές Windows 11 πιθανότατα θα έχετε εκμεταλλευτεί ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος. Τα Snap Layouts προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές διάταξης των ανοικτών εφαρμογών – αρχείων που έχει μπροστά του ο χρήστης και τώρα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο ειδικά για τις συσκευές με οθόνες αφής.



Ακόμη, η Microsoft προσθέτει το δικό της Focus mode για να ελαχιστοποιείς όλα αυτά που αποσπούν την προσοχή σου κατά την διάρκεια της εργασίας σου. Όταν ξεκινάς ένα Focus session, το Windows 11 ενεργοποιεί το Do not Disturb που αποσιωπεί τις εισερχόμενες ειδοποιήσεις και απενεργοποιεί τα badges και τις ειδοποιήσεις στην Taskbar. Το Focus mode είναι άμεσα συσχετισμένο με την εφαρμογή Clock και μάλιστα μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να σου υπενθυμίζει να κάνεις ένα διάλειμμα.



Live Captions – Voice Access

Στον τομέα της προσβασιμότητας, η Microsoft τονίζει ότι 1 στους 5 χρήστες επωφελείται από τις σχετικές λειτουργίες του Windows 11. Η νέα προσθήκη σε αυτές είναι το Voice Access που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι πλήρως το λειτουργικό σύστημα με φωνητικές εντολές.

Από την άλλη, το Live Captions μετατρέπει κάθε ηχητικό περιεχόμενο σε κείμενο και μάλιστα καλύπτει τα videos και τις video κλήσεις. Αρκετές εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν κάτι ανάλογο, αλλά το Live Captions του Windows 11 καλύπτει τα πάντα.



Εφαρμογές Android

Η υποστήριξη εφαρμογών Android είναι ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα χαρακτηριστικά του Windows 11, αλλά είναι γεγονός ότι η επέκταση δεν προχωρά με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Η Microsoft προσφέρει πρόσβαση στις εφαρμογές Android σε συνεργασία με το κατάστημα Amazon AppStore και σε αυτούς τους πρώτους μήνες εξυπηρετούσε μόνο μερικές χώρες με περίπου 1000 διαθέσιμες εφαρμογές.

Η έλευση του Windows 11 2022 Update συνδυάζεται με την επέκταση του Amazon AppStore σε ακόμη 31 χώρες (ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) και στην αύξηση των διαθέσιμων εφαρμογών στις 20.000+.