Ο πρόεδρος των Βασιλικών προς τον Δήμαρχο Θέρμης: "Για ποιο λόγο κ.Δήμαρχε δεν απαντάτε στην απόφαση του Κ.Σ.Βασιλικών ως οφείλετε;" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο πρόεδρος των Βασιλικών προς τον Δήμαρχο Θέρμης: "Για ποιο λόγο κ.Δήμαρχε δεν απαντάτε στην απόφαση του Κ.Σ.Βασιλικών ως οφείλετε;"


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΗΣ κ Παπαδόπουλο Θ. και υποβολή ερωτημάτων από τον Πρόεδρο Κοινότητας Βασιλικών.


Κ Δημαρχε, την 17 Μαρτ έτους 2021 με εισήγηση μου ως Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικών λήφθηκε ομόφωνα απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Βασιλικών για Χαρακτηρισμό της Κοινότητας Βασιλικών ως Ιστορικής Έδρας του Δήμου Θέρμης.

Προβλέπεται από τον κανονισμό νόμος 3463 /06 άρθρο 6 όταν συντρέχουν σοβαροί ιστορικοί λόγοι, τότε μια Κοινοτητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική έδρα του Δήμου στη οποία ανήκει. Απαιτείται απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Εισήγηση προς το Συμβούλιο Τοπωνυμιων του Υπουργείου Εσωτερικών και έκδοση ΦΕΚ.

Ερώτημα, για ποιο λόγο κ.Δημαρχε δεν απαντάτε στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βασιλικών ως οφείλετε?

Έχω στείλει και έγγραφο επ αυτού και οι υπηρεσίες του Δήμου Θέρμης λένε ότι είναι μια πολιτική απόφαση που άπτεται στον Δημαρχο.

Για ποιο λόγο κ Δημαρχε δεν φέρνετε το θέμα όπως προβλέπεται από τις διατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υποστεί τη βάσανο της διαλογικης συζήτησης?

Μήπως δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια που να αποδεικνύουν το αληθινό, δίκαιο αλλά και επιστημονικά αληθές λήψης αυτής της απόφασης δηλ να οριστούν τα Βασιλικά ως Ιστορική έδρα του Δήμου Θέρμης?

Ακομη και η επιστημονική, ιστορική υποεπιτροπη Βασιλικά 200χρονια με Ιστορικούς, Βυζαντινολογους, Ακαδημαϊκους σε ημερίδα που έγινε τον περασμένο χρόνο στο Κοινοτικό Κατάστημα Βασιλικών δημόσια τοποθετηθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Να σας θυμίσω κ Δημαρχε πως οι περισσότεροι Δήμοι λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις και ορίζουν Κοινότητες πρώην Έδρες Δήμων ως Ιστορικές Έδρες των Δήμων για ιστορικούς αλλά και λόγους ενδοδημοτικης αποκέντρωσης.

Πχ Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη με Ιστορική έδρα των Χορτιάτη, Δήμος Δέλτα με έδρα την Χαλάστρα, Δήμος Χαλκηδόνας με έδρα την Γέφυρα, Δήμος Θερμαϊκού με έδρα την Επανωμη,Δημος Βεροιας με έδρα τη Βεργίνα και πολλές άλλες περιπτώσεις.
1,3 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει ο Δήμος μας από το χρηματοδοτικο προγραμμα Αντώνης Τρίτσης Ελλάδα 2021 και θα τα ρίξει στη Κοινότητα Βασιλικών (ανάπλαση Πλατείας, info kiosk, Μνημείο κλπ) και δεν δικαιούμαστε να οριστούμε ως Ιστορική Έδρα του Δήμου Θέρμης και μάλιστα μετονομασία του Δήμου σε Δήμος Θέρμης - Βασιλικών?

Με τη Μάχη των Βασιλικών, τη θυσία των Βασιλικιωτων και Χαλκιδικιωτων αγωνιστών, το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών ο Δήμος Θέρμης γίνεται ιστορικά γνωστός στη Χώρα αλλά και στην Ευρώπη και δεν δικαιούμαστε να οριστούμε ως Ιστορική Έδρα του Δήμου Θέρμηςτα Βασιλικά?

Εσείς ο ίδιος κ Δημαρχε, είπατε δημόσια στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που κάναμε και σας τιμά αυτό, πως Εντάσσεται η Κοινότητα Βασιλικών στο πρόγραμμα Ελλάδα 2021 γιατί το αξίζουμε και το δικαιούμαστε και πως δεν έχετε άλλη Κοινότητα στις 14 του Δήμου Θέρμης που να τεκμηριωνει ιστορικά την έντονη δράση και συμμετοχή της στον Απελευθερωτικο Αγώνα του 1821. (πρωτογενές αίτημα έγινε από τη Κοινότητα Βασιλικών με αριθμ απόφαση 16 /2020 28 Ιουλ 2020 για ένταξη της Κοινότητας Βασιλικών στο πρόγραμμα Ελλάδα 2021).

Άρα λοιπόν, οφείλετε για λόγους πραγματικούς, ιστορικούς, πολιτικούς να φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τοποθετηθουμε όλοι οι αιρετοί με επιχειρήματα επ αυτού.
Εκτός και αν θέλετε να ορίσετε άλλη Κοινότητα ως Ιστορική έδρα ή μήπως κ Δημαρχε στοχεύετε να χαρακτηρισετε τη Θέρμη εκτός από διοικητική και Ιστορική έδρα του Δήμου Θέρμης λόγω αρχαιότητας που και αυτό σηκώνει συζήτηση?

Κ Δημαρχε, δεν αρκούν τα υλικοτεχνικα και τεχνοοικονομικα έργα, αλλά εμείς οι Αιρετοί πρέπει να ανοίγουμε δρόμους και να παίρνουμε αποφάσεις που να έχουν διαχρονικότητα, προοπτική και δικαιοσύνη.

Δεν μπορεί να κομπαζουμε πως είμαστε από τους λίγους Δήμους στη Χώρα που ενταχθηκαμε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2021 και καταφέραμε την εισροή κονδυλίων για Την Πλατεία Βασιλικών και από την άλλη να μην έχουμε την πολιτική παρρησία λήψης απόφασης για χαρακτηρισμό των Βασιλικών ως Ιστορική Έδρα του Δήμου Θέρμης?

Η Κοινότητα Βασιλικών συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα της Επανάστασης του 1821με τη Μάχη των Βασιλικών και πλήρωσε αδρά αυτό το τίμημα με το χαλασμό 400 σπιτιών και το ξεριζωμό όλων των κατοίκων.

Με τον αγώνα αυτόν οι πρόγονοι μας Βασιλικιωτες συνεισέφεραν όχι μόνο στον τόπο αλλά πάνω από όλα στην Πατρίδα βάζοντας πάνω από το τοπικό καλό το καλό της Ελλάδας.

Άρα λοιπόν κ Δημαρχε, οφείλετε να απαντήσετε σε όλα αυτά και ιδιαίτερα στη απόφαση της Κοινότητας Βασιλικών που εισηγηθηκαμε τον Ορισμό των Βασιλικών ως Ιστορική Έδρα του Δήμου Θέρμης. Θα κριθείτε και εσείς και όλοι μας με την αποφυγή λήψης απόφασης όπως και θα κριθείτε με την άρνηση ή την θέση σας επ αυτού.

Με τιμή 
Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικών Δήμου Θέρμης.