Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 2022: Το Ινστιτούτο Prolepsis στηρίζει τους ηλικιωμένους της χώρας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 2022: Το Ινστιτούτο Prolepsis στηρίζει τους ηλικιωμένους της χώρας



1 Οκτωβρίου, 2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, το Ινστιτούτο Prolepsis τονίζει την ανάγκη να υποστηρίξουμε τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.


Σήμερα, τα άτομα Τρίτης Ηλικίας βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους, καθώς έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, τις οποίες προκαλούν η οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, αφού οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί, η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε και το αίσθημα μοναξιάς εντάθηκε.

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό «Petits Freres des Pauvres» και Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα. Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς και της περιθωριοποίησης των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας.

Το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2022, το Ινστιτούτο Prolepsis θα φιλοξενήσει την ευρωπαϊκή συνάντηση εργασίας των εταίρων του διεθνούς οργανισμού Les Petits Freres des Pauvres (PFP), ο οποίος διαθέτει εμπειρία και πλούσιο έργο σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων. Οι PFP έχουν αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία σε 14 χώρες. Η Ελλάδα λοιπόν αποτελεί μέλος του δικτύου αυτού μέσω του Ινστιτούτου Prolepsis. Εκπρόσωποι οργανισμών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα για να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, γνώσεις και εμπειρίες στο πεδίο της υποστήριξης ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που βιώνουν μοναξιά και ή/και κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ινστιτούτο Prolepsis, υλοποιεί προγράμματα σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iHERE, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για την αύξηση του ψηφιακού αλφαβητισμού σε ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων και τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis διαθέτει πολυετή εμπειρία, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν στην Τρίτη Ηλικία, έχοντας υλοποιήσει εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τη διατροφή, την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι, την ορθή χρήση φαρμάκων και την ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας. 

Επίσης, έχει υλοποιήσει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας, στο πλαίσιο του οποίου, παρείχε επί ένα έτος (2019-20) καθημερινή σίτιση σε πυρόπληκτους κατοίκους άνω των 65 ετών στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα - Νέας Μάκρης.