To “πανόραμα” των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές του 2023 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

To “πανόραμα” των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές του 2023


Ένα χρόνο σχεδόν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές άρχισε να ανεβαίνει για τα καλά το πολιτικό θερμόμετρο με τους υποψηφίους… υποψηφίους Δημάρχους να έχουν μπει σε προεκλογική τροχιά. 

Στο σύνολό τους οι εν ενεργεία Δήμαρχοι των Δήμων της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν μια ακόμη θητεία δηλώνοντας ήδη παρόντες στην εκλογική μάχη.

 «Παρών» δηλώνουν και οι περισσότεροι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού για πρώτη φορά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο που οι περισσότεροι εκμεταλλεύτηκαν κάνοντας διερευνητικές συναντήσεις και συζητήσεις, φαίνεται πως ζεστάθηκε το κλίμα και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την κάθοδο στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης 

Για έκτη φορά θα διεκδικήσει τα ηνία του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης ο σημερινός Δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από το 2002. Στις προηγούμενες εκλογές είχε απέναντί του τον Γιώργο Κυριλλίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα ηγηθεί της παράταξης. Σε αναζήτηση επικεφαλής βρίσκεται και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μετά τον θάνατο του Γιάννη Νοτάκη επικεφαλής αναζητεί και η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Δήμος Βόλβης 

Την 4η θητεία του ως Δήμαρχος Βόλβης θα διεκδικήσει ο Διαμαντής Λιάμας, η επανεκλογή του οποίου θεωρείται από πολλούς λίγο παραπάνω από βέβαιη. Ο Δημήτρης Στοίτσας αποχωρεί από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς θα είναι υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι εκ νέου ο Γιάννης Βαλερής και η Βάσω Πολυζωϊδου, η οποία προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ. Στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του πρώην Αντιδημάρχου της Διοικούσας παράταξης Γιώργου Μπουρλή.

Δήμος Δέλτα 

Εν αναμονή των αποφάσεων του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης Μίμη Φωτόπουλου βρίσκονται στον Δήμο Δέλτα μετά και την απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα να παραμείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να μην διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο. Ο σημερινός Δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης βρίσκεται σε συζητήσεις και με στελέχη άλλων παρατάξεων και ήδη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στον Δήμο, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό τους στις εκλογές του 2023. Από τον χώρο του ΚΚΕ σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Πασχαλίνας Χατζηκυριάκου. 

Δήμος Θερμαϊκού

Ο σημερινός Δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής θα διεκδικήσει για δεύτερη θητεία το τιμόνι του Δήμου Θερμαϊκού έχοντας απέναντί του τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Μαυρομάτη. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Κουζινόπουλος, δεν έχει ανακοινώσει αν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ενώ και ο Σίμος Καψαλάς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. 

 Δήμος Θέρμης 

Πλώρη για έβδομη θητεία βάζει σημερινός Δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος από το 1998. Όσον αφορά στις παρατάξεις που προέρχονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ωστόσο είναι αρκετά πιθανή η υποψηφιότητα της Άννας Τσιφτελίδου από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της παράταξης που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, Χρήστος Φάσσας φαίνεται πως το σκέφτεται την ώρα που ο Παντελής Βογιατζής έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Φάνης Καρκατζούνης προερχόμενος από τη Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ. 

 Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο σημερινός Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας θα διεκδικήσει για δεύτερη θητεία τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως έχει ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό. Υποψήφιος έχει δηλώσει πως θα είναι και ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο οποίος είχε διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο και το 2019. Ένα από τα ονόματα που έχει συζητηθεί πολύ είναι αυτό του πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος επισήμως δεν ανοίγει τα χαρτιά. Υποψηφιότητά φέρεται να εξετάζει και ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Γιώργος Κωνσταντόπουλος. 
Σιγή ιχθύος από το χώρο του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ, με το σενάριο να είναι υποψήφια Δήμαρχος η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή να ναυαγεί. Από τον ίδιο χώρο προέρχεται ο Σταύρος Κωνσταντινίδης που δήλωσε πως θέλει να είναι υποψήφιος. Από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου φαίνεται πως δεν επιθυμεί να διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο και ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα των Γιάννη Μυλόπουλου, Άρη Καζάκου, αλλά και του Άρη Στυλιανού. Ανοικτή είναι και η υποψηφιότητα του Νίκου Νυφούδη που στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με τον Σπύρο Βούγια. 

 Δήμος Καλαμαριάς

Δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Δήμου Καλαμαριάς θα διεκδικήσει ο σημερινός Δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος κινείται ιδιαίτερα δυναμικά. Ο Δικηγόρος Χρήστος Βάρδας έχει ανακοινώσει ήδη την κάθοδό του και έχει προχωρήσει στη στελέχωση του ψηφοδελτίου του ενώ ο πρώην Δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. 
Το όνομα της Χρύσας Αράπογλου έχει πέσει επίσης στο τραπέζι, χωρίς η ίδια να το διαψεύδει ή να το επιβεβαιώνει. Σίγουρη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Άρη Τεμεκενίδη καθώς και αυτές των Βικέντιου Αντωνάκη από το ΚΚΕ και Αβραάμ Περσίδη ενώ την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο πρώην Αντιδήμαρχος, Ματθαίος Αμπατζίδης.

 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου 

Ο σημερινός Δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός έχει ανακοινώσει την εκ νέου κάθοδό του για τον δημαρχιακό θώκο διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία. Την υποψηφιότητά τους έχουν ανακοινώσει και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Λευτέρης Αλεξανδρίδης και Βασίλης Ανδρεάδης, προερχόμενοι αμφότεροι από την παράταξη του Γ. Καμαρινού. Ο κ. Αλεξανδρίδης έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ενώ ο κ. Ανδρεάδης, που έδειχνε να έχει τη στήριξη του Γ. Καμαρινού,δεν δείχνει να κινείται ιδιαίτερα. 
Υποψήφια αναμένεται να είναι και η Μαρία Μανούκα, το όνομα της οποίας συζητείται έντονα χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Στο πλευρό της κα Μανούκα φαίνεται πως βρίσκονται ο πρώην Δήμαρχος Πέτρος Σούλας, πρώην Αντιδήμαρχοι, νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ πολύ κοντά φημολογείται ότι βρίσκεται και ο Γ. Καμαρινός. Σημαντικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να παίξουν ο πρώην Δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Σωτηράκης. Την υποψηφιότητά του έχει ήδη ανακοινώσει και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σερρών Μίλτος Τασούλης ενώ σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Νίκου Ζυγά και Θ.Κοκονά. 

 Δήμος Λαγκαδά 

Δεύτερη θητεία στον Δήμο Λαγκαδά θα διεκδικήσει ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Ταχματζίδης με αντιπάλους την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκη Ανδρεάδου, η οποία έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια Δήμαρχος και τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Αναστασιάδη ο οποίος κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται έχει έρθει σε συμφωνία με τον Θ. Τζιαμπάζη, ο οποίος στις εκλογές του 2019 κατέλαβε την 4η θέση, ενώ η επίσης υποψήφια Δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές Μαρκέλλα Ταυρίδου έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ενώ διέψευσε και οποιαδήποτε επαφή με άλλον υποψήφιο. Υποψήφιος θα είναι και ο Φίλιππος Γεωργουδάκης που προέρχεται από το ΚΚΕ. 

 Δήμος Νεάπολης Συκεών 

Εκ νέου υποψήφιος θα είναι για 8η φορά ο σημερινός Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης που από το 1994 κρατά σταθερά τα ηνία του Δήμου Νεάπολης Συκεών και θεωρείται ένας από τους μακροβιότερους Δημάρχους. Υποψήφιος θα είναι και ο προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ, Ηλίας Ζάχαρης, ο οποίος δηλώνει παρών στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι επίσης ο προερχόμενος από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, Λάζαρος Ωραιόπουλος και από τον χώρο του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Βέλλης. 

Δήμος Παύλου Μελά 

Για 3η συνεχόμενη φορά θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2023 ο σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του δύο πρώην υποψηφίους Δημάρχους, τον Δημήτρη Δεληγιάννη, σημερινό Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, η οποία έχει αναλάβει χρέη Αντιδημάρχου. Απέναντί του θα έχει τον Γιώργο Λίλτση και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ασλανίδη, οι οποίοι έχουν ριχτεί δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης. Ο Γιώργος Λίλτσης θα έχει μαζί του τον πρώην υποψήφιο Δήμαρχο, Άρη Ιακωβίδη. Από το ΚΚΕ υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Μάριος Παλάντζας.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη 

Την όγδοη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη θα διεκδικήσει στις εκλογές του 2023 ο σημερινός Δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο πρώην Αντιδήμαρχος, Πάρης Τσογκαρλίδης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Δημάρχου. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι εκ νέου η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ελένη Ρουσάκη και ο Κωνσταντίνος Καρπούζης, ενώ θα υπάρχει εκπροσώπηση και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Δήμος Χαλκηδόνος 

Υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα είναι ο σημερινός Δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο βασικός διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου. Υποψήφιος Δήμαρχος αναμένεται να είναι για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαυρουδής Μηντσιούδης, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμη γα τις επόμενες κινήσεις του ο Κώστας Σαραφίδης. Υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λουκάς Ευσταθιάδης, όπως επίσης ο Μηνάς Μηντζαρίδης, που προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Μαρκίδης από τον χώρο του ΚΚΕ. Υποψήφια αναμένεται να είναι και η Στέλλα Βαλσαμάκη. 

 Δήμος Ωραιοκάστρου 

Πλώρη για δεύτερη θητεία στα ηνία του Δήμου Ωραιοκάστρου έχει βάλει ο σημερινός Δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης. Με τα σημερινά δεδομένα ο Παντελής Τσακίρης εμφανίζεται ως ο βασικός διεκδικητής, ωστόσο, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τομεάρχη Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της ΠΚΜ, Σωτήρη Μπάτου, θα αλλάξει τα δεδομένα. Ο κ. Μπάτος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, αν και δεν έχει μείνει άπραγος και έχει προχωρήσει σε διερευνητικές συναντήσεις και συζητήσεις. 
Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παντελής Σκαρλάτος, ενώ δεν έχει αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του ο Ανέστης Πολυχρονίδης. Υποψήφιος επιθυμεί να είναι ο Πασχάλης Χατζηευαγγέλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γρηγόρη Εδιρνέλη στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Άγγελος Θεμελής που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Ενώ ακούγονται και κάποια άλλα ονόματα τα οποία ωστόσο δεν εμφανίζουν απολύτως καμία δυναμική. (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 10-9-2022)



MyPortal