Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων από το ‘Κέντρο Ενδυνάμωσης Νέων’, στον Τρίλοφο - φωτο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων από το ‘Κέντρο Ενδυνάμωσης Νέων’, στον Τρίλοφο - φωτο


Από τις 24 Ιουλίου μέχρι την 1 Αυγούστου, υλοποιήθηκε από τον φορέα ‘Κέντρο Ενδυνάμωσης Νέων’, στον Τρίλοφο, Θεσσαλονίκης η διεθνής Ανταλλαγή Νέων ‘Green Youth Fighters’, στην οποία συμμετείχαν Νέοι και Νέες από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Κροατία, την Σουηδία και την Μεγάλη Βρετανία. 
Η δραστηριότητα συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ για τον Τομέα της Νεολαίας, μέσω του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου  Μάθησης.

Μέσω του ακόλουθου άρθρου, θα εξοικειωθείτε με ορισμένες από τις εμπειρίες που συνέλεξαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής.


Κατερίνα

Μια έκπληξη περίμενε την ελληνική ομάδα στο χωριό του Τριλόφου, μέσα στη φύση και στο φιλόξενο ξενοδοχείο Four Seasons, καθώς παρόλο που βρισκόμασταν στην χώρα μας βιώσαμε
μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μας. 

Δεν γνωρίζω με ποιες προσδοκίες και κριτήρια αποφάσισε να έρθει ο καθένας μας αλλά αυτο που ξέρω είναι πως φύγαμε γεμάτοι με συναισθήματα, γνώση και φίλους.

Οι διοργανωτές μας Μιχάλης και Αλεξάνδρα Χατζημιμίκου ελπίζω να γνωρίζουν πόσο καλή δουλειά κάνουν, πόσο οργανωμένοι είναι και πόσο απλόχερα με τον οργανισμό τους το Κέντρο Ενδυνάμωσης Νέων χαρίζουν σε Νέους την ευκαιρία να ζήσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Το περιβάλλον ήταν το ιδανικό και η όλη εμπειρία ήταν μια μικρή “πρόβα” για την ενσυναίσθηση μας και τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον καθώς το θέμα του προγράμματος μας αφορούσε
την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και τον ρόλο που οι Νέοι μπορούν να διαδραματίσουν!

Μοιραστήκαμε εμπειρίες, γνώσεις, μάθαμε να ζούμε πιο υπεύθυνα, είδαμε μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες την χρησιμότητα της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της επιδιόρθωσης, πράγματα που μας συντροφεύουν και μας υπενθυμίζουν πως  τομικά
μπορούμε να στηρίξουμε το περιβάλλον και να το προστατεύουμε.
Ασχοληθήκαμε με την δεντροφύτευση και την συλλογή απορριμμάτων στο πανέμορφο χωριό της Καρδίας, μαζί με την ομάδα των ‘Εθελοντών Καρδίας’ και νιώσαμε πιο ενωμενοι απο ποτέ βλέποντας το αποτέλεσμα που μπορεί να γίνει με συλλογική εργασία και έχοντας καλούς φίλους δίπλα μας.

Μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως διαπολιτισμικές βραδιές, ολυμπιακούς αγώνες  με παιχνίδια και διαγωνισμούς ταλέντων νιώσαμε ότι ήρθαμε κοντά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, ανοιχτήκαμε, επικοινωνήσαμε, κλάψαμε μαζί τους γνωρίζοντας πια ότι έχουμε κάποιους επιπλέον ανθρώπους να μας νοιάζονται και να νοιαζόμαστε και εμείς γι αυτούς.

Προσωπικά, θεωρώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, καθώς μέσα από το ενδιαφέρον μου για το περιβάλλον κατάφερα να αξιοποιήσω τις 8 μέρες μου μαζεύοντας εμπειρίες ζωής και αξέχαστες στιγμές με ανθρώπους που κατάφεραν να κερδίσουν την καρδιά μου και να μου προσφέρουν απλόχερα στιγμές γέλιου, κατανόησης,
πραγματικής επικοινωνίας και φυσικά ευτυχίας.


Ραφαήλ

Η ανταλλαγή νέων με τίτλο "Green Youth Fighters" είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης, κάτι που κατάφερε στο
μέγιστο.

Δεν πέτυχε όμως μονάχα αυτό. Φεύγω από το πρόγραμμα με διαφορετικό τρόπο σκέψης απέναντι στα θέματα αυτά, γεμάτος νέες γνώσεις και αποφασισμενος να μοιραστώ όσα έμαθα με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ.

Επιπλέον, το πιο αξέχαστο κομμάτι του project είναι οι ανθρώποι και οι σχέσεις που γρήγορα εξελίχθηκαν σε φιλίες.

Είναι φοβερό πώς 30 άνθρωποι μέσα σε 8 μέρες μπορούν να αναπτύξουν τέτοιου βαθμού σύνδεση αν μοιράζονται έναν κοινό στόχο.

Το Erasmus+ είναι μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή και θα παρότρυνα τον καθένα να συμμετάσχει σε μια αντίστοιχη κινητικότητα. Έχει να δώσει πάρα πολλά!


Βανέσσα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Κάθε μέρα ήταν ξεχωριστή και γεμάτη δημιουργικότητα, αφού συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες εμείς οι ίδιοι διοργανώσαμε. 

Μέσω αυτών, μάθαμε για την κλιματική αλλαγή, την ανακύκλωση και άλλους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον ο καθένας μας ξεχωριστά. Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις που αποκτήσαμε, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης
και γνωρίσαμε την κουλτούρα και τις συνήθειές τους.

Βγήκαμε έξω από το comfort zone μας και ανοιχτήκαμε ο ένας στον άλλον, μοιραστήκαμε εμπειρίες και κάναμε νέες φιλίες που θα κρατήσουν για πολύ καιρό. Μετά από όλα αυτά, είμαι σίγουρη πως όλοι φύγαμε με διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης όσον αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με πολλά συναισθήματα.


Γιάννης

Για 8 μέρες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες , παιχνίδια, συζητήσεις και καλλιτεχνίες μάθαμε πολλά και υπέροχα πράγματα. Στο πρόγραμμα ασχοληθήκαμε εν γένει με το περιβαλλοντικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα με την σημασία της ανακύκλωσης και της ανάγκης για την ενεργή συμμετοχή των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Καθημερινά είχαμε 4 δραστηριότητες χωρίς να λείπουν φυσικά οι ενεργητικές ασκήσεις που μας γέμιζαν ενέργεια και δύναμη!.

Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είχε να κάνει με ένα παιχνίδι ρόλων όπου ο καθένας μας συμμετείχε σε μια προσομοίωση ενός Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο έπρεπε να αποφασίσει αν θα συνεχίσει η λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου, ενώ οι
συμμετέχοντες ανάλογα με τον ρόλο που τους είχε ανατεθεί έπρεπε να επιχειρηματολογήσουν είτε υπέρ είτε κατά αυτής της πρότασης.

Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη καθώς με ώθησε να ανακαλύψω κόσμους που δεν φανταζόμουν, αποκτώντας παράλληλα μια διαφορετική οπτική σε σειρά ζητημάτων!

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές Αλεξάνδρα και Μιχάλη για αυτή την ευκαιρία!