Παρουσίαση του βιβλίου «Εκεί που άρχισαν όλα» της Λέσχης ανάγνωσης 3ου Γυμνασίου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρουσίαση του βιβλίου «Εκεί που άρχισαν όλα» της Λέσχης ανάγνωσης 3ου Γυμνασίου Θέρμης


Έπειτα από προσπάθειες και αναβολές τριών χρόνων, το βιβλίο που έγραψε η λέσχη ανάγνωσης «Logomathemania» του 3ου Γυμνασίου Θέρμης και το εξέδωσε ο δήμος Θέρμης παρουσιάστηκε στο δημοτικό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου.




Την παρουσίαση του βιβλίου συνδιοργάνωσαν ο δήμος Θέρμης, η αντιδημαρχία Παιδείας, η ΔΕΠΠΑΘ και η λέσχη ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου.

Το βιβλίο «Εκεί που άρχισαν όλα» είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα το οποίο σχεδιάστηκε και γράφτηκε ομαδοσυνεργατικά από μαθητές/τριες της λέσχης ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου Θέρμης, το σχολικό έτος 2018-2019. Τριάντα παιδιά… πέντε βιβλία… επί πέντε ομάδες… γέννησαν το βιβλίο «Εκεί που άρχισαν όλα». 

 Πέντε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι γνωρίζονται και ενώνονται με σκοπό να λύσουν τη μυστηριώδη υπόθεση ενός χαμένου χειρόγραφου. Μια περιπετειώδης διαδρομή, από την Κέρκυρα στη Σέριφο… κι από τη Θεσσαλονίκη στη Σαντορίνη και τη Ρόδο, αρχίζει…

Ο δήμος Θέρμης, η αντιδημαρχία Παιδείας και η ΔΕΠΠΑΘ αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή το έργο της λέσχης ανάγνωσης και τη σημασία του βιβλίου, αγκάλιασε και υποστηρίζει ηθικά και οικονομικά όλη την προσπάθεια του 3ου Γυμνασίου Θέρμης για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και ταξιδεύει το βιβλίο κι έξω από το πλαίσιο του σχολείου! Το μυθιστόρημα αυτό πήρε μορφή βιβλίου το 2020 κι άρχισε το ταξίδι του με πρώτη στάση τις Βιβλιοθήκες όλων των Γυμνασίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Κομβικός σταθμός όμως στάθηκε ο δήμος Θέρμης, το 2022, που στήριξε το όνειρό του να ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά. Χάρη στην υποστήριξη τώρα έχει ταυτότητα εκδοτική και υπόσταση βιβλιογραφική, όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της δημοτικής βιβλιοθήκης Χρηστός Βαγιωνάς, και πλέον βρίσκεται στα ράφια όλων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

Το «Εκεί που άρχισαν όλα» με τη σειρά του, αποτελεί άλλον έναν κρίκο που συνδέει την πόλη με το «Διεθνές Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν» (Global Network of Learning Cities) της UNESCO.
 


Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αντιδημάρχου Παιδείας Στέλιου Αποστόλου, του προέδρους της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργου Αγγέλου, της διευθύντριας του σχολείου Ελισάβετ Σιμουηλίδου και στελεχών της εκπαίδευσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία της προσπάθειας και συνεχάρησαν τους μαθητές για το έργο τους. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της λέσχης: Χρυσούλα Βαρδαλή, Ευαγγελία Ιγγλέση, Αργυρώ Κορλού, Όλγα Μουρουζίδου και Άννα Παπασπανού.

Στη συνέχεια η σκυτάλη δόθηκε στους μαθητές και πραγματοποιήθηκε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των παιδιών που έγραψαν το βιβλίο το 2019 με τα νέα μέλη της λέσχης. Μέσα από τα ερωτήματα και τις απαντήσεις που δόθηκαν τα παιδιά εξήγησαν τη διαδικασία που ακολούθησαν, την εμπειρία και τα συναισθήματά τους.

Ακολούθησε συζήτηση με τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης, Γιώργο Σκαμπαρδώνη για ζητήματα συγγραφής και μία ανάλυση του συγγραφέα για την αξία του έργου των παιδιών. Οι συγγραφείς Τεύκρος Μιχαηλίδης, Λεύκη Σαραντινού, Ρένα Κύρκα (η οποία υπήρξε και ιδρύτρια της λέσχης ανάγνωσης το 2006) μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων έστειλαν τις ευχές τους και μίλησαν για την προσπάθεια των παιδιών.

Η μουσική και οι στίχοι που έγραψαν οι μαθήτριες Μαρία Μπογιαννιδου, Στεφανία Τριανταφύλλου και Ουρανία Χαραλαμπίδου, ενορχηστρωμένα από την μουσικό του σχολείου Ξανθούλα Ράλλη, παρουσιάστηκαν από την μαθήτρια Ελπίδα Παυλάκη, η οποία με τη γλυκεία φωνή της τραγούδησε τους στίχους, ενώ χορευτικό σύνολό μαθητών παρουσίαζε δρώμενο επί σκηνής.

Προβλήθηκε, τέλος το φιλμ που έφτιαξαν στο μουσείο κινηματογράφου για να εξιστορήσουν την υπόθεση του βιβλίου, άλλο φιλμάκι προώθησης, το ebook, κ.ά.
 

Η Λέσχη Ανάγνωσης-Συγγραφικό Εργαστήρι «LogoMatheMania» λειτουργεί στο 3ο Γυμνάσιο Θέρμης από το 2006. Μαθητές και καθηγητές συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες εμπνευσμένοι από τα βιβλία που διαβάζουν, προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία διαθεματικά, διαδραστικά, εμπειρικά και με στόχο να γεννήσουν καλούς αναγνώστες και να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.

Από την ίδρυσή της (2006) η λέσχη λειτουργεί με εβδομαδιαίες διά ζώσης συναντήσεις μετά το πέρας των μαθημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια, μαθητές και καθηγητές, εκτός από ταξίδια στον κόσμο των βιβλίων πραγματοποιούν πολλά ταξίδια δημιουργικά (ταινίες, θεατρικά, χάρτες, πειράματα, κόμικς, επιτραπέζια κ.ά), αλλά και ταξίδια πραγματικά (εκπαιδευτικές εκδρομές κι επισκέψεις) σε τόπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τα βιβλία που διαβάζουν!

Η λέσχη ανάγνωσης –συγγραφικό εργαστήρι «LogoMatheMania» συμμετείχε με το έργο της στο 4ο συνέδριο δημιουργικής γραφής στη Φλώρινα (2019), και στο 5ο διεθνές συνέδριο δημιουργικής γραφής στο Università degli Studi di Palermo (2022).