Θεσσαλονίκη – Έρευνα: Ανεκπαίδευτο και γερασμένο το προσωπικό της ΕΛΑΣ – Από το 1997 ο εξοπλισμός όπλων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη – Έρευνα: Ανεκπαίδευτο και γερασμένο το προσωπικό της ΕΛΑΣ – Από το 1997 ο εξοπλισμός όπλων

Η τραγική οικονομική κατάσταση, η ανύπαρκτη εκπαίδευση, η αυξημένη επικινδυνότητα, το γερασμένο προσωπικό, τα κενά στις υπηρεσίες και ο εξοπλισμός όπλων που παραμένει ο ίδιος από το 1997 για τους αστυνομικούς της πόλης, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στο Grand Hotel.


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία Interview και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, για πρώτη φορά καταγράφηκε η άποψη των αστυνομικών υπαλλήλων της συμπρωτεύουσας με τις συμμετοχές να φτάνουν τις 960.

 Όπως προκύπτει, πρόκειται για μία «ανδροκρατούμενη» υπηρεσία, στην οποία το 52,8% να υπηρετεί από 21 έως 30 χρόνια, ενώ το 43,3% από 11 έως 20 χρόνια. «Το σώμα έχει μεγάλες ηλικίες ενώ πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα δεν έχουν καμία σχέση σε σχέση με όλα όσα μας παρουσιάζουν από την πολιτεία. Το προσωπικό της αστυνομίας είναι γερασμένο, με τους άνδρες της ΕΛΑΣ να βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή. Είναι ένα ψυχοφθόρο, στρεσογόνο και επικίνδυνο επάγγελμα, στο οποίο παίζει ρόλο η εμπειρία, αλλά και η ηλικία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης.




Παράλληλα, το 79% του προσωπικού, ασχολείται με τελείως διαφορετικά αντικείμενα από ότι προβλέπει η υπηρεσία τους, κι σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, «αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει αστυνομία στους δρόμους και στις γειτονίες, αφού τα 4/5 της ΕΛΑΣ, δεν ασχολούνται με όλα αυτά που θα έπρεπε. Επίσης, από αυτό φαίνεται πόσο αδιάφορα προσεγγίζει η πολιτεία τον αστυνομικό τόσο σαν υπάλληλο, αλλά και σαν άνθρωπο».


«Οι μισθοί είναι ίδιοι από το 2006»

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών σας;», μόλις το 1,4% απάντησε πως είναι «πολύ ικανοποιημένο», αρκετά ικανοποιημένο είναι το 32%, λίγο το 51,4% και καθόλου το 15,2%.

 «Φυσικά τα ποσοστά θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν η έρευνα πραγματοποιούταν αυτό το διάστημα. Οι μισθοί μας είναι ίδιοι από το 2006, ενώ προφανώς μετά από τόσα χρόνια συνάδελφοι έχουν κάνει οικογένεια και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί μόνο περικοπές στα δώρα και στους μισθούς μας, ακόμη και αν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάβει προσωπικά τα σώματα ασφαλείας, την ίδια ώρα που στη ΔΕΘ δεν συμπεριέλαβε πουθενά την στήριξη των αστυνομικών».

Ειδικότερα, το 79% των αστυνομικών αναφέρει ότι «τα βγάζει πέρα με σχετική δυσκολία», το 13,1% λέει ότι «δεν τα βγάζει πέρα καθόλου», ενώ το 7,9%, λέει ότι «τα βγάζει πέρα δύσκολα».

Ερωτώμενοι για το τι πρέπει να γίνει με τη νυχτερινή αποζημίωση/πενθήμερη εργασία, το 54,1% ζητάει απαλλαγή φορολόγησης της αποζημίωσης, το 28,5% να αυξηθεί η αποζημίωση, το 14,8% να αυξηθεί το ετήσιο πλαφόν και τίποτα από τα παραπάνω το 2,6%.



«Βρισκόμαστε 100 χρόνια πίσω όσον αφορά τον τρόπο εκπαίδευσης»

Με ευθύνη της ηγεσίας κι όχι των αστυνομικών, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, ο τρόπος εκπαίδευσης της ΕΛΑΣ βρίσκεται εκατό χρόνια πίσω, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι αστυνομικοί δεν εκπαιδεύονταν καθόλου. «Με τόσες λίγες ευκαιρίες εκπαίδευσης, τόσο σπάνια, δεν μπορεί να θεωρηθεί ο αστυνομικός, επαγγελματίας. Χρειαζόμαστε σίγουρα πιο συχνή» σχολίασε από την πλευρά του ο ο Β` αντιπρόεδρος, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.

Κατά την άποψη των 39,4% των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται συντηρητική εκπαίδευση ανά έξι μήνες, ανά δώδεκα μήνες σύμφωνα με το 36,7% και ανά τρεις μήνες, σύμφωνα με το 23,9%.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, κατά την διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ανέφερε πως με βάση το νόμο του 2003, οι αστυνομικοί έπρεπε να περνούν εκπαίδευση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, όμως εδώ και δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η εκπαίδευση έχει σταματήσει, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.



«Η τελευταία αγορά όπλων που έκανε το κράτος για την ΕΛΑΣ ήταν το 1997»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το συντριπτικό ποσοστό του 97% που απάντησε «ναι, έχω κληθεί» στην ερώτηση «έχετε κληθεί να αγοράσετε υλικοτεχνικό εξοπλισμό με δικά σας έξοδα γιατί δεν σας παρείχε η υπηρεσία;». Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, οι αστυνομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό και τις στολές τους, ενώ η τελευταία φορά που το κράτος αγόρασε όπλα για τους αστυνομικούς ήταν το 1997.

Ανάλογα δραματική είναι η κατάσταση με την εκπαίδευση στη χρήση όπλων, με τους αστυνομικούς να παίρνουν μόνο 50 φυσίγγια τον χρόνο και να είναι αναγκασμένοι να κάνουν βολές σε υπαίθριους χώρους (Θέρμη), όταν και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, χωρίς να διατίθεται για τον σκοπό αυτό, καμία σύγχρονη υποδομή όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό.

«Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που το κράτος αγόρασε τα υλικά που χρειάζονται για τα καθήκοντα του αστυνομικού. Η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί την εκπαίδευσή μας, ενώ όλα όσα είναι αναγκαία, τα χρεωνόμαστε είτε εμείς, είτε ιδιώτες».




Το ίδιο θλιβερά παρουσιάζονται τα στοιχεία της έρευνας για τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, όπου τα περισσότερα από αυτά είναι παντελώς ακατάλληλα για τις υπηρεσίες τους. Αίσθηση προκάλεσε δε, πως από τις 350 μηχανές των ανδρών της ΔΙΑΣ, έχουν αγοράσει μόνο 20 καινούριες, από το 2010.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα τρέχουν τουλάχιστον 300.000 χλμ, ακόμη και πάνω από 660.000 και χαλάνε διαρκώς. Όταν αγοράζουν καινούρια, κρίνονται εντελώς ακατάλληλα επιχειρησιακά καθώς οι ληστές τρέχουν με 200 κι εμείς ακολουθούμε με 130-140 χλμ/ώρα. Βγαίνουμε έξω και μας κοροϊδεύουν».



Το συντριπτικό ποσοστό του 91,1% των αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης θεωρεί πως η διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ΓΑΔΘ γίνεται με αναξιοκρατικά κριτήρια, ενώ το 89.3% πιστεύει ότι δεν αξιοποιούνται οι αστυνομικοί με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι συναφές με το αντικείμενο. «Το πρόβλημα των μεταθέσεων έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Για να πάρεις μετάθεση πρέπει να είσαι υποχρεωμένος σε κάποιον από τα υψηλά κλιμάκια. Η αστυνομία δεν είναι χώρος για να γίνονται ρουσφέτια» σχολίασε ο κ. Τσαϊρίδης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ερώτηση «πιστεύετε ότι οι κρίσεις και οι προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια;» το 82,6% απαντά «όχι» και «ναι» μόλις το 1,4%. 

Ταυτόχρονα περίπου το 79% των αστυνομικών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου θωρακισμένο», απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης.



Thesstoday.gr