Με 10 νέες ειδικότητες «εμπλουτίζεται» ο προσωπικός γιατρός - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Με 10 νέες ειδικότητες «εμπλουτίζεται» ο προσωπικός γιατρός



Την απόφαση για ένταξη στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού συνολικά επιπλέον 10 ειδικοτήτων υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την απόφαση Πλεύρη ως Προσωπικοί Γιατροί ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα
α) αιματολογίας,
β) γαστρεντερολογίας,
γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
δ) καρδιολογίας,
ε) νευρολογίας,
στ) νεφρολογίας,
ζ) ρευματολογίας,
η) παθολογικής ογκολογίας,
θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης,

Σημειώνεται ότι η προσθήκη αυτή αφορά γιατρούς οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Όπως ανακοίνωσε, δε, το υπουργείο Υγείας στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι διαδικασία εγγραφής στον Προσωπικό Γιατρό γίνεται δωρεάν πλέον και μέσω των φαρμακείων. Για την εγγραφή στα φαρμακεία οι πολίτες πηγαίνουν αυτοπροσώπως φέροντας μαζί τους, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (όπως δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού.

Χωρίς αντικίνητρα ξεκινά ο Προσωπικός Γιατρός την 1η Οκτωβρίου

Ο Θάνος πλεύρης αναφέρθηκε στον θεσμό του προσωπικού γιατρού για τον οποίο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφών από τους πολίτεςκαι σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (20/09) διευκρινίζοντας ότι τα αντικίνητρα δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

«Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1.5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. 
Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη» επισήμανε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι στη διαδικασία έχουν βοηθήσει και τα φαρμακεία μέσω των οποίων έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, περίπου 700.000 εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό.